Mία παραίτηση με… ουρά, από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, φέρνει ανακατατάξεις και στη ΝΔ. Ο Νίκος Ταχιάος, επικεφαλής της ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο, παραιτήθηκε αφήνοντας στην επιστολή του αιχμές κατά πάντων. Η στάση του σε ζητήματα της πόλης αλλά και η κόντρα του με τον δήμαρχο Κων. Ζέρβα, ο οποίος πλέον έχει τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και κορυφαίων υπουργών, προκάλεσαν δυσαρέσκεια και ενέτειναν τις πιέσεις προς το πρόσωπό του να παραιτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και να διατηρήσει μόνο τη θέση του ως προέδρου της Αττικό Μετρό…
Ακόμα και η διοικούσα της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ανακουφισμένη από την παραίτηση Ταχιάου. Σύμφωνα με όσα είπε στο «Εθνος της Κυριακής» κορυφαίο στέλεχός της, «η παραίτηση θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Την περιμέναμε και μάλιστα πιέζαμε γι’ αυτήν».
Την παραίτησή του πάντως δεν την είδαν με καλό μάτι όλα τα στελέχη της παράταξης. Στο πλευρό του παραμένουν τουλάχιστον 1-2 τοπικοί βουλευτές του κόμματος αλλά και στελέχη της «παλιάς φρουράς» του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, που δηλώνουν πως τον στηρίζουν και αφήνουν αιχμές κυρίως για τη στάση στελεχών του κομματικού μηχανισμού.
Οταν στα τέλη του 2018 ο Νίκος Ταχιάος έπαιρνε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το χρίσμα της ΝΔ ως υποψήφιος για δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κανένας δεν περίμενε αυτές τις εξελίξεις…Η υποψηφιότητά του προέκυψε ως αποτέλεσμα έντονων διεργασιών μεταξύ πολλών στελεχών του κόμματος, που είτε όμως δεν δέχτηκαν να είναι υποψήφιοι για τον Δήμο Θεσσαλονίκης είτε απορρίφθηκαν από την ηγεσία του κόμματος. Η ανακοίνωση του ονόματος του Νίκου Ταχιάου ακόμα και τότε έφερε ανακούφιση σε μια μεγάλη μερίδα του κόμματος, αλλά προκάλεσε και τους πρώτους προβληματισμούς, αφού πολλοί από τη μια τον χρέωναν στο περιβάλλον του καταδικασθέντος για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης πρώην δημάρχου Βασ. Παπαγεωργόπουλου (είχε διατελέσει αντιδήμαρχός του) και από την άλλη υπενθύμιζαν πως σε μια περίοδο είχε αναφερθεί στο κόμμα με χαρακτηρισμούς όπως «ακροδεξιό μόρφωμα».
Χρειάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφθεί πολλές φορές τη Θεσσαλονίκη, να βάλει το αυτοκόλλητό του στο πουκάμισό του, να περιοδεύσει στο κέντρο μαζί του και να δηλώνει πως, αν ψήφιζε στη Θεσσαλονίκη, θα ψήφιζε «τον Νίκο για δήμαρχο», για να λειάνει τις αντιδράσεις. Ακόμα κι έτσι, πάντως, κορυφαία κομματικά στελέχη κράτησαν απόσταση από την υποψηφιότητα Ταχιάου, με σημαντικότερη ίσως τη στήριξη του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Μηνά Σαμαντζίδη στον έτερο υποψήφιο (και τελικά δήμαρχο της πόλης) που προερχόταν από την παράταξη, τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ο κ. Ταχιάος αν και τερμάτισε πρώτος στον α’ γύρο των εκλογών, στον β’ έχασε τη δημαρχία από τον Κων. Ζέρβα. Τους μήνες που ακολούθησαν, η πλειοψηφία των συμβούλων του κ. Ταχιάου (και με τις ευλογίες του κόμματος) βρέθηκε στη διοίκηση του δήμου και στο πλευρό της παράταξης του Κων. Ζέρβα. Τελικά, ο κ. Ταχιάος από τους 11 συμβούλους που είχε αρχικά, έμεινε με 5 (συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου). «Αυτό που έπρεπε να κάνει τότε ο Νίκος ήταν να μιλήσουν με τον Ζέρβα και συντεταγμένα να βρεθούν στο πλευρό του δημάρχου, που έτσι κι αλλιώς προέρχεται από τον χώρο» επεσήμανε στο «Εθνος της Κυριακής» το στέλεχος της διοικούσας.
Ολο αυτό το διάστημα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου ως αντίδραση στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, ο κ. Ταχιάος επέλεξε την αποχή. Δεν ήταν παρών στις περισσότερες συνεδριάσεις και δεν στήριξε κεντρικές επιλογές του νέου δημάρχου Κων. Ζέρβα, που όμως στήριζαν με δημόσιες δηλώσεις τους κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε αφόρητες τις πιέσεις προς το πρόσωπο του κ. Ταχιάου ήταν η στάση του στο θέμα της αγοράς με leasing 50 λεωφορείων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενισχυθεί ο ΟΑΣΘ.
Στελέχη της παράταξης Ταχιάου, δηλαδή της επίσημης παράταξης της ΝΔ, κράτησαν αρνητική στάση, ενώ και ο ίδιος ο κ. Ταχιάος δεν ήταν παρών στη σχετική ψηφοφορία. Την πρωτοβουλία όμως του κ. Ζέρβα επαίνεσαν και στήριξαν ανοικτά κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Επειτα από αυτό το σημείο, η θέση του κ. Ταχιάου στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν δύσκολη. Στην πραγματικότητα, ο μόνος δρόμος που του απέμενε ήταν αυτός της παραίτησης.
Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Ταχιάος κάνει λόγο για έναν δήμο «στον οποίο οι επιλογές υπαγορεύονται αποκλειστικά από προσωπικές στοχεύσεις και από πελατειακές σχέσεις και στην αίθουσα ενός Δημοτικού Συμβουλίου-πασαρέλα υποψηφίων δημάρχων». Η εξέλιξη φέρνει ανακατατάξεις όμως και στον χώρο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, όπου πλέον ο νυν δήμαρχος Κων. Ζέρβας καθίσταται ο αδιαμφισβήτητος πόλος όλης της κεντροδεξιάς παράταξης, αφού γύρω του πλέον συσπειρώνονται στελέχη απ’ όλο το φάσμα της.