9.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

“Δημοψήφισμα” στη Βουλή

Μετωπική είναι πλέον η σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και μερίδας των δανειστών με τον πρωθυπουργό  να αναζητεί λύση σε καθαρά πολιτικό επίπεδο κατά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Η παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις παροχές της κυβέρνησης ήταν όπως φάνηκε μόνο η αρχή, καθώς τη σκληρή γραμμή του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών ακολούθησαν σήμερα τόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας όσο και το Eurogroup, δια εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι προχώρησαν ουσιαστικά στο «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, έως ότου συνταχθεί η έκθεση των θεσμών που θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για 13η σύνταξη και μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά στους στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο. Η έκθεση αυτή αναμένεται τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά τα ηχηρά μηνύματα που έστειλαν οι θεσμοί, προχώρησε σε δύο κινήσεις:

– Η πρώτη ήταν να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση των παροχών προς τους συνταξιούχους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός μόλις προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες έδωσε εντολή να τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία στις 13.00 το μεσημέρι της Πέμπτης τα μέτρα για το κοινωνικό μέρισμα.

Στόχος του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να αποκαλυφθούν οι προθέσεις των βουλευτών και των άλλων κομμάτων για τα μέτρα ενίσχυσης που εξήγγειλε. Αν ψηφίσουν θετικά, ο κ. Τσίπρας θα πάει στους δανειστές με περισσότερες από 200 ψήφους και θα τους πει ότι η βοήθεια στους συνταξιούχους αποτελεί διακομματικό αίτημα, το οποίο δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει.

– Η δεύτερη κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, είναι να ζητήσει ουσιαστικά την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Είτε την οριστική αποχώρησή του είτε να παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, δεδομένου άλλωστε ότι δεν έχει δώσει χρήματα από το 2014.

«Πηγές κοντά στον Ελληνα πρωθυπουργό λένε ότι μετά από την απόφαση του ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του, με το blog του Πολ Τόμσεν και του Μορίς Όμπστφελντ, ο κ. Τσίπρας θα προτείνει το Ταμείο να απέχει από το πρόγραμμα διάσωσης» υποστηρίζει ο Guardian

«Το ΔΝΤ δεν μπήκε ποτέ επίσημα σε αυτό το πρόγραμμα και δεν το χρειαζόμαστε πραγματικά» ανέφερε η πηγή. «Το πολύ να μπορούσε να περιοριστεί σε έναν τεχνικό, συμβουλευτικό ρόλο» συμπλήρωσε.

Σημειώνοντας τη δήλωση του κ. Τσίπρα την Τρίτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο Ταμείο κάνοντας λόγο για «παράλογους τεχνοκράτες», ο Guardian αναφέρει ότι η νέα στάση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν έγινε δεκτή με «χειροκρότημα». «Πολλοί την θεωρούν αντιπαραγωγική, υποστηρίζοντας ότι παρά τον δημοφιλή μύθο, το ΔΝΤ είναι μακρά ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας που την υποστηρίζει στην ανάγκη για ελάφρυνση χρέους και τη μείωση των απαιτήσεων για πρωτογενή πλεονάσματα» τονίζει το δημοσίευμα.

Ο Βόλφγκανγκ Μαντσάου, υπενθυμίζει ο Guardian, εξέχων αρθρογράφος ευρωπαϊκών υποθέσεων, έγραψε στο Twitter ότι ο Τσίπρας κάνει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, καθώς συντάσσεται με τους Ευρωπαίους, απέναντι στο ΔΝΤ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν «παγώσει» την Ελλάδα και τις αγορές καθώς εκτιμάται ότι το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης δυσκολεύει και θα μετατεθεί για πολύ αργότερα.

Η σύγκρουση, ανοικτή πλέον, ξαναφέρνει στο τραπέζι τα σενάρια εκλογών: Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον ανοικτή ρήξη που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε προκήρυξη εκλογών επικαλούμενη την αδυναμία της να κυβερνήσει λόγω του κ. Σόιμπλε και του ΔΝΤ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν στα τέλη Ιανουαρίου και σε μια ατμόσφαιρα σκληρών διλημμάτων που φτάνουν μέχρι και την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

Αλλωστε, η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία χαρακτηρίζεται «πολιτική ντρίπλα» διότι έτσι δεσμεύει και τα άλλα κόμματα σε μια απόφαση «αντι-λιτότητας» που θα επισφραγιστεί με την ψήφιση των μέτρων για τους συνταξιούχους.

Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον πρωθυπουργό και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέτωπο.

πηγή: zougla.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα