200 νεκροί!

Το πλέον πολύνεκρο Ραμαζάνι

Το πλέον πολύνεκρο Ραμαζάνι από το 2001 έζησε φέτος το Αφγανιστάν, με τουλάχιστον 200 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, και 700 τραυματίες, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων την παραμονή της γιορτής Έιντ αλ Φιτρ.
Τον ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους, που ξεκίνησε στις 27 Μαΐου, σηματοδότησε η επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό στην καρδιά της Καμπούλ στις 31 ΜαΐουΗ επίθεση που έγινε στη διπλωματική συνοικία ήταν η χειρότερη επίθεση στην πρωτεύουσα της χώρας τα τελευταία 16 χρόνια, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άνθρωποι, όλοι τους Αφγανοί πολίτες, και να τραυματιστούν 400.

Το χτύπημα, την ευθύνη για το οποίο δεν ανέλαβε καμία οργάνωση, οδήγησε στους δρόμους εκατοντάδες διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν για την αποτυχία των αρχών στον τομέα της ασφάλειας. Τουλάχιστον 4 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά.

Στις 2 Ιουνίου τρεις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους, κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός εκ των θυμάτων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι 7 άνθρωποι.

Το μακελειό της 31ης Μαΐου και τα γεγονότα που ακολούθησαν αύξησαν τους φόβους για μια νέα αιματηρή επίθεση.
Τα επεισόδια βίας ξεκίνησαν την πρώτη ημέρα της νηστείας, με την έκρηξη που συγκλόνισε το Κοστ (ανατολικά) ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος από τους Ταλιμπάν και στόχο μια τοπική πολιτοφυλακή, την οποία χρηματοδοτεί η CIA: δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκα, 6 τραυματίστηκαν.

Οι Ταλιμπάν, όπως και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που βρίσκεται κυρίως στο ανατολικό τμήμα, επιτέθηκαν επίσης σε ένα σιιτικό τέμενος στη Καμπούλ, έναν χώρο προσευχής στο Χεράτ (ανατολικά) και σε πολλές θέσεις των δυνάμεων ασφαλείας στις επαρχίες Παρουάν και Πακτιά. Είκοσι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

«Πρόκειται για τον φονικότερο μήνα για τους ευσεβείς Αφγανούς και όλους εκείνους που τηρούσαν τη νηστεία» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας πολιτικός αναλυτής, ο στρατηγός Αμπντούλ Ουαχίντ Τακάτ.

«Σκοτώνουν όπου μπορούν, στα τεμένη, στους δρόμους… διότι πιστεύουν ότι όσους περισσότερους σκοτώσουν τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιβράβευση» συμπλήρωσε.
Λίγο πριν το τέλος του ραμαζανιού, παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη την Πέμπτη με αποτέλεσμα τον θάνατο 34 ανθρώπων στο Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο τμήμα: η επίθεση μπροστά από υποκατάστημα της τράπεζας New Kabul Bank στοχοθέτησε πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που περίμεναν για να πάρουν τους μισθούς τους.

«Οι Ταλιμπάν, το ISIS, η Αλ Κάιντα, όλοι τους ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο προκειμένου το 2017 να κηρυχθεί η φονικότερη χρονιά, ως προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ που εξετάζουν την ενίσχυση των στρατευμάτων τους στο Αφγανιστάν» υπογράμμισε ο στρατηγός Τακάτ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα