Ένα αφιέρωμα σε 12 ξεχωριστές γυναίκες, οι οποίες αψήφησαν τα στερεότυπα της ανδροκρατούμενης κοινωνίας στην οποία έζησαν και έκαναν αυτό ακριβώς που πρόσταζε η καρδιά τους, δημοσιεύει σήμερα ο ιστότοπος Buzzfeed.
Πρόκειται για μία λίστα που περιλαμβάνει ονόματα σχετικά άγνωστα για το ελληνικό κοινό, από γυναίκες που άφησαν την «σφραγίδα» τους στην ιστορία, διαπρέποντας σε κλάδους όπου η παρουσία του «ωραίου φύλου» ήταν από ασυνήθιστη μέχρι… απόλυτα ανεπιθύμητη.
Δείτε παρακάτω δώδεκα γυναίκες «πρότυπα», που έδιναν δεκάρα για το τι ήταν «πρέπον» για το φύλο τους και έκαναν ακριβώς αυτό που ήθελαν (και μάλιστα πολύ καλύτερα από τους άνδρες).
1. Dr Elizabeth Blackwell (1821–1910)
Γεννημένη στην Αγγλία, η Elizabeth Blackwell έγινε η πρώτη γυναίκα γιατρός στις ΗΠΑ. Η αρχική απόρριψη δεκάδων ιατρικών σχολών εξαιτίας του φύλου της δεν την πτόησαν και κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει μία θέση στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Εκεί βρέθηκε αντιμέτωπη με τον σεξισμό των συμφοιτητών και των καθηγητών της, ωστόσο αυτό δεν την εμπόδισε να αφοσιωθεί στις σπουδές της και να γίνει παγκόσμιας φήμης μαιευτήρας.
2. Annie Smith Peck (1850–1935)
Ξακουστή ορειβάτισσα της εποχής της, η Annie Smith Peck όχι μόνο αρνιόταν να συμμορφωθεί με τον ενδυματολογικό κώδικα της τότε κοινωνίας, ο οποίος επέβαλλε το φουστάνι σε όλες τις γυναίκες αλλά διέπρεψε σε έναν κλάδο που ήταν κατεξοχήν ανδροκρατούμενος. Αφού κατέκτησε τις υψηλότερες κορυφές στην Ευρώπη, η Peck συνέχισε τις περιπέτειές της στη Νότια Αμερική, όπου ήταν το πρώτο άτομο που ανέβηκε στην κορυφή του Ουασκαράν, του υψηλότερου όρους του Περού.
3. Mary Lou Williams (1910–1981)
Η Mary Lou Williams (τρίτη από αριστερά στη φωτογραφία) ήταν μία ταλαντούχα πιανίστα που άφησε την σφραγίδα της στην ιστορία της μουσικής. Ξεκίνησε να εμφανίζεται σε κλαμπ από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών και εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες μουσικούς της τζαζ, με τεράστια επιρροή σε είδη όπως η big-band jazz και η bebop.
4. Sojourner Truth (1797–1883)
Υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας και μάχιμη φεμινίστρια, η Sojourner Truth είχε κάποτε τον εξής διάλογο με μία νεαρή σουφραζέτα:
– Harriot Stanton Blatch: «Sojourner, δεν ξέρεις να διαβάζεις;»
– Sojourner Truth: «Όχι, γλυκιά μου. Δεν ξέρω να διαβάζω μικρά πράγματα όπως επιστολές. Εγώ διαβάζω μεγάλα πράγματα, όπως άντρες».
5. Ada Lovelace (1815–1852)
Η Augusta Ada King, Κόμισσα του Lovelace δεν ήταν απλώς μια καλομαθημένη ευγενής. Είναι διάσημη για το έργο που άφησε σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή του Charles Babbage. Η συνεισφορά της αυτή θεωρείται σήμερα από τους ιστορικούς ως το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή.
6. Beatrice Potter Webb (1858–1943)
Η Beatrice Potter Webb οικονομολόγος και ιστορικός που αφιέρωσε τη ζωή της στην αναμόρφωση της κοινωνίας. Μαζί με τον σύζυγό της διεξήγαγε εκστρατείες για την ανακούφιση των φτωχών, οι οποίες οδήγησαν στη θέσπιση των πρώτων νόμων για τον βασικό μισθό και στην δημιουργία του προδρόμου του Εργατικού κόμματος στη Βρετανία. Η ταλαντούχα αυτή γυναίκα όμως ήταν παράλληλα και συγγραφέας εκατοντάδων βιβλίων, ενώ ίδρυσε και το London School of Economics.
7. Lilian Bland (1878–1971)
Η δημοσιογράφος και αεροπόρος Lilian Bland έζησε μια γεμάτη ζωή. Το 1910 έφτιαξε το δικό της αεροπλάνο στην Ιρλανδία, χρησιμοποιώντας ως ντεπόζιτο καυσίμου ένα άδειο μπουκάλι ουίσκι και ένα χωνί. Στα αντισυμβατικά χόμπι περιλαμβάνονταν οι πολεμικές τέχνες, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, το κάπνισμα και οι… βρισιές.
8. Ethel L. Payne (1911–1991)
Μία από τις πιο σημαντικές δημοσιογράφους της γενιάς της, η Ethel L. Payne κάλυπτε κυρίως θέματα που αφορούσαν στο μεγάλο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στην Αμερική αλλά και σοβαρές διεθνείς ειδήσεις. Οι επίμονες ερωτήσεις της είχαν γίνει εφιάλτης πολλών πολιτικών, ενώ και η κόντρα της με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Αιζενχάουερ, έχει μείνει στην ιστορία. Ήταν επίσης η πρώτη Αφροαμερικανίδα δημοσιογράφος που προσέλαβε εθνικό δίκτυο τη δεκαετία του 70.
9. Murasaki Shikibu (973-1025)
Η Murasaki Shikibu ήταν κυρία της αυτοκρατορικής αυλής στην Ιαπωνία της εποχής Χεϊάν. Είναι η συγγραφέας του Γκέντζι Μονογκατάρι (Ιστορίες του πρίγκηπα Γκέντζι), του πρώτου σημαντικού μυθιστορήματος του απω-ανατολικού κόσμου και αριστουργήματος της κλασικής ιαπωνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
10. Nellie Bly (1864–1922)
Μία από τις σημαντικότερες Αμερικανίδες ρεπόρτερ, η Nellie Bly θεωρείται από τις πρωτοπόρους της ερευνητικής δημοσιογραφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1887, υποδυόμενη την ψυχικά άρρωστη, κατόρθωσε να μπει και να ζήσει για μερικές ημέρες σ’ ένα άσυλο γυναικών. Το ρεπορτάζ της «Ten Days in a Mad-House», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «New York World», θεωρήθηκε τόσο αποκαλυπτικό, που συνέβαλε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ασύλων. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Μπλάι έγινε διάσημη και για την πραγματοποίηση του γύρου του κόσμου σε 72 ημέρες και την κατάρριψη του σχετικού ρεκόρ.
11. Nzinga Mbandi (1583–1663
H Nzinga Mbandi, Βασίλισσα του Ντόνγκο και Μπατάμπα (σημερινή Ανγκόλα) δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί της. Διαδέχθηκε στον θρόνο τον αδερφό της Ngola Mbandi, ο οποίος πέθανε το 1624 και απέκτησε διεθνή φήμη για το ταλέντο της στη διπλωματία, την στρατιωτική τακτική, το εμπόριο και τη σύναψη συμμαχιών. Οι εξαιρετικές της ικανότητες κράτησαν ασφαλή τον λαό της από τους Πορτογάλους αποικιοκράτες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της.
12. Hedy Lamarr (1914–2000)
Η Αυστρο-Εβραία Hedy Lamarr δεν ήταν μόνο διάσημη ηθοποιός αλλά και επιστήμονας της τεχνολογίας επικοινωνιών. Παρόλο που έγινε γνωστή για την ομορφιά της και την κινηματογραφική της καριέρα, υπήρξε μία από τους εφευρέτες της πρώιμης μορφής των μεθόδων διασποράς φάσματος, βασικής τεχνολογίας για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες σήμερα.