18.3 C
Thessaloniki
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ερχεται το νέο νέο iPhone SE

H Apple διεκδικεί με αξιώσεις πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από την μέση κατηγορία κόστους της αγοράς των smartphones.

Εκπλήσσοντας… κανέναν από μας στην πραγματικότητα – η σχετική φημολογία όχι μόνο είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες αλλά αποδείχθηκε και ακριβής στις λεπτομέρειες – η Apple επισημοποίησε στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο San Fransisco πριν από λίγες ώρες το iPhone SE. Πρόκειται για το “μικρό iPhone” που πάρα πολλοί δημοσιογράφοι ή αναλυτές (και εμείς ανάμεσά τους) θεωρούσαν πως έλειπε από την προϊοντική γκάμα του αμερικανικού κολοσσού, ο οποίος ναι μεν “ακολούθησε τις τάσεις τις αγοράς” τα τελευταία δύο χρόνια με τα iPhone 6/6S/6 Plus/6S Plus, αλλά “άφησε πίσω” ένα σημαντικό ποσοστό του κοινού το οποίο απλώς προτιμά τα μικρότερα κινητά. Το iPhοne SE είναι σχεδιασμένο βάσει οθόνης διαγωνίου μόλις 4 ιντσών και εκτοπίζει άμεσα από την σειρά των iPhone το 5S (το οποίο όμως είχε σημειώσει πωλήσεις 30 εκατομμυρίων συσκευών πέρυσι).

Το iPhone SE σχεδιαστικά ακολουθεί το 5S και όχι τα 6/6S, θα διατίθεται όμως στα δικά τους χρώματα: μαύρο, ασημί, χρυσό και ροζ χρυσό. Δεν υιοθετεί, δε, μόνο τα χρώματά τους: η Apple κατόρθωσε να ενσωματώσει στο πολύ μικρότερο μέγεθος του SE τα ίδια ακριβώς υποσυστήματα με το 6S, από τον κεντρικό επεξεργαστή και συνεπεξεργαστή του μέχρι την κύρια κάμερα, τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων και το κύκλωμα προσεγγιστικής επικοινωνίας (NFC) που χρειάζεται για τις “ανέπαφες πληρωμές” μέσω Apple Pay. Αναβάθμιση έχουν δεχθεί επίσης όλα τα κυκλώματα ασύρματης επικοινωνίας. H οθόνη παραμένει της ίδιας ανάλυσης (1136×640 pixels) αν και έχει βελτιωθεί η απόδοση των χρωμάτων της, παρούσα είναι πλέον η υποστήριξη στις φωνητικές εντολές της Siri.

Η Apple, όπως αναμενόταν, ανακοίνωσε χαμηλότερη τιμή για το iPhone SE από αυτήν των 6/6S, όμως και πάλι η έκπληξη ήταν ευχάριστη: τα $399 για το μοντέλο των 16 GB αποθηκευτικού χώρου είναι, πάντοτε για τα δεδομένα του αμερικανικού κολοσσού, λογικό κόστος για το ισχυρότερο μικρό smartphone στον κόσμο (κι ας έχουμε ενστάσεις για εκείνα τα 16 GB όπως πάντοτε). Δεν γνωρίζουμε πώς θα “μεταφραστεί” αυτή η τιμή στην ελληνική αγορά, αλλά ελπίζουμε σε κάτι όχι υψηλότερο των €419-€429. Το σίγουρο είναι πως το iPhone SE έχει και τις προδιαγραφές, και το προφίλ εκείνο το οποίο προσφέρει πολλές πιθανότητες επιτυχίας στην “αποστολή” που τού έχει ανατεθεί: αφενός να αποτελέσει την ιδανική οδό αναβάθμισης για τους κατόχους iPhone 5/5S, αφετέρου να είναι το πρώτο κινητό όσων ψάχνουν για κάτι ευπαρουσίαστο, εύχρηστο και φυσικά… “ακουστό”.

Στο επίπεδο τιμής που προσφέρεται άλλωστε – ας επικεντρωθούμε στο μοντέλο των 64 GB, κόστους $499, μιας και αυτό είναι το μόνο που θα προτείναμε – είναι σίγουρο πως θα στερήσει πολλές πωλήσεις από όλα εκείνα τα smartphones που στηρίζονται σε Android αλλά θεωρούνται “μέσης κατηγορίας” από πλευράς δυνατοτήτων. Στη χώρα μας θα γίνει διαθέσιμο κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου. Όταν γνωστοποιηθούν και αυτά τα δύο στοιχεία, δηλαδή η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας του στην Ελλάδα και η συνιστώμενη λιανική τιμή πώλησής του, θα επιστρέψουμε στο θέμα. Έως τότε…

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα