24 C
Thessaloniki
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Σε λεωφόρο «Μίκη Θεοδωράκη» θα μετονομαστεί η Λαγκαδά

Τέσσερις Δήμοι της Θεσσαλονίκης (Παύλου Μελά, Νεάπολης Συκεών, Αμπελοκήπων και Θεσσαλονίκης) αποφάσισαν από κοινού την μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε λεωφόρο “Μίκη Θεοδωράκη” προς τιμήν του ομώνυμου καλλιτέχνη, o οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 96 ετών.

Στη συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, τον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδης και τον δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, τέθηκε το ζήτημα της αλλαγής ονομασίας της οδού Λαγκαδά σε λεωφόρο “Μίκη Θεοδωράκη”, κάτι που είχε απόλυτη ομοφωνία.

“Η οδός διασχίζει τέσσερις δήμους, φτωχογειτονιές, τις οποίες ύμνησε ο Μίκης Θεοδωράκης, και καταλήγει στην πλατεία Δημοκρατίας για την οποία δημοκρατία, ο Μίκης Θεοδωράκης πάλεψε σε όλη τη ζωή του” δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

“Ένας δημιουργός παγκόσμιας εμβέλειας” είπε ο κ. Δημήτρης Δεμουρτζίδης αναφερόμενος στον Μίκη Θεοδωράκη. “Ο εν λόγω δρόμος περνάει μπροστά από το στρατόπεδο Παύλου Μελά. Στρατόπεδο μνήμης, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, εκεί όπου θα στεγαστεί το αντίστοιχο μουσείο“, τόνισε ο ίδιος.

Από πλευράς του, ο κ. Σίμος Δανιηλίδης σημείωσε ότι “ομοφωνήσαμε να αποδώσουμε τις τιμές στον Μίκη των αγώνων, της δημοκρατίας, του πολιτισμού και της τέχνης“.

Τέλος, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι “οι εισηγήσεις θα ληφθούν από τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων της οδού. Δηλαδή η β’ κοινότητα Θεσσαλονίκης, και τις κοινότητες Νεάπολης, Πολίχνης, Σταυρούπολης και Αμπελοκήπων“.

Στη συνάντηση, μάλιστα, στο γραφείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης το jukebox -οικογενειακό κειμήλιο της οικογένειας του καλλιτέχνη (σ.σ. έγινε δωρεά στον Δήμο)- έπαιζε μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

πηγή: thestival.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα