33 οι νεκροί στο ναυάγιο!

Συνολικά 143 παράνομοι μετανάστες, από τους 206 επιζώντες από το ναυάγιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής κοντά στη Μάλτα, στα ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα της Ιταλίας, έφτασαν σήμερα το πρωί στη Βαλέτα.

Στη Μάλτα έχουν μεταφερθεί και οι σοροί μιας γυναίκας, δύο παιδιών και ενός βρέφους.

Στο πλοιάριο επέβαιναν περισσότεροι από 230 άνθρωποι, τελικός προορισμός των οποίων ήταν η Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή από τη Μάλτα, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί από τη θάλασσα τα πτώματα 33 ανθρώπων, όμως η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από επίσημα χείλη. Το ιταλικό πρακτορείο Άνσα από την πλευρά του έκανε λόγο για 34 νεκρούς, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά. Από τα θύματα αυτά τα 22 έχουν μεταφερθεί στην Λαμπεντούζα.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι τα νοσοκομεία της Βαλέτας έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής ώστε να φροντίσουν τους επιζώντες που θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη. Ορισμένοι από τους μετανάστες ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που κρίθηκε ότι δεν θα άντεχαν το 10ωρο ταξίδι με πλοίο μέχρι τη Μάλτα και για αυτο μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στη Λαμπεντούζα. Σύμφωνα πάντα με το Άνσα, εννέα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού για νοσηλεία.

Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας, το Λίμπρα, περισυνέλεξε 56 ανθρώπους, εκ των οποίων 8 γυναίκες και 9 παιδιά. Το Λίμπρα κατευθύνεται προς το Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας.

Το ναυάγιο σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 60 ναυτικών μιλίων από τη Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με τις αρχές της Μάλτας το πλοιάριο που μετέφερε τους παράνομους μετανάστες αποσταθεροποιήθηκε και αναποδογύρισε όταν εκείνοι, στην προσπάθειά τους να τραβήξουν την προσοχή ενός στρατιωτικού αεροσκάφους που πετούσε από πάνω, κινήθηκαν όλοι τους προς τη μία πλευρά του.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε εξάλλου ότι επενέβη για να βοηθήσει 85 παράνομους μετανάστες που έπλεαν με μια σωστική λέμβο περίπου 80 ναυτικά μίλια νότια της Λαμπεντούζας ενώ εντόπισε και ένα πλοιάριο που πλησίαζε το νησί και στο οποίο επέβαιναν άλλα 183 άτομα.

Σχετικά άρθρα