10.2 C
Thessaloniki
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Έκρυθμη η κατάσταση στη ΣΕΚΑΠ!

Η κατάσταση που επικρατεί στην καπνοβιομηχανία εδώ και λίγους μήνες είναι έκρυθμη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα xrimaonline.gr η οποία αναφέρει για το θέμα:

“Οι εργαζόμενοι απάντησαν στην εθελουσία έξοδο που επέβαλλε η ηγεσία με 48ωρες κινητοποιήσεις. Μόνο 47 από τους 258 είπαν το «ναι» στέλνοντας στα «τάρταρα» τον στόχο του 23% του επιχειρηματία.

Στα νέα σχέδια της διοίκησης, που σημειωτέον δεν μεταφέρει ποτέ ο ίδιος ο Ιβάν, αλλά πάντα το δεξί του χέρι, οι εργαζόμενοι αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο όσον αφορά στις αντιδράσεις τους.
Που σημαίνει πως η συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη με τον κ. Ανίσιμοπ, τον εκπρόσωπο της διοίκησης, δεν απέφερε καρπούς. Τουναντίον, στο τετ-α-τετ κόπηκαν οι γέφυρες επικοινωνίας και αφού καμία πλευρά δεν προτίθεται να υποχωρήσει στις προτάσεις της, από ’δω και στο εξής… όλα παίζονται.

Από τη μία πλευρά, από την ηγεσία διατηρείται σιγή ιχθύος περί του τι μέλλει γενέσθαι με το άφαντο μέχρι στιγμής επιχειρησιακό πλάνο, που θα εγκαινιάσει μία «νέα εποχή» στην εταιρεία. Επιπλέον, για την κεφαλαιακή ενίσχυση που θα επέλθει μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου -που κατά τα άλλα έχει αποφασιστεί- ούτε συζήτηση… Παρόλα αυτά, το σχέδιο εξυγίανσης της μέχρι το κόκαλο χρεωμένης ΣΕΚΑΠ περιλαμβάνει μείωση του κόστους κατά 20%-25%, αλλαγή των συμβάσεων και εθελούσια έξοδο.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήξεραν πως οι καρέκλες τους δεν «τρέμουν», καλούνται είτε να αποχωρήσουν οικοθελώς είτε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για να καταλήξουν σε μια νέα -ενδεχομένως- επιχειρησιακή σύμβαση.

Αμείλικτοι και οι μεν και οι δε

Τα αιτήματα των εργαζομένων προσκρούουν πάνω στην απροθυμία της διοίκησης για περαιτέρω πληροφόρηση. Την 1η Οκτωβρίου οι δύο πλευρές προσπάθησαν κάτω από καλές συνθήκες να βρουν τη χρυσή τομή, αλλά οι συζητήσεις δεν οδήγησαν πουθενά.

Η γραμμή της ηγεσίας είναι ξεκάθαρη και παραμένει ίδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανίσιμοπ παρουσίασε στους υπαλλήλους της καπνοβιομηχανίας ένα σχέδιο επιχειρησιακής σύμβασης, με βάση το οποίο προβλέπονται μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 35% – 40% για κάθε εργαζόμενο. Το εν λόγω πλάνο δόθηκε προς διαβούλευση στους εργαζομένους της εταιρείας, οι οποίοι ζήτησαν με τη σειρά τους ειδικότερα οικονομικά στοιχεία για την πορεία της επιχείρησης, τα οποία αρχικά τα είχαν αιτηθεί από τη διοίκηση εδώ και εβδομάδες.
Τότε, το δεξί του χέρι του Σαββίδη, καθώς και ο νομικός σύμβουλος, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τον εκ Ρωσίας ομογενή επιχειρηματία, αποχώρησαν από τη συνάντηση, μη δίνοντας κανένα περιθώριο για περαιτέρω διάλογο, θεωρώντας πως πίσω από το αίτημα των συνδικαλιστών κρύβονται συμφέροντα.
Ο φόβος των μαζικών απολύσεων

Εκτιμήσεις για το πόσο πιο πέρα θα τραβήξουν το… σχοινί και οι δύο πλευρές δεν μπορούν να γίνουν. Από τη στιγμή που η διοίκηση άφησε ανενημέρωτους τους εργαζομένους της για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, άνοιξε το δρόμο για… ακραίες κόντρες. Πληροφορίες λένε πως η ηγεσία της ΣΕΚΑΠ δεν θα πάρει προς το παρόν πίσω το σχέδιο, που γνωστοποίησε στους υπαλλήλους. Οι τελευταίοι δεν θα βάλουν υπογραφή για καμία σύμβαση, σύμφωνα με τις «επιταγές» του σωματείου τους, προειδοποιώντας για επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες θέτουν υπό κίνδυνο τις υπό συνεργασία μικρότερες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι φοβούνται περισσότερο από ποτέ πως η διοίκηση θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, αν ακόμα και υπό πίεση, δεν υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις που προωθούνται.
Αξίζει να επισημανθεί πως σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 2002 οι μισθολογικοί όροι δεν αλλάζουν. Σε αυτό στηρίζονται οι εργαζόμενοι με τη διοίκηση, ωστόσο, να διατείνεται πως το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει πλέον ισχύ, αφότου η ΣΕΚΑΠ εξαγοράστηκε από την ΑΤΕbank.

Όσον αφορά το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνικών Κώστας Γαβριηλίδης δήλωσε πως δεν ισχύει πια, καθώς είναι “ακριβή”.
Σημειώνεται πως η χρηματοοικονομική κατάσταση της ΣΕΚΑΠ από τις αρχές του 2012 έως και σήμερα έχει χειροτερέψει και πλέον χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από δραματική με αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξης των 60 εκατ. ευρώ”.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα