12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025

Διακοπές στις «θάλασσες» του διαστήματος! (videos)

Οι διαστημικές υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές εταιρείες µετατρέπονται σε ταξιδιωτικά πρακτορεία που θα στέλνουν τουρίστες σε διάφορους προορισµούς έξω από τη Γη. Για τους περισσότερους έχει αρχίσει η αντίστροφη µέτρηση µέχρι να φτάσει η µέρα που θα κάνουν το καλοκαιρινό τους διάλειµµα από τη δουλειά και θα πάνε να ξεκουραστούν κοντά σε κάποια θάλασσα ή ακόµη και σε κάποιο βουνό. Τι θα λέγατε αν του χρόνου δεν πηγαίνατε διακοπές ούτε σε θάλασσα, ούτε σε βουνό αλλά στο διαστηµικό κενό µε θέα τη Γη;

Η NASA ανακοίνωσε πριν από λίγες µέρες ότι από το 2020 θα ανοίξει τις πόρτες του Διεθνούς ∆ιαστηµικού Σταθµού (ISS) σε… τουρίστες. Για να κλείσετε, βέβαια, εισιτήρια και δωµάτιο στον ISS θα πρέπει να έχετε µερικά εκατ. ευρώ στον τραπεζικό σας λογαριασµό. Η πτήση µέχρι τον ISS θα κοστίζει περίπου 50 εκατ. ευρώ και το κόστος θα µοιράζονται οι επιβάτες του διαστηµόπλοιου που θα κάνει τη διαδροµή. Από εκεί και µετά η NASA χρεώνει κάθε µέρα παραµονής στον ISS 35.000 δολάρια και κάποιος θα µπορεί να παραµείνει στον ∆ιεθνή ∆ιαστηµικό Σταθµό για χρονικό διάστηµα µάξιµουµ ενός µηνός. Η NASA ξεκαθάρισε πάντως πως οι τουρίστες θα βρίσκονται, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραµονής τους στον ISS, µέσα σε αυτόν και δεν πρόκειται να προσφερθεί µια εµπειρία διαστηµικού περιπάτου. Θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν αρκετοί οικονοµικά ισχυροί άνθρωποι που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να επισκεφθούν τον ISS.

Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που θα συµβεί κάτι τέτοιο. Σε µια προσπάθεια να γεµίσει τα άδεια του ταµεία ο Οργανισµός ∆ιαστήµατος της Ρωσίας είχε επιτρέψει σε ιδιώτες να επισκέπτονται τον ISS. Την αρχή έκανε πριν από 18 έτη ο Αµερικανός δισεκατοµµυριούχος Ντένις Τίτο, ο οποίος έζησε για οκτώ ηµέρες στον ISS δίνοντας 20 εκατ. δολάρια στους Ρώσους. Εκτοτε τον ∆ιεθνή ∆ιαστηµικό Σταθµό έχουν επισκεφθεί συνολικά επτά ιδιώτες οι οποίοι πλήρωσαν από 20 έως 40 εκατ. δολάρια.

Όµως ο διαστηµικός τουρισµός δεν είναι µια δραστηριότητα που περιορίζεται στο στενό πλαίσιο των κρατικών υπηρεσιών και λίγων πολυεκατοµµυριούχων, αφού στο παιχνίδι έχουν µπει για τα καλά οι ιδιώτες. Πρωτοπόρος στον διαστηµικό τουρισµό είναι ο Αµερικανός ιδιοκτήτης αλυσίδας ξενοδοχείων Ρόµπερτ Μπίγκελοου, ο οποίος ίδρυσε µια εταιρεία κατασκευής φουσκωτών µονάδων που θα λειτουργούν είτε ως αυτόνοµες ξενοδοχειακές µονάδες σε τροχιά γύρω από τη Γη είτε ως καταλύµατα στον ISS. Εχουν ιδρυθεί και διάφορες εταιρείες που έχουν ως αντικείµενο την κατασκευή διαστηµικών ξενοδοχείων.

Αλλες στοχεύουν στο να προσφέρουν τη µέγιστη δυνατή ασφάλεια στους πελάτες τους αφήνοντας κατά µέρους την παροχή πολυτελών ή άλλων υπηρεσιών και ανέσεων που παρέχονται στα ξενοδοχεία επί… Γης. Αλλες πάλι θα προσπαθήσουν να δηµιουργήσουν χώρους παραµονής που, αν µη τι άλλο, να παρέχουν εντυπωσιακή θέα σε όσους αποφασίσουν να περάσουν λίγες µέρες µακριά από τον πλανήτη µας. Ο Βρετανός µεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει αποφασίσει να επενδύσει στον διαστηµικό τουρισµό και για αυτό ίδρυσε τον διαστηµικό βραχίονα της Virgin, της αεροπορικής του εταιρείας.

Η Virgin Galactic κατασκευάζει σκάφη µε τα οποία θα πραγµατοποιούνται υποτροχιακές πτήσεις έξω από την ατµόσφαιρα της Γης στα όρια του ∆ιαστήµατος. Η εµπειρία αυτή θα είναι πολύ πιο προσιτή οικονοµικά, αφού σε πρώτη φάση θα κοστίζει µερικές δεκάδες χιλιάδες δολάρια και οι φήµες αναφέρουν ότι πολλοί επώνυµοι και µη έχουν δώσει προκαταβολή για να πάρουν θέση στις πρώτες πτήσεις. Ανάµεσά τους είναι και διάσηµα ονόµατα, όπως αυτά του Μπραντ Πιτ και της Αντζελίνα Τζολί, που φέρονται να έχουν δώσει προκαταβολές, αλλά η πληροφορία αυτή είχε διαρρεύσει πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση στον γάµο τους, οπότε κανείς δεν ξέρει αν εξακολουθούν πλέον να θέλουν να κάνουν αυτό το ταξίδι.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός ∆ιαστήµατος έχει επίσης ανακοινώσει πως το αποκαλούµενο «Χωριό της Σελήνης» που θέλει να κατασκευάσει ο ΕΟ∆ στην αθέατη πλευρά του φυσικού µας δορυφόρου θα λειτουργεί εκτός των άλλων και ως τουριστικός προορισµός. Οπως και να έχει το πράγµα, η βιοµηχανία του διαστηµικού τουρισµού έχει αρχίσει να αναπτύσσεται µε γοργούς ρυθµούς και σύντοµα θα είναι σε θέση να προσφέρει πολύ ενδιαφέρουσες υπηρεσίες.

πηγή: ethnos.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα