22.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας (vids)

Στρατηγική αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από τα Ιλίσια Πεδία. Η Ελλάδα πρόκειται να αγοράσει στα πλαίσια της συμφωνία 3+1 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belhara.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν στρατηγική αμυντική συμφωνία, πριν από τις δηλώσεις. Είμαστε σε μια πολύ σημαντική στιγμή για να υπογράψουμε μια συμφωνία άμυνας και ασφαλείας, που αποτελεί τον καρπό μιας σχέσης που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια», είπε αρχικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος αναφέρθηκε στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τους τελευταίους δύο μήνες εργάστηκε εντατικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και μέσα στο 2020». «Πήρατε την απόφαση να αγοράσετε τις τρεις φρεγάτες και να δούμε πώς θα συνεχιστεί σε βιομηχανικό επίπεδο η συνεργασία αυτή», τόνισε επίσης ο Γάλλος Πρόεδρος. «Έχουμε τη βούληση να εντατικοποιήσουμε την εταιρική μας σχέση σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Θέλουμε να ενισχύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών μας» σημείωσε ακόμα και χαρακτήρισε «στρατηγικά τα διακυβεύματα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής». «Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Μακρόν.

Μητσοτάκης: «Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο αλλά τολμηρό βήμα προς μια Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ιστορική ημέρα, και τόνισε πως «η υπογραφή της συμφωνίας για στρατηγική εταιρική σχέση, δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα γνωστή σε όλους. Ότι η Ελλάδα και η Γαλλία ανέπτυξαν μια ισχυρή συμμαχική σχέση. Μάλιστα οι τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής καλύπτουν σημαντικό μέρος αλλά δεν εξαντλούν τη συμμαχία».

«Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο αλλά τολμηρό βήμα προς μια Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για την ισχυρή και αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή. Μια Ευρώπη που θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτικής ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Μετά τα 24 Rafale ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά 3 νέες φρεγάτες Belhara για το Πολεμικό Ναυτικό. Η βούλησή μου για θωράκιση του στόλου έχει κίνητρο εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».

«Η συζήτηση για την Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία ξεκίνησε και έχει ήδη πραγματικό περιεχόμενο. Με τη γαλλική προεδρία της ΕΕ αυτή η συζήτηση ελπίζουμε να προχωρήσει. (…) Η Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να επιχειρεί χωρίς να προσβλέπει σε συνδρομή του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ. Και επιλογές όπως η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τη συμφωνία Αθήνας – Παρισίων.

Μητσοτάκης: Η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου του OPEN Σοφίας Φασουλάκη, για το κατά πόσο η συμφωνία αυτή μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε: «Η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, διότι η ενίσχυση των ελληνικών Ε.Δ. υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός του ΝΑΤΟ. Θυμίζω ότι εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει 5ετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Επιλέξαμε τις φρεγάτες, γιατί αυτή ήταν η τελική εισήγηση του Πολεμικού μας Ναυτικού, γιατί κρίναμε πως αυτό το πλοίο καλύπτει με το παραπάνω τις επιχειρησιακές μας ανάγκες. (…) Υπάρχει πάντα η δυνατότητα – παρά το ότι τα πλοία θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγία- να υπάρξει σημαντική προστιθέμενη αξία και για την ελληνική πολεμική βιομηχανία. Όπως είπε ο κ. Μακρόν, Ελλάδα και Γαλλία έρχονται από μακριά και θα πορεύονται μαζί για τις επόμενες δεκαετίες στο μέλλον».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο-ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belh@rra με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξοπλίζει το Πολεμικό Ναυτικό με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

Τι σημαίνει η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην ‘Αμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας σημαίνει τα εξής:

1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).

2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.

5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».

8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και ‘Αμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα