11 C
Thessaloniki
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

Η πρόταση του Τσίπρα για νέο πρόγραμμα

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει: Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης, που εξελίσσεται απόψε στις Βρυξέλλες, συζητά το ελληνικό πρόβλημα με ασφυκτικά τα περιθώρια για όλους και τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Οι συζητήσεις γίνονται στη βάση αναζήτησης μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης και είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε όλες τις συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων (euro working group, eurogroup και τετραμερής Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ) τηρήθηκαν σχετικά χαμηλοί τόνοι, αν αναλογιστεί κανείς τα όσα συνέβαιναν σε άλλες συνεδριάσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία, ούτε προδιαθέτει με σιγουριά ότι θα υπάρξει αυτή τη φορά ευτυχής κατάληξη.

Ωστόσο φαίνεται ότι έχει προσδιοριστεί ένα πλαίσιο εντός του οποίοι γίνονται οι συζητήσεις. Ο “οδικός χάρτης” έχει ως εξής:

Η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει απόψε ή έως το πρωί της Τετάρτης αίτηση για νέο δάνειο διετούς ή τριετούς διάρκειας από τον ΕSM.  Προϋπόθεση για το δάνειο είναι η ένταξη σε αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η Αθήνα θα ζητά και αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και μέριμνα για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Έτσι θα θεωρείται βιώσιμη. Το αίτημα θα εξεταστεί από τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, αλλά η κυβέρνηση θέλει να ΄χει το όργανο αυτό σαφή πολιτική κατεύθυνση από τη σύνοδο κορυφής.

Προς τούτο μάλιστα ίσως να συγκληθεί και πάλι σύνοδος την Κυριακή, αφού τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών έχουν τακτική συνεδρίαση.

Ωστόσο επειδή οι διαδικασίες του ΕSM απαιτούν δύο με τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση προτείνει μί “προ-ρύθμιση”, μία συμφωνία “γέφυρα”, ένα “ενδιάμεσο” πρόγραμμα, μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να ανοίξουν τάχιστα οι τράπεζες και να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας σε αυτό το διάστημα, μέχρι να ανοίξει η κάνουλα του ΕSM. Μόνο για τον Ιούνιο οι ανάγκες είναι άνω των 6 δις (μόνο για την ΕΚΤ είναι 3,5 δις ευρώ και για το ΔΝΤ 2 δις ευρώ). Η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να δοθεί από την ΕΚΤ (αύξηση του ELA, αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων και άλλες πηγές). Η κυβέρνηση θέλει να δοθεί άμεσα πράσινο φως από τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης προς την ΕΚΤ προκειμένου να αποτραπεί “ατύχημα” στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Έναντι αυτής της στήριξης η κυβέρνησης θα αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε νομοθετικές ρυθμίσεις για μέτρα που θα ζητήσει η πλευρά των εταίρων, ως κίνηση καλής θέλησης.

Η διάρκεια πάντως του ενδιάμεσου προγράμματος αποτελεί σημείο τριβής: Η Ελλάδα θέλει μέχρι το τέλος του μήνα, οι εταίροι θα επιθυμούσαν τρίμηνο ή και τετράμηνο. Η κυβέρνηση λέει ότι το σύντομο θα βοηθήσει στο να σταματήσει η αβεβαιότητα και η αστάθεια στην ελληνική οικονομία το συντομότερο.

Δεν είναι βέβαιο ότι το σχέδιο θα προχωρήσει όπως θα ήθελε η κυβέρνηση. Στη σύσκεψη τω τεχνοκρατών το πρωί της Τρίτης το κλίμα δεν ήταν κακό, ενώ στο Eurogroup αργότερα η κατάσταση ήταν συγκεχυμένη. Άλλοι επέκριναν την Αθήνα και άλλοι είπαν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε καλή παρουσίαση. Η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε πώς πήγε η συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ.

Πάντως Γαλλία και Ιταλία είναι κοντά στην ελληνική πρόταση, οι δε Γερμανοί είναι πιο επιφυλακτικοί έως αρνητικοί. Οι Ισπανοί θ ήθελαν λύση για οικονομικούς λόγους, αλλά οι πολιτικές επιδιώξεις του είναι αντίθετες.

To σχετικό non paper της κυβέρνησης έχει ως εξής:

1.Η ελληνική κυβέρνηση αύριο θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

2. Στην τετραμερή [Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ] συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

3. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

3. Αύριο συνέρχεται, με teleconference, το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

πηγή: protothema.gr

 

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα