Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά τον φάκελο που παρέδωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος στον Αλέξη Τσίπρα για τα στοιχεία που συνέλεξε η Ανεξάρτητη Αρχή και επιβεβαιώνουν συγκεκριμένες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. Τα στοιχεία αυτά εστάλησαν παράλληλα στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων (επομένως και στον κύριο Μητσοτάκη) καθώς και στον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα αλλά και στον υπουργό Δικαιοσύνης, κύριο Τσιάρα.
Αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενημέρωσε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις τελευταίες εξελίξεις, μεταφέρει την πολιτική ένταση στην Βουλή καθώς όλα δείχνουν πως θα καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια στης συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Αν αυτό γίνει, δεν αποκλείεται, η κυβερνητική πλειοψηφία να την μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης, η συζήτηση της οποίας θα ξεκινήσει αμέσως και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής.
Τι θα παρουσιάσει ο Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να παρουσιάσει στη Βουλή τα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις έξι προσώπων από την ΕΥΠ και πιθανότατα να μιλήσει με ονόματα στη βάση των αποδείξεων που τού παρέδωσε χθες το πρωί ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως εκείνο του υπουργού Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκη, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου του πρώην αρχηγού ΓΕΣ Χαράλαμπου Λαλούση και ακόμα 3 υψηλόβαθμων στελεχών στου στρατού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Βούλας Κεχαγιά στο ethnos.gr, το θέμα για την προταση μομφής συζητήθηκε επί μακρόν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν στην Κουμουνδούρου και ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε εισηγήσεις ώστε να κλιμακώσει την επίθεσή του στην κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι σε ανύποπτο χρόνο και μάλιστα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε ερωτηθεί στη διάρκεια συνέντευξής του σε περιφερειακό σταθμό για την πιθανότητα μομφής είχε πει ότι είναι κάτι που δεν το αποκλείει και ότι θα χρησιμοποιήσει αυτό το «όπλο» όταν ο ίδιος θα κρίνει ό,τι είναι σκόπιμο.
«Είναι καλοδεχούμενη» η πρόταση μομφής είπε ο Γεραπετρίτης
Για την πολιτική αντιπαράθεση που κορυφώνεται μετά την έκθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου για τις παρακολουθήσεις, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και υποστήριξε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι στην περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής σήμερα στη Βουλή, αυτή είναι «καλοδεχούμενη» και θα τον «ευγνωμονούμε» καθώς όπως είπε θα δοθεί ευκαιρία να «συζητήσουμε για τις δύο κυβερνητικές θητείες».
Όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα των παρακολουθήσεων ο κ. Γεραπετρίτης διερωτήθηκε: «πώς είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνώριζε τα πρόσωπα που φέρονται να παρακολουθούνται τα οποία μόλις χθες η ΑΔΑΕ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό». Υποστήριξε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία ενημέρωση και καμία έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είχε φτάσει στον κ. Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Κοκκαλιάρη στο ethnos.gr, από το γαλάζιο στρατόπεδο θα επιχειρηθεί να ανοίξει η βεντάλια των θεμάτων που θα συζητηθούν, ώστε να περιοριστεί το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για το φλέγον θέμα των παρακολουθήσεων. Παράλληλα γίνεται μια προσπάθεια να φανεί ως μια σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ και να μην περάσει μια εικόνα «απομόνωσης» απέναντι σε σύσσωμη την αντιπολίτευση. Μάλιστα εξαπολύονται πυρά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια σειρά θεμάτων (οικονομία, Καλογρίτσας, μεταναστευτικό και υπόθεση «μικρής Μαρίας»).
Η επίσημη θέση είναι πως οι επισυνδέσεις δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, ενώ γίνεται λόγος για «ρυπαρά δίκτυα» που προσπαθούν «με τυφλό μένος να πλήξουν την κυβέρνηση». Παράλληλα από το κυβερνητικό στρατόπεδο επαναλαμβάνεται πως είναι η δικαιοσύνη αυτή που έχει αναλάβει για πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η χθεσινή σκληρή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον Χρήστο Ράμμο και όπως φαίνεται ανάλογη τακτική θα υπάρξει και το επόμενο διάστημα.
Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση πρότασης μομφής
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Διαμάντη στο ΠΑΣΟΚ, αισθάνονται δικαιωμένοι μετά την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, μέσω της οποίας και με τη «βούλα» επιβεβαιώνονται οι αναφορές για παρακολουθήσεις -μέσω της ΕΥΠ- πολιτικών προσώπων.
Στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν πλέον και τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρώντας βέβαια ναι μεν να βγει στο φως η αλήθεια αλλά να μην υπάρχει πλήρης ταύτιση με την Κουμουνδούρου.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιμένουν την πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα προκειμένου να διαμορφώσουν την στάση τους. Προφανώς, μια τριήμερη συζήτηση στη Βουλή αποτελεί, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ευκαιρία για να αναδειχθεί «η αλήθεια και να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, που κακοποίησε βάναυσα η παρέα του Μαξίμου», αλλά θα πρέπει η συζήτηση να έχει ουσία κι όχι μια σκιαμαχία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ…
πηγή: ethnos.gr