23.8 C
Thessaloniki
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Απολύτως ψευδής ο ισχυρισμός για κατάληψη εδάφους στον Έβρο»

Μείζον πολιτικό θέμα έχει ανακύψει με την «εισβολή» Τούρκων στρατιωτικών σε ελληνικό έδαφος στον Εβρο με τον αρμόδιο υπουργό, να προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, αναφέροντας ότι πρόκειται περί «ανοησίας». Ο Νίκος Δένδιας προέβη στον παραπάνω χαρακτηρισμό, κληθείς να σχολιάσει τα περί κατάληψης ελληνικών εδαφών στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το θέμα προέκυψε από το δημοσίευμα της Sun, που ανέφερε ότι οι Τούρκοι κατέλαβαν 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους, τον ισχυρισμό αυτό υιοθέτησε και επανέλαβε ακροδεξιό κόμμα και στη συνέχεια υπερακόντισε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι «απολύτως ψευδής ισχυρισμός», τόνισε ο υπουργός.

Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο και τότε, «η Τουρκία ζήτησε να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους, εξήγησε ο κ. Δένδιας. Παρατηρήθηκε κινητικότητα από την Τουρκία σε σημείο του φράχτη. Τότε το ΥΠΕΞ έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού, επεσήμανε.

«Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ.»

Εξάλλου, διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως «η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, τονίζουν διπλωματικές πηγές».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα