4 περιφερειακές ενότητες και 5 δήμοι μπαίνουν σε σκληρό lockdown

Ποιες περιοχές θα μπουν στο βαθύ κόκκινο

Ποιες περιοχές θα μπουν στο βαθύ κόκκινο – Μεγάλη η διασπορά- Τι έγινε στη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Tέσσερις ακόμα περιφερειακές ενότητες και πέντε δήμοι αναμένεται να τεθούν σε καθεστώς αυστηρού lockdown λόγω της αυξημένης διασποράς του κορονοϊού. Πρόκειται για τις Περιφερειακές ενότητες Ευρυτανίας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Λέσβου, καθώς επίσης και τους δήμους Ιωαννίνων, Μετσόβου, Κατερίνης, Σκιάθου και Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίαση της σήμερα (12/03) εισηγήθηκε να τεθούν σε βαθύ κόκκινο. Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το απόγευμα Παρασκευής, στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σε περίεργο κλίμα η συνεδρίαση

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ξεκίνησε πάντως με την καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»,Αναστασία Κοτανίδου, να δίνει εξηγήσεις στους συναδέλφους της για τις δηλώσεις της που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Η Αναστασία Κοτανίδου είπε χαρακτηριστικά «oι δηλώσεις μου παραφράστηκαν», ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, ιδίως στην Αττική. Αν και το κλίμα στην επιτροπή ήταν στην αρχή της συνεδρίασης περίεργο, τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής δέχτηκαν τις εξηγήσεις της και θεωρούν το θέμα λήξαν. «Προχωράμε ενωμένοι» τόνισαν. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τον Σωτήρη Τσιόδρα να παρουσιάζει τα δεδομένα της κατάστασης της πανδημίας στη χώρα προκειμένου η επιτροπή στη συνέχεια να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ενόψει και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Η τοποθέτηση που προκάλεσε αντιδράσεις

Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», στη διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή», εμφανίστηκε να δηλώνει ότι η Επιτροπή «έχει χάσει το δρόμο της» και «η κούραση οδηγεί σε λάθος αποφάσεις». Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει: «Η επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

Βασιλακόπουλος για Κοτανίδου: Δεν γίνεται μία επιτροπή να μην έχει πάρει λάθος αποφάσεις

Στις δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος». «Η επιτροπή προσπαθεί για το καλύτερο σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Δεν γίνεται μία επιτροπή να μην έχει πάρει λάθος αποφάσεις. Δεν γίνεται. Μίλησα με την κ. Κοτανίδου χθες το βράδυ, ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις, δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής που δεν είναι μέλος της Επιτροπής.

«Από όλα τα κράτη της ΕΕ, είμαστε ίσως στις 5 πρώτες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό είναι αποτέλεσμα και του έργου της επιτροπής», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι δηλώσεις της κ. Κοτανίδου δημιουργούν περιθώρια για αμφισβήτηση και σχόλια. «Υπάρχουν προσεγγίσεις και επιστημονικές ασάφειες, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστά», τόνισε.

Εξαδάκτυλος: Αν είχαμε χάσει τη μπάλα θα είχαμε γίνει Πορτογαλία

Υπάρχει μια μεγάλη πίεση να ακυρωθεί η προσπάθεια και όσα έχουν επιτευχθεί απέναντι στον κορονοϊό μέσω διάφορων ενεργειών, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου,Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθύντριας ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασίας Κοτανίδου. Η τελευταία δήλωσε ότι πολλές φορές στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων έχουν οδηγηθεί σε λάθος αποφάσεις για την πανδημία. Όπως εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN «αν είχαμε χάσει την μπάλα θα ήμασταν αυτήν την εποχή Πορτογαλία ή Ιταλία». «Για αυτό δεν είναι μια καλή ιδέα να εγκαταλείψουμε τώρα την προσπάθεια και να επανέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες» προσέθεσε σε δραματικούς τόνους.

πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα