19.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Άγριο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες

Σε σκληρή παρτίδα πόκερ εξελίσσεται η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, με τις διεργασίες να είναι έντονες, αλλά και τον χρόνο να πιέζει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα.

Η Αθήνα βρίσκεται σε κλοιό κλιμακούμενων πιέσεων, αφού ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατάφερε να ομογενοποιήσει τους δανειστές, να τους κάνει να αφήσουν πίσω τις διαφωνίες τους και να επικεντρωθούν στην πίεση προς την Ελλάδα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, όπως φάνηκε στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για το θέμα του χρέους αλλά και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ενώ και ο εκπρόσωπος τους γερμανικού ΥΠΟΙΚ, τόνισε σε δήλωσή του πως η Γερμανία συνεχίζει να πιστεύει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και ότι είναι πολύ νωρίς να αρχίσουν να εξετάζονται άλλα ενδεχόμενα σενάρια για την περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει.

Εν τω μεταξύ όπως ανέφερε αξιωματούχος στο Euro2day, μέσα στις επόμενες μέρες – αλλά και στην Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας αυτή την Παρασκευή – θα δοθεί μήνυμα σε κορυφαίο επίπεδο στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι αν υποχωρήσει σε τρία βασικά σημεία: ομαδικές απολύσεις, αφορολόγητο και ενέργεια – και εάν δεχθεί νομοθέτηση των μέτρων έστω μόνο για το 2019, τότε μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και να φωτογραφηθεί μια δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Έτσι μετά από πίεση, ο κ. Σόιμπλε φαίνεται πως δεν βλέπει αρνητικά να συζητήσει την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2020 κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.

Η μυστική σύσκεψη στις Βρυξέλλες

Σε μυστική σύσκεψη που έγινε, μετά το τέλος του Eurogroup, κεκλεισμένων των θυρών και σε αυτήν συμμετείχαν ορισμένοι υπουργοί οικονομικών και δυο ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ, αποφασίστηκε πως θα ήταν σωστό οι ελεγκτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα μόνο όταν πρόκειται να υπάρξει οριστική λύση .

Και αυτό γιατί οι αδιέξοδες συζητήσεις από εδώ και πέρα θα παρακολουθούνται πιο στενά από τις αγορές λόγω και των εκλογικών κύκλων.

Όμως έγιναν άλλες δύο συσκέψεις ώστε να να βρεθεί ένας «οδικός χάρτης» λύσης. Η μία σύσκεψη έγινε το πρωί της Πέμπτης σε επίπεδο mission chiefs των τεσσάρων θεσμών, όπου συζητήθηκε το πολιτικό αδιέξοδο και η στάση του ΔΝΤ μετά την καταγραφή του προσχεδίου για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους. Ενώ η δεύτερη σύσκεψη έγινε πάλι σε επίπεδο mission chiefs, με την παρουσία στελεχών της Κομισιόν και του EuroWorking Group στο περιθώριο του Eurogroup και μετά τις διμερείς συναντήσεις που είχε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα