7.9 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025

«Εγκλωβίζουν» τους πρόσφυγες στην Ελλάδα!

Αβέβαιο είναι το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στην Ευρώπη, μακριά από τις σφαίρες και τους βομβαρδισμούς που απειλούν τις ζωές τις δικές τους και των παιδιών τους. Η ελπίδα που έτρεφαν να βρουν μια νέα πατρίδα και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή δείχνει να βρίσκει σε τείχος, καθώς το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών των κρατών της ΕΕ δεν έφτασε σε κάποια απόφαση για την απορρόφηση των προσφύγων.

Τα λεγόμενα «νέα» κράτη της Ένωσης, δηλαδή η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία, αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για την πρόταση της Κομισιόν για τις ποσοστώσεις μεταφοράς προσφύγων, ενώ η στρατηγική κίνηση της Γερμανίας, που αποφάσισε να επαναφέρει προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους ώστε να πιέσει τα υπόλοιπα κράτη -μέλη να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες δεν φαίνεται να έχει αποδώσει προς το παρόν.

«Δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων. Τα περισσότερα κράτη- μέλη συμφώνησαν, αλλά δεν είχαμε την απαραίτητη πλειοψηφία», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάθε βοήθεια, οικονομική και σε τεχνικό επίπεδο από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου: «Δεν υπάρχει λύση για το πρόβλημα των προσφύγων, χωρίς την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της. Η αλληλεγγύη πρέπει επίσης να συμβαδίζει με την ευθύνη. Χαιρετίζουμε, συνεπώς, τη δέσμευση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής».

Οι κύριες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις 8 Οκτωβρίου στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε.

Νωρίτερα, πάντως, το Συμβούλιο είχε φτάσει σε συμφωνία για την μετεγκατάσταση μεταναστών από τις χώρες «της πρώτης γραμμής», δηλαδή Ιταλία και Ελλάδα, στην ενδοχώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία που επετεύχθη από τους υπουργούς Εσωτερικών στην έκτακτη Σύνοδο ανοίγει τον δρόμο για την εκτέλεση της πρότασης Γιούνκερ για μετεγκατάσταση 40.000 μεταναστών. Σε ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διατυπώνει πως:

«Το Συμβούλιο υιοθετεί την απόφαση για εγκατάσταση προσωρινών μέτρων για την διεθνή προστασία της Ιταλίας και της Ελλάδας. Η απόφαση εγκαθιδρύει έναν προσωρινό και κατ’ εξαίρεση κανονισμό μετεγκατάστασης μεταναστών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, από χώρες της Ευρωπαϊκής μεθορίου, την Ιταλία και Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη. Ο μηχανισμός αυτός αναφέρεται σε άτομα που έχουν ξεκάθαρη ανάγκη διεθνούς προστασίας που έχουν εισέλθει ή εισέρχονται στα σύνορα των κρατών μελών από τις 15 Αυγούστου 2015 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2017».
Έκλεισε τα σύνορά της η Ουγγαρία

Τον εναέριο χώρο της σε μια ζώνη πλάτους 20 χιλιομέτρων και ύψους έως και 1.350 μέτρων κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία έκλεισε η Ουγγαρία, όπως ανακοίνωσε η εθνική αρχή ελέγχου των μεταφορών της χώρας.

Το κλείσιμο αυτού του τμήματος του ουγγρικού εναέριου χώρου τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 10ης Σεπτεμβρίου και σκοπό έχει να είναι σε θέση η αστυνομία, ο στρατός και οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τον συγκεκριμένο εναέριο χώρο για να εκτελούν καθήκοντα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αναφέρει ανακοίνωση της ίδιας ουγγρικής δημόσιας υπηρεσίας.

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας, δεν επηρεάζει τις διεθνείς εμπορικές πτήσεις, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, οι αρχές της χώρας έκλεισαν το βασικό σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία, προχωρώντας στην εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της δίχως προηγούμενο ροής ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεκάδες αστυνομικοί με κράνη έλαβαν θέσεις κατά μήκος μιας σιδηροδρομικής γραμμής που περνά τα σύνορα και χρησιμοποιούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εξ αυτών από τη Συρία, για να εισέρχονται στο έδαφος της ΕΕ από τη Σερβία. Στην περιοχή είχαν επίσης αναπτυχθεί μονάδες του στρατού και της έφιππης αστυνομίας, ενώ ένα ελικόπτερο πετάει στην περιοχή.

Η ουγγρική αστυνομία κατηύθυνε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, στη συνοριακή διέλευση Horgos 2, περίπου ένα χιλιόμετρο από εκεί, αλλά και αυτό το σημείο διέλευσης ήταν κλειστό.

Οι κινήσεις της Βουδαπέστης σημειώθηκαν λίγες ώρες πριν τεθούν σε ισχύ νέοι νόμοι που δίνουν στις αρχές τη δυνατότητα να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν όποιον αποπειραθεί να εισέλθει στο έδαφος της Ουγγαρίας από τη Σερβία παράνομα, να κρατούν και να απελαύνουν αιτούντες άσυλο.

Ώρες αργότερα η αστυνομία επέτρεψε σε μια μικρή ομάδα προσφύγων και μεταναστών να περάσουν από το σημείο διέλευσης, μετέδωσε ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο σημείο, διαμέσου μιας μεταλλικής πύλης.

Πάνω από 190.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει μέχρι τώρα στην Ουγγαρία από τη Σερβία φέτος, φέρνοντας τη χώρα στην πρώτη γραμμή της σοβαρότερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ μετά τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990.

Η μαζική ροή προσφύγων και μεταναστών έχει διχάσει την ΕΕ και τροφοδοτεί τις αντιμεταναστευτικές διαθέσεις και την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλά κράτη μέλη της.

«Ακούσαμε ότι οι Ούγγροι θα κλείσουν τα σύνορα την 15η Σεπτεμβρίου και έτσι έπρεπε να βιαστούμε να φύγουμε από την Ελλάδα», είπε ο Άμερ Αμπουνταλάμπι, ένας 24χρονος φοιτητής από τη Δαμασκό, λίγο πριν περάσει τα σύνορα.

Η Ουγγαρία σπεύδει να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία.

Ως τις 17:00 σήμερα είχαν απογραφεί 7.437 μετανάστες, πολλοί από τη Συρία, που μπήκαν στη χώρα από τη Σερβία — η οποία δεν είναι κράτος μέλος της ΕΕ.

Ωστόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε πως αναμένει πως μεγάλο μέρος των αιτήσεων ασύλου θα απορριφθούν, σε μια συνέντευξή του στο ουγγρικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2. Εξάλλου σημείωσε ότι η κυβέρνησή του «πιθανότατα» θα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση κρίσης λόγω της μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών από αύριο Τρίτη.

Ο Όρμπαν ανέπτυξε εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς στην περιοχή των συνόρων νωρίτερα σήμερα καλώντας τους να επιδείξουν ανθρώπινη αλλά «ανυποχώρητη» συμπεριφορά έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, ανθρώπων που έχουν «εξαπατηθεί», όπως υποστήριξε.
Έτομη να δεχθεί χιλιάδες μετανάστες δηλώνει η Σλοβενία

Η Σλοβενία δηλώνει έτοιμη να υποδεχτεί «πολλές χιλιάδες» μετανάστες αν η ροή των προσφύγων στραφεί προς τη χώρα αυτή μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

«Στην περίπτωση που έχουμε μια αιφνιδιαστική άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων, η Σλοβενία θα μπορούσε να προσφέρει κατάλυμα σε πολλές χιλιάδες από αυτούς. Οι δυνατότητες φιλοξενίας που έχουμε αυξάνονται από μέρα σε μέρα» είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Μπόστγιαν Σέφιτς.

Το υπουργείο κάλεσε τους δήμους και τους πολίτες της χώρας να επιδείξουν «αλληλεγγύη» φιλοξενώντας, αν χρειαστεί, τους μετανάστες.

Η Σλοβενία, μια μικρή χώρα που συνορεύει με την Κροατία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Αυστρία, θα μπορούσε να γίνει κέντρο διέλευσης για χιλιάδες μετανάστες που επιχειρούν καθημερινά να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη περνώντας από τη Σερβία.

Η Ουγγαρία, απ’ όπου έχουν περάσει περίπου 200.000 άνθρωποι από τις αρχές του έτους, θέλει να θέσει από αύριο σε εφαρμογή τον νέο νόμο που θα απαγορεύει την είσοδο μεταναστών από τα σύνορά της με τη Σερβία.

Η σλοβενική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθησαν 21 μετανάστες, κυρίως από το Ιράν και το Αφγανιστάν, που πέρασαν στη χώρα από την Ουγγαρία και με σκοπό να συνεχίσουν την πορεία τους προ τη Γερμανία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη Σλοβενία.

 

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα