Λύθηκε το μυστήριο του Πήλινου Στρατού της Κίνας

Για ποιό λόγο τα όπλα των στρατιωτών είναι ακόμη γυαλιστερα;

Οι επιστήμονες μετά από έρευνες πολλών ετών κατάλαβαν για ποιό λόγο τα μπρούτζινα όπλα των πολεμιστών του Πήλινου Στρατού της Κίνας διατηρούν την λαμπερή τους όψη παρότι ήταν θαμμένα κάτω από τη Γη για αιώνες.

Η επικρατέστερη μέχρι στιγμής θεωρία ήταν πως η αρχαίοι Κινέζοι είχαν χρησιμοποιήσει μια ιδιαίτερη τεχνική με χρώμιο, για τη συντήρηση των όπλων. Θεωρήθηκε όμως επαναστατική άποψη, καθώς η συγκεκριμένη τεχνική ανακαλύφθηκε τον 20ο αιώνα.

Ωστόσο νέα επιστημονική έρευνα έδειξε πως η εξαιρετική εικόνα των όπλων οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες, όπως είναι η υψηλή περιεκτικότητα του χαλκού σε κασσίτερο και η ευνοϊκή σύνθεση του εδάφους.

Σύμφωνα με το Reuters οι ερευνητές για να οδηγηθούν σε αυτό το συμπέρασμα εξέτασαν 464 όπλα, μεταξύ των οποίων ξίφη, λόγχες και δόρατα. Το χρώμιο που εντοπίστηκε στην επιφάνεια των όπλων οφείλεται σε ένα ειδικό βερνίκι που είχαν χρησιμοποιήσει οι αρχαίοι τεχνίτες και ήταν πλούσιο στην χημική ουσία.

Ο Marcos Martinón-Torres, μέλος της επιστημονικής ομάδας, τόνισε: «Τα όπλα του Πήλινου Στρατού είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως αυτό έχει να κάνει με κάτι παραπάνω από την τύχη»

Σχετικά άρθρα