Δεν λέει να κοπάσει η οργή στους δρόμους τόσο του Παρισιού (δείτε εδώ), αλλά και πολλών άλλων πόλεων της Γαλλίας, καθώς αυθόρμητες μαζικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ και παρά την απαγόρευση, μετά την καταψήφιση των προτάσεων μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Οι δρόμοι γέμισαν οδοφράγματα και φωτιές ενώ εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έλαβαν χώρα, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση βίας. Τουλάχιστον σε 100 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Τα δύσκολα όμως φαίνεται να είναι μπροστά για τον Γάλλο πρόεδρο καθώς νέο ραντεβού στους δρόμους δίνουν οι Γάλλοι που δεν σταματούν τις κινητοποιήσεις τους κλιμακώνοντας τον αγώνα τους στη γενική απεργία της Πέμπτης.
Ειδικότερα, οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μακρόν παραιτήσου» και ζητώντας την απόσυρση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου που αυξάνει από τα 60 στα 64 το ηλιακό όριο, γέμισαν κεντρικές πλατείες, δρόμους και σοκάκια αψηφώντας την απαγόρευση. Οδοφράγματα, φωτιές και συγκρούσεις ήταν το σκηνικό που επικράτησε από το Παρίσι, έως το Μπορντό και τη Μασσαλία με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν εκτεταμένη χρήση βίας και δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών.
Στο Παρίσι, μερικές εκατοντάδες άτομα, μαζί με βουλευτές του κόμματος LFI (Ανυπότακτη Γαλλία), συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Place Vauban, με την αστυνομία να τους απωθεί. Αργότερα, φωτιές σε σκουπίδια και συγκρούσεις με τις Αρχές εντοπίστηκαν στη συνοικία Saint-Lazare, γύρω από την Place de l’Opera. Μια πομπή 100 ατόμων, κυρίως νεαρών, βρέθηκε λίγο μετά τις 9 μ.μ. στην περιοχή της Μονμάρτης, αναποδογυρίζοντας κάδους απορριμμάτων, ενώ περίπου 100 άτομα βρέθηκαν επίσης στο Chatelet, κοντά στο Hotel de Ville.
Οριακά απορρίφθηκε η πρόταση μομφής – Επιβιώνει η κυβέρνηση Μακρόν
Σημειώνεται ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση δεν υιοθέτησε σήμερα καμία από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν που είχαν υποβάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανοίγοντας έτσι τον κοινοβουλευτικό τουλάχιστον δρόμο για την προωθούμενη από τον πρόεδρο Μακρόν αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.
Αν υπερψηφιζόταν μια πρόταση μομφής τότε θα έπρεπε να παραιτηθεί η πρωθυπουργός και να ακυρωθεί το προεδρικό διάταγμα για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού. Καθοριστικής σημασίας ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν η στάση των βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Ρεπουμπλικανών οι περισσότεροι εκ των οποίων ενώ προ ημερών είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, σήμερα δεν τάχθηκαν υπέρ καμίας πρότασης μομφής.
Από τους 61 βουλευτές του κόμματος των Ρεπουμπλικανών μόνο οι 19 υπερψήφισαν τις προτάσεις μομφής. Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, ο αριστερός ηγέτης Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «έπαιξε με τη φωτιά» και ότι έφτασε η ώρα της «λαϊκής μομφής», ενώ η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ζήτησε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και επέκρινε τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που δεν υπερψήφισαν τις προτάσεις μομφής.