6μηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων

Το περιστατικό στο αεροδρόμιο του Παρισιού

Την εξάμηνη παράταση των έκτακτων συνοριακών ελέγχων στις ζώνη Σένγκεν για πέντε χώρες πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιστροπή, ως το «επόμενο βήμα για την άρση των προσωρινών ελέγχων».

Οι έλεγχοι, που κανονικά θα έληγαν στις 12 Μαΐου, θα παραταθούν για έξι ακόμα μήνες, δηλαδή έως τα μέσα Νοεμβρίου, εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι οι χώρες αυτές έχουν εισάγει συνοριακούς ελέγχους για να αντιμετωπίσουν την απειλή στη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια που μπορεί να προκύψουν από τις δευτερογενείς μετακινήσεις παράτυπων μεταναστών και υπογραμμίζει ότι η πρότασή της για εξάμηνη παράταση βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

Οι πέντε χώρες που θα διατηρήσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους για ακόμα μισό χρόνο είναι οι εξής:

Αυστρία: Οι έλεγχοι θα διατηρηθούν στα σύνορα της χώρας με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.

Γερμανία: Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία

Δανία: Προβλέπονται έλεγχοι για ακόμα έξι μήνες στα λιμάνια της χώρας που εξυπηρετούν δρομολόγια πλοίων από τη Γερμανία και στα χερσαία σύνορα με τη Γερμανία

Σουηδία: Η παράταση αφορά στους ελέγχους στα λιμάνια της χώρας και στη γέφυρα Öresund

Νορβηγία: Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στα νορβηγικά λιμάνια όπου καταφθάνουν πλοία από τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Έλεγχος διαβατηρίων στο αεροδρόμιο του Παρισιού για τους ταξιδιώτες από Ελλάδα

Την ίδια ώρα που η Επιτροπή κάνει λόγο για παράταση των ελέγχων σε πέντε μόνο χώρες, ένα tweet της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐδας Παπαϊωάννου έχει προκαλέσει σάλο, καθώς ενημερώνει ότι, επιστρέφοντας στο Παρίσι από την Αθήνα γινόταν έλεγχος διαβατηρίων και είχαν σχηματιστεί τεράστιες ουρές στους επιβάτες που έφταναν στην Γαλλία.

«Επιστρέφοντας στο Παρίσι από Αθήνα πληροφορηθήκαμε ότι η Ελλάδα είναι εκτός ζώνης Schengen. Έλεγχος διαβατηρίων με τεράστια ουρά», έγραψε η δημοσιογράφος.

Τα tweet της δημοσιογράφου συγκέντρωσαν πλήθος σχολίων, άλλων θετικών και άλλων αρνητικών, στα οποία απάντησε μάλιστα η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.

Σχετικά άρθρα