4.2 C
Thessaloniki
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

«Τότε ανοίγουν τα σχολεία»

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δηλώνει ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές, στις 8 Ιανουαρίου και επισήμανε ότι οδηγός είναι οι εισηγήσεις των ειδικών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021, που έχουν φέρει άνω – κάτω την Γ’ Λυκείου και έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

«Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στο άνοιγμα σχολείων μετά τις γιορτές. Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι η φετινή χρονιά ενέχει αναστάτωση για όλους τους μαθητές και κυρίως για όσους προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

«Μόλις ανοίξουν τα σχολεία, θα δούμε πως έχει προχωρήσει η ύλη και θα εξετάσουμε εάν χρειάζεται οποιαδήποτε προσαρμογή σε κάθε πτυχή της εκπαίδευσης» τόνισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών και δευτερευόντως την ύλη.

Η βάση εισαγωγής στις Πανελλαδικές
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Το 30% των φοιτητών που εισάγεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του. Αρκετοί μπαίνουν με πολύ χαμηλούς βαθμούς. Η εικόνα αυτή δεν τιμά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των σπουδών» είπε και αναφέρθηκε στην πρόταση του υπουργείου για θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής:

«Η πρόταση για ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα είναι οριζόντια, δεν θα είναι ίδια για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Κάθε τμήμα θα θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων. Θα εξαρτηθεί από τι θα ορίσει δηλαδή το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα». Η ίδια έφερε ως παράδειγμα τις Ανθρωπιστικές σπουδές, τονίζοντας πως ο μέσος όρος είναι 12 και τα πανεπιστημιακά τμήματα θα μπορούν να ορίσουν για παράδειγμα το 80% ή το 100% του 12».

Κατά την Νίκη Κεραμέως το μέτρο δεν επηρεάζει την προετοιμασία των μαθητών. «Οι όποιες αλλαγές επιδρούν από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών. Η πρόθεση μας είναι να ισχύσει από φέτος η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής». Οι προτάσεις για την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια από φέτος, όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ το ethnos.gr, προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις τόσο όσον αφορά στην ουσία των νέων ρυθμίσεων όσο και ως προς τη χρονική περίοδο, που επέλεξε η υπουργός να κάνει τόσο σοβαρές ανακοινώσεις για το μέλλον των μαθητών και μάλιστα αιφνιδιαστικά.

Εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ενημερώθηκαν ξαφνικά ότι για να μπούν στα Πανεπιστήμια θα υπάρχει ελάχιστο όριο μορίων για να μπορεί να δηλώσει μία σχολή ένας υποψήφιος και ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα γίνεται σε δύο φάσεις, μέτρο, που για τα παιδιά είναι πλήρως ακατανόητο.

Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό
Η υπουργός Παιδείας αναφερόμενη στην αλλαγή που δρομολογείται για μηχανογραφικό δελτίο, είπε ότι στόχος είναι να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός επιλογών που θα μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο μηχανογραφικό.

Θα υπάρχει, όπως εξήγησε, ένα όριο επιλογών -ίσως να είναι 15 αλλά είναι κάτι που εξετάζεται ως προς τον αριθμό- σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν συνειδητές επιλογές».

Όσον αφορά στο μηχανογραφικό, οι μαθητές φοβούνται ότι η συμπλήρωσή του θα είναι θέμα «τύχης και στρατηγικής» κάτι σαν… τυχερό παιχνίδι. Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν οτι τα νέα μέτρα έχουν πολλά σκοτεινά σημεία και ζητούν επίσημες ανακοινώσεις και όχι «πυροτεχνήματα», ενώ οι μαθητές, ειδικά της Γ΄ Λυκείου, φοβούνται τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν όσον αφορά στην εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Ήδη οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου ετοιμάζονται για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την ερχόμενη εβδομάδα, ζητώντας να μην εφαρμοστούν τα μέτρα, ενώ αναφερόμενοι στην υπουργό της υπογραμμίζουν: «Μας φέρεστε σαν πειραματόζωα. Διαλύετε τη ψυχολογία μας. Νιώθουμε ότι παίζετε με τις τύχες και το μέλλον μας. Νιώθουμε αδικημένοι. Θέλουμε να σας πούμε κυρία Κεραμέως … τώρα σας πήρε ο πόνος; τώρα; Μιλάτε για συνειδητοποιημένους μαθητές, αλλά μάλλον εσείς δεν έχετε συνειδητοποιήσει πως νιώθει και σκέφτεται ένας μαθητής και μια μαθήτρια που δίνουν πανελλήνιες».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα