23.8 C
Thessaloniki
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ιστορίες σοκ από Θεσσαλονικείς!

Δεν έχει τέλος η κρίση που μαστίζει ολόκληρη τη χώρα και φυσικά και τη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους αλλά και επαγγελματίες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση 60χρονου δικηγόρου, όπως αναφέρει η ”Μακεδονία”, ο οποίος έχει χάσει το σπίτι του και επικοινώνησε με τις κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης για να κοιμάται στο υπνωτήριο αστέγων. Παρόμοια είναι όμως και η περίπτωση ενός άλλου δικηγόρου που έχασε το σπίτι του και πλέον κοιμάται στο γραφείο του!

Επίσης, δικηγόρος με πολυετή εμπειρία, έμεινε χωρίς έσοδα και πλέον τα τρόφιμά της τα εξασφαλίζει αποκλειστικά από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου.

Εκατοντάδες όμως είναι και οι περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών (πολιτικοί μηχανικοί κ.α. ) που προστρέχουν στις κοινωνικές υπηρεσίες προκειμένου να εξασφαλίσουν προνοιακό βιβλιάριο για να καλύψουν την ιατροφαρμακευτική φροντίδα των οικογενειών τους καθώς έχουν μείνει ανασφάλιστοι αφού αδυνατούν να πληρώσουν την ασφάλειά τους.

Νοικοκυρές με οίκο ανοχής

Σοκ προκαλεί και η περίπτωση δύο γυναικών, οι οποίες εργάζονταν σε εταιρείες έμειναν άνεργες όταν άρχισε η κρίση και κατέθεσαν φάκελο στο δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να ανοίξουν οίκο ανοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, καθημερινά κοιμούνται στο υπνωτήριο 60 άτομα ενώ 663 άτομα έχουν κάρτα πρόσβασης στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας όπου πλένουν τα ρούχα τους και μαγειρεύουν. Επιπλέον, άλλα 300 άτομα πέρασαν από το Κέντρο από τις αρχές του χρόνου ως σήμερα.

Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου 200 οικογένειες (διαφορετικές ανά εξάμηνο) παίρνουν μία φορά την εβδομάδα τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, είδη υγιεινής κ.α.) ενώ από την δεύτερη δομή του δήμου που λειτουργεί με την ΑΡΣΙΣ, άλλες 104 οικογένειες (384 άτομα) δύο φορές το μήνα παραλαμβάνουν παρόμοια είδη.

Κάθε μήνα 300 συνάνθρωποί μας παίρνουν ρούχα από το κτίριο όπου στεγάζεται η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ καθημερινά στην οδό Ειρήνης 4, 100 άτομα τρωνε καθημερινά στο συσσίτιο.

Και φυσικά εδώ θα πρέπει να προστεθούν τα συσσίτια και οι άλλες δράσεις στήριξης του πληθυσμού που γίνονται καθημερινά από την Εκκλησία.

πηγή:thestival

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα