7.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

“Ατομική βόμβα” ο σεισμός στο Νεπάλ

«Χειρότερο και από ατομική βόμβα» χαρακτηρίζουν τον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ οι σεισμολόγοι.

 Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας διευκρίνισε σήμερα, μιλώντας στο Μέγκα, ότι ο σεισμός που συγκλόνισε το μεσημέρι του Σαββάτου την ασιατική χώρα έχει εκλύσει ενέργεια 800 φορές πιο ισχυρή από την έκρηξη στη Χιροσίμα.
NEPAL
«Δεν ξέρω γιατί ο Θεός μας διάλεξε για να υποφέρουμε έτσι…»

Οι περιγραφές των ανθρώπων που έζησαν την τραγωδία στο Νεπάλ είναι ανατριχιαστικές. Ο 34χρονος  Rabi Shrestha, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο AFP, αναφέρει ότι ακόμη δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής, την ίδια ώρα που νιώθει ακόμη, μέρες μετά, τη Γη κάτω από τα πόδια του να τρέμει. Φοβάται και κοιμάται μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους σε σκηνή. «Ζούμε τις πιο φρικτές νύχτες της ζωής μας», συνεχίζει να σχολιάζει.

Ψάχνουν μέρα – νύχτα για επιζώντες

Χιλιάδες απελπισμένοι κάτοικοι του Νεπάλ κουλουριάστηκαν κάτω από σκηνές και αναζήτησαν λίγα από τα ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, δύο ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ενώ οι αρχές πασχίζουν να προσφέρουν βοήθεια στους χιλιάδες τραυματίες και άστεγους.

Η αστυνομία του Νεπάλ έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα έναν νεότερο απολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι νεκροί εξαιτίας του σεισμού είναι τουλάχιστον 3.617 και οι τραυματίες 6.515.

NEPAL
Άρρωστοι και τραυματίες κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο στην πρωτεύουσα Κατμαντού, αδυνατώντας να βρουν κλίνες στα ανάστατα νοσοκομεία της πόλης. Χειρουργοί έστησαν ένα χώρο για εγχειρήσεις μέσα σε μια σκηνή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κατμαντού.

Έχουμε κατακλυστεί με αιτήματα διάσωσης και βοήθειας από όλη τη χώρα”, δήλωσε ο Ντιπάκ Πάντα, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Στο Κατμαντού και γύρω από αυτό, εξαντλημένες οικογένειες, τα σπίτια των οποίων είτε ισοπεδώθηκαν ή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν εν μέσω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, έστρωσαν στρώματα στον δρόμο και έστησαν σκηνές για να προστατευτούν από τη βροχή.
Ο κόσμος έκανε ουρές για να πάρει νερό που διανεμόταν από τις καρότσες φορτηγών, ενώ τα λιγοστά καταστήματα που απέμεναν ανοικτά δεν είχαν σχεδόν τίποτε στα ράφια. Ένα τεράστιο πλήθος ζητούσε απεγνωσμένα φάρμακα σε ένα ανοικτό φαρμακείο.
Στα Ιμαλάια, εκατοντάδες ξένοι και ντόπιοι ορειβάτες παρέμειναν παγιδευμένο μετά την τεράστια χιονοστιβάδα που διέλυσε τμήμα μιας κατασκήνωσης βάσης, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 18 ανθρώπων. Επρόκειτο για το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στο Έβερεστ μέχρι σήμερα.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών είναι ο χειρότερος που έχει πλήξει το Νεπάλ από το 1934, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 8.500 άνθρωποι. Εξάλλου 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στην Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

NEPAL
Ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δυσκολεύονται να φθάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής ορεινής χώρας των 28 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα, βρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές.

Πρωταρχικός στόχος η ανεύρεση επιζώντων, αλλά και το άνοιγμα των δρόμων ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια.

Από πολλές χώρες του κόσμου εστάλησαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς την κυβέρνηση της χώρας.

Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, χωρίς ρεύμα ή νερό, και με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για την εκδήλωση σφοδρών καταιγίδων, εκφράζονται φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού. Σε όλο το Νεπάλ, εκατοντάδες χωριά έχουν αφεθεί αβοήθητα.

Κανείς δεν είναι σε θέση αυτήν τη στιγμή να προσδιορίζει το εύρος της τραγωδίας.

Οι διασώστες ψάχνουν στα συντρίμμια με τα χέρια τους για να ανασύρουν εγκλωβισμένους. Σε όλα τα πάρκα, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια στο Κατμαντού έχουν στηθεί σκηνές και πρόχειρα καταλύματα. Οι θάλαμοι νεκρών είναι υπερπλήρη. Τα νοσοκομεία είναι τόσο γεματά, που οι γιατροί δίνουν τις πρώτες βοήθειες στην ύπαιθρο.

Στην πρωτεύουσα Κατμαντού δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ηλεκτρικό και όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία τηλεφωνική επικοινωνία είναι αδύνατη, μόνο από κινητά τηλέφωνα που οι άνθρωποι φορτίζουν από τις μπαταρίες των αυτοκινήτων.

Βοήθεια από ΗΠΑ-Βρετανία- Πακιστάν

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Πακιστάν κι άλλες χώρες έστειλαν ήδη σωστικά συνεργεία για την ανάσυρση εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια. Οι διεθνείς οργανώσεις της Caritas βρίσκονται ήδη στο Κατμαντού και κάνουν λόγο για τεράστια προβλήματα. Η γερμανική οργάνωση action medeor στέλνει χειρουργικό υλικό, αντιβιοτικά, παυσίπονα και ενέσεις και η Care σκηνές και πρόχειρα καταλύματα για 75.000 ανθρώπους, τρόφιμα, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού και υλικά για σύστημα αποχέτευσης.

Στην κατασκηνωτική βάση του Έβερεστ έφτασαν το πρωί 6 ελικόπτερα για να μεταφέρουν τραυματισμένους ορειβάτες, καθώς από τον σεισμό προκλήθηκαν χιονοστιβάδες που καταπλάκωσαν τουλάχιστον 18 ανθρώπους. Για την ώρα δεν υπάρχει καμιά επικοινωνία με περίπου 150 ορειβάτες. Πιθανολογείται ότι πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε άλλες κατασκηνώσεις σε άλλα σημεία του βουνού.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα