37 C
Thessaloniki
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

13 ώρες δουλειάς και «διάλυση ωραρίου» με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και στα εργασιακά δικαιώματα φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στο αρμόδιο υπουργείο και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και εργατικά σωματεία που κάνουν λόγο για νομοσχέδιο που «βάζει ταφόπλακα στο 8ωρο και κάνει λάστιχο τον εργαζόμενο».

Το νομοσχέδιο δίνει «πράσινο φως» σε 13ωρη εργασία στον ίδιο εργοδότη, σπάει τη θερινή άδεια ενώ επιτρέπει fast track αποχωρήσεις και προσλήψεις εργαζομένων.

Οι αλλαγές

  • Διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία έως και σε ετήσια βάση
  • Εργασία έως και 13 ώρες στον ίδιο εργοδότη
  • Υπερωριακή απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία
  • Προσλήψεις εξπρές ακόμα και μέσω κινητού τηλεφώνου
  • Οικειοθελής αποχώρηση με ένα κλικ
  • Υποχρεωτικοί συντονιστές ασφαλείας στα τεχνικά έργα και τα εργοτάξια
  • Δικαίωμα στη σπαστή άδεια
  • «Πάγωμα» της ΕΑΣ για εργαζόμενους συνταξιούχους

13 ώρες δουλειάς

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και συζητημένες αλλαγές αφορά τη δυνατότητα εργασίας έως και 13 ώρες ημερησίως στον ίδιο εργοδότη, αντί για εργασία σε δύο ή περισσότερους εργοδότες, όπως ίσχυε έως τώρα. Πλέον θα δίνεται η δυνατότητα σε έναν εργοδότη να έχει τον εργαζόμενο 13 ώρες τη μέρα στη δουλειά με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν θα καταργηθεί το 8ωρο ούτε θα παραβιαστεί το 11ωρο ανάπαυσης που προβλέπει η ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως ρύθμιση αυτή συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις:

  • Τήρηση των ορίων ανάπαυσης
  • Μέγιστο όριο εβδομαδιαίων ωρών εργασίας
  • Καταβολή νόμιμων προσαυξήσεων για υπερωρίες

Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι η υποχρεωτική εργασία σταματά στην 9η ώρα – δηλαδή στο όριο της υπερεργασίας. Για εργασία πέραν αυτού, απαιτείται ρητή συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη. Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να δουλέψει 13 ώρες.

Οι υπερωρίες αμείβονται με +40% προσαύξηση, ενώ η υπερεργασία με +20%.

Ανταλλαγή υπερωριών με ρεπό

Ανατρέπεται η κλασική λογική της υπερωρίας. Το νέο πλαίσιο επιτρέπει την εργασία έως και 13 ώρες την ημέρα με περισσότερους εργοδότες, ενώ πλέον υπερωρίες μπορούν να δίνονται ακόμη και σε καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι μπορούν να λαμβάνουν ρεπό αντί για αμοιβή, εφόσον συμφωνηθεί

Τετραήμερη εργασία και άδεια… όταν τη θέλεις

Δίνεται δυνατότητα τετραήμερης εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για όσους εργαζόμενους –ιδίως γονείς– το επιθυμούν.

Η άδεια μπορεί να διανέμεται πλέον όπως επιλέγει ο εργαζόμενος, με συμφωνία εργοδότη.

Σήμερα, η κατάτμηση του χρόνου αδείας (σπαστή άδεια) επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση σε δύο περιόδους από τις οποίες η μία πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες επί εξαήμερου εβδομαδιαίας εργασίας και 10 εργάσιμες ημέρες επί πενθημέρου μετά από έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς τον εργοδότη. Ωστόσο, πρακτικά στις περισσότερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα η άδεια δίνεται για τρεις εβδομάδες τον Αύγουστο όταν κλείνουν η υπολειτουργούν οι επιχειρήσεις . Αντίθετα , μια σειρά επιχειρήσεων ( πχ εμφιαλωμένα νερά , αναψυκτικά) προτιμούν να δίνουν τη μεγάλη άδεια στους εργαζόμενους το χειμώνα αντί για την περίοδο αιχμής.

Με τη νέα διάταξη ο εργαζόμενος μπορεί να «σπάσει» την άδειά του όπως τον βολεύει, σε συνεννόηση όμως με τον εργοδότη, που σημαίνει ότι η εν λόγω ελευθερία μπορεί κα πάλι να περιοριστεί στην περίπτωση που ο εργοδότης επικαλεστεί φόρτο εργασίας.

«Ας πούμε ότι δικαιούμαι τέσσερις εβδομάδες ετήσια άδεια αναψυχής. Μέχρι σήμερα αυτή μπορεί να σπάσει λίγο πολύ με κάποιες εξαιρέσεις σε δύο κομμάτια. Εγώ μπορεί να έχω κάποιο λόγο για τον οποίο μπορεί να θέλω να πάρω τέσσερις μεμονωμένες εβδομάδες. Αν το θέλω. Άρα είναι αποκλειστικά στην ευχέρεια του εργαζομένου να το ζητήσει. Θα πρέπει να συμφωνήσει και ο εργοδότης. Άρα η διάταξη αυτή τι κάνει, δίνει μια μεγαλύτερη ελευθερία στον εργαζόμενο» ανέφερε χθες η Υπουργός Εργασίας στο STAR.

Προσλήψεις με ένα έγγραφο και από το κινητό

Με διαδικασίες fast track φαίνεται πως θα γίνονται το προσεχές διάστημα οι προσλήψεις των εργαζομένων από τους εργοδότες αλλά και οι απολύσεις του προσωπικού. Δηλαδή αυτές θα γίνονται αυθημερόν μέσω της εφαρμογής MyErgani στο κινητό τηλέφωνο του εργαζομένου χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να αποστέλλονται τα σχετικά έγγραφα στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Το νέο νομοσχέδιο απλοποιεί δραστικά τη διαδικασία πρόσληψης:

– Αντί για τέσσερα έντυπα, πλέον η πρόσληψη ολοκληρώνεται με ένα ψηφιακό έγγραφο

– Δημιουργείται συγκεντρωτικό ψηφιακό αρχείο για κάθε εργαζόμενο

– Ειδοποιήσεις μέσω της εφαρμογής myErgani

Επιπλέον:

– Δημιουργείται ειδική εφαρμογή για εργοδότες στο κινητό

– Προβλέπεται ταχεία πρόσληψη για εργασία έως δύο ημερών, ειδικά για επείγουσες ανάγκες επιχειρήσεων.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – ώρα για ευελιξία

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας παραμένει στο επίκεντρο. Το νέο πλαίσιο προβλέπει ευέλικτη προσέλευση έως και 120 λεπτών (κατόπιν συμφωνίας), ενώ παρέχεται «χρόνος προετοιμασίας» (30 λεπτά στη βιομηχανία, 10 λεπτά σε άλλους τομείς). Επιπλέον, επιτρέπονται έως τρεις «μονές σημάνσεις» τον μήνα χωρίς συνέπειες.

Προστασία μητρότητας και γονεϊκών δικαιωμάτων

Το νέο πλαίσιο διευρύνει τη δυνατότητα λήψης επιδομάτων κύησης και λοχείας – ακόμη και για γυναίκες που έχουν αλλάξει εργασία. Το επίδομα γονικής άδειας προστατεύεται: είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο. Επέκταση προβλέπεται και για τις ανάδοχες μητέρες.

Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη διαφάνεια

Καταργούνται έντυπα όπως το Βιβλίο Αδειών, ο Πίνακας Αδειών (Ε11) και ο Ετήσιος Πίνακας Προσωπικού (Ε4). Οι εργοδότες δεν υποχρεούνται πλέον να τηρούν σε έντυπη μορφή τα έγγραφα που ήδη καταγράφονται ηλεκτρονικά.

Υγεία και ασφάλεια – η νέα πρόληψη

Καθιερώνονται συντονιστές Υγείας και Ασφάλειας στα τεχνικά έργα. Μειώνεται το όριο εργαζομένων ώστε ο εργοδότης να μη χρειάζεται τεχνικό ασφαλείας – από 50 σε 20. Επικαιροποιείται η κατάταξη των επιχειρήσεων σε κατηγορίες επικινδυνότητας, ενώ θεσμοθετείται η παροχή πρώτων βοηθειών (ΚΑΡΠΑ, Heimlich) από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

«Νομοσχέδιο – τερατούργημα» λέει το ΚΚΕ

Βγαλμένο απ’ τα συρτάρια της μεγαλοεργοδοσίας, που επιμηκύνει και ελαστικοποιεί ακόμη περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο, πατώντας πάνω στους αντίστοιχους προηγούμενουςνόμους Γεωργιάδη και Χατζηδάκη, χαρακτηρίζει τον νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Προσθέτει πως πιο «προκλητικό κι απ’ το ίδιο γεγονός ότι τον 21ο αιώνα, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, γίνεται λόγος για 13 ώρες δουλειάς, είναι η δικαιολογία της υπουργού Εργασίας ότι αυτό γίνεται επειδή το ζητάνε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι!».

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, με το νέο νομοσχέδιο «αποδεικνύεται, επίσης, ότι και οι ελάχιστες αυξήσεις στους επί χρόνια καθηλωμένους μισθούς, για τους οποίους πανηγυρίζει η κυβέρνηση, όχι μόνο υπολείπονται της εκρηκτικής αύξησης των τιμών, αλλά τελικά δίνονται και με το βαρύ τίμημα της εξαντλητικής δουλειάς».

Το ΚΚΕ σημειώνει πως οι ρυθμίσεις για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς, μοιάζουν με ανέκδοτο, «όταν η υπερεργασία είναι βασικός παράγοντας των αυξημένων εργατικών ατυχημάτων».

Τι απαντά το υπουργείο

«Για τέσσερα fake news» γύρω από το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο “Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας-Στήριξη στον Εργαζόμενο- Προστασία στην Πράξη” κάνουν λόγο πηγές του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν τα εξής:

“Ψέμα Νο1: Θα μπορεί ο εργαζόμενος να υποχρεώνεται να δουλεύει για 13 ώρες.

Αλήθεια: Όχι, η υποχρέωση για εργασία πάει μέχρι την 9η ώρα. Δηλαδή μέχρι την ώρα της υπερεργασίας. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Εν προκειμένω, πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του ο εργαζόμενος. ‘Αρα, δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί να δουλεύει για 13 ώρες.

Ψέμα Νο2: Θα υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να δουλεύει για 13 ώρες και χωρίς πληρωμή υπερωριών.

Αλήθεια: Η όποια υπερωρία αμείβεται διά νόμου με τουλάχιστον +40% προσαύξηση στην αμοιβή.

‘Αρα και πρέπει να δώσει συναίνεση ο εργαζόμενος, για να δουλέψει παραπάνω από 9 ώρες και προβλέπεται συγκεκριμένη αποζημίωση, προσαυξημένη για τις ώρες και της υπερεργασίας με +20% και για τις ώρες των υπερωριών με +40%.

Ψέμα Νο3: Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί ο εργοδότης να ανακαλεί και να ακυρώνει τη θερινή άδεια του εργαζομένου ελεύθερα.

Αλήθεια: Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια ρύθμιση στο νομοσχέδιο.

Ψέμα Νο4: Θα μπορεί να καταγγέλλεται η σύμβαση ενός εργαζομένου και να απολύεται με ένα sms.

Αλήθεια: Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε σχέση με τους όρους απόλυσης και σε σχέση με τη λύση σύμβασης εργασίας”.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα