Με αυξήσεις που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και φτάνουν το 20%-30% μέσα σε λίγους μήνες, ακόμα και στις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, βρίσκονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές, με συνέπεια ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά να ξεπερνούν το φάσμα της φτώχειας και να αναγκάζονται να κάνουν περικοπές ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής.
Ξέφρενο ράλι ανόδου στις τιμές
Εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας (ρεύμα, φυσικό αέριο) που έχουν χτυπήσει «κόκκινο» αλλά και σε αυτές των καυσίμων, σε ένα ξέφρενο «ράλι» ανόδου επιδίδονται μέρα με τη μέρα και οι τιμές των τροφίμων, με την αισχροκέρδεια να «καλπάζει» και τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να παρακολουθούν άβουλοι τις εξελίξεις.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, όσο οι καταναλωτές προτιμούν να κάθονται στον καναπέ τους και να μην αντιδρούν, τουλάχιστον να προχωρούν σε μία έρευνα αγοράς, προτού ψωνίσουν, θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών των καταναλωτικών αγαθών.
«Χτύπησε ο χιονιάς την Αθήνα και άλλες περιοχές της Νότιας Ελλάδας και άρχισε ήδη να προεξοφλείται ότι θα ανέβουν σημαντικά οι τιμές των λαχανικών, αφού σε πολλά θερμοκήπια σημειώθηκαν καταστροφές. Φοβάμαι ότι πολύ σύντομα οι τιμές των λαχανικών θα φτάσουν ή μπορεί και να ξεπεράσουν αυτές του κρέατος. Ένα κιλό λαχανικά θα πωλείται ίσως και περισσότερο από ένα κιλό κοτόπουλο. Η κατάσταση στην αγορά είναι «μαύρη κι άραχλη», με φαινόμενα αισχροκέρδειας να εντοπίζονται παντού και την Πολιτεία να έχει αφήσει την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Οι αρμόδιοι φορείς δε συνεργάζονται με τις ενώσεις καταναλωτών και δεν έχει φροντίσει η Πολιτεία να θεσπίσει Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και ειδικό συμβούλιο, το οποίο να συνεδριάζει όχι μία ή δύο αλλά 14 φορές το χρόνο. Βλέπετε να έχει επιβληθεί έστω και ένα ευρώ πρόστιμο σε κάποια επιχείρηση για αισχροκέρδεια;», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσεμπερλίδης.
Σε ποια είδη οι τιμές χτύπησαν «κόκκινο»
Κατά τον κ. Τσεμπερλίδη, ακόμα και κατά περισσότερο από 20% αυξήθηκαν μέσα σε λίγους μήνες οι τιμές των βρώσιμων ελαίων και των κηπευτικών στη χώρα, ενώ αυτές των κρεάτων παρουσιάζουν άνοδο μέχρι και κατά 17%-18%.
Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει ότι η τιμή της μεγαβατώρας του ρεύματος ανέβηκε κατά τέσσερις φορές, ενώ αυτή του φυσικού αερίου σημείωσε αύξηση ακόμα και κατά εφτά-οκτώ φορές. Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, ο κ. Τσεμπερλίδης αναφέρει ότι μπορεί να σημείωσαν και αυτά αυξήσεις στις τιμές τους, ωστόσο, η άνοδος ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Ωστόσο, σήμερα η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες τιμές καυσίμων στην Ευρώπη και είναι υπερβολικά δυσανάλογες σε σχέση με τους μισθούς των εργαζομένων.
«Ζητήσαμε οι καταναλωτικές οργανώσεις να βάλει η Πολιτεία πλαφόν στις τιμές κάποιων προϊόντων. Έβαλε πλαφόν στις τιμές των PCR τεστ και ήρθε ένας σύλλογος γονέων και ένας δήμος να το… καταρρεύσουν και να αποδείξουν ότι οι τιμές μπορούν να πάνε και πολύ παρακάτω. Η κατάσταση στην αγορά δεν ελέγχεται και οι καταναλωτές ακούμε διάφορα… παραμύθια. Από τη μια πλευρά έχουμε μέσα σε λίγους μήνες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πολλών προϊόντων και από την άλλη, ενώ έκαναν λόγο για 7-8 φορές αυξήσεις στα μεταφορικά κόστη, η τιμή της μπανάνας, που είναι εισαγόμενο προϊόν, δεν αυξήθηκε καθόλου… Όσο οι καταναλωτές καθόμαστε στον καναπέ μας και η Πολιτεία δεν έχει κανένα κόστος από τις επιπτώσεις της ακρίβειας, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε περισσότερες αυξήσεις. Η ενεργειακή κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα μας και δυστυχώς οι επιδοτήσεις από την Πολιτεία θα καλύψουν μόνο ένα μικρό ποσοστό», σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.
Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι, σε περίπτωση που η πρόσφατη κακοκαιρία χτυπούσε τη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλότερες, προφανέστατα θα είχαμε αρκετούς θανάτους από το κρύο, μια και πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να ζεσταθούν επαρκώς εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας.