Ο Λέοναντ Νίμοϊ, ο Αμερικανός ηθοποιός με τη χαρακτηριστική βαθιά φωνή, που έγινε διάσημος ως Σποκ, ο μισός άνθρωπος μισός εξωγήινος αξιωματικός του διαστημοπλοίου «Εντερπράιζ» στην τηλεοπτική και κινηματογραφική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Star Trek», πέθανε σε ηλικία 83 ετών.
Όπως ανέφεραν οι New York Times, ο Νίμοϊ, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής στο σπίτι του στο Μπελ Αιρ του Λος Αντζελες.
Η Σούζαν Μπέι Νίμοϊ, σύζυγος του ηθοποιού, είπε πως ο άνδρας βρισκόταν στα τελευταία στάδια χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Ο ίδιος ο Νίμοϊ είχε πει πέρυσι ότι η πνευμονοπάθεια οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν μανιακός καπνιστής στα νιάτα του και μολονότι είχε κόψει το τσιγάρο τα τελευταία 30 χρόνια.
Γεννημένος στη Βοστώνη τον Μάρτιο του 1931 και με γονείς μετανάστες Εβραίους από την Ουκρανία, ο Νίμοϊ ασχολήθηκε από πολύ μικρός με την υποκριτική και μεταπολεμικά αναδείχθηκε μια πολυσχιδής προσωπικότητα στον χώρο των τεχνών: Εκτός από ηθοποιός, υπήρξε ποιητής, φωτογράφος και μουσικός.
Ηταν ωστόσο ο ρόλος του ως Σποκ στο σίριαλ «Star Trek» (έκανε πρεμιέρα στην τηλεόραση τον Σεπτέμβριο του 1966) που τον έκανε διάσημο σε όλον τον κόσμο, σε βαθμό που ο ίδιος να είναι ταυτισμένος στη συνείδηση του κοινού με τον νηφάλιο και σοφό χαρακτήρα που ενσάρκωσε.
Ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι βρήκε στον χαρακτήρα του Σποκ μια ισορροπία, αλλά παράλληλα κατέγραψε αυτόν τον δυισμό μεταξύ πραγματικότητας και εικόνας σε δύο βιβλία του: Το 1977 έγραψε το «Δεν είμαι ο Σποκ» (I Am Not Spock), το 1995 έγραψε το «Είμαι ο Σποκ» (I Am Spock).
Μολονότι άλλωστε η σειρά υπήρξε βραχύβια – κόπηκε στην τρίτη σεζόν λόγω χαμηλής θεαματικότητας – είχε ήδη προλάβει να γίνει ιδιαίτερα αγαπητή σε ένα πιστό κοινό που με τα χρόνια βοήθησε στο να γίνουν οι περιπέτειες του διαστημοπλοίου Εντρεπράιζ υπό τον κυβερνήτη Κερκ (Γουίλιαμ Σάτνερ) μια καλτ «θρησκεία» στον χώρο του αμερικανικού θεάματος. Οι Trekkies, οι φανατικοί οπαδοί της σειράς κυκλοφορούσαν ακόμα και ντυμένοι όπως τα μέλη του πληρώματος του Εντρεπράιζ. Μόνο που ο Νίμοϊ, ξεχωρίζοντας πιθανόν ως… μισός εξωγήινος, προτιμούσε να τους αποκαλεί «Trekkers».
Τελευταία του άλλωστε δουλειά στην οθόνη, υπήρξε ένα ακόμα πέρασμα από το «Star Trek»: Επαιξε έναν μικρό ρόλο στο «Star Trek Into Darkness» (2013) που σκηνοθέτησε ο Τζ. Τζ. Αμπραμς.