3.5 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Δίκη Πισπιρίγκου: «Πρώτη φορά όλο το νοσοκομείο έλεγε ότι υπάρχει θέμα με τη μητέρα»

«Μας προβλημάτισε η συμπεριφορά των γονιών και κυρίως της μητέρας, είχε απρόσφορο συναίσθημα. Τι εννοώ; Αυτή η οικογένεια είχε περάσει μια τραγωδία. Δυο παιδιά της είχαν πεθάνει και είχε και ένα παιδί με ανακοπή που θα ήθελε υποστήριξη. Δεν μπορεί να έχεις ζήσει τέτοια προβλήματα στην οικογένειά σου και να τροφοδοτείς τα social media με φωτογραφίες από παραλίες και συναυλίες…», είπε σήμερα στην κατάθεσή του, στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, ο παιδίατρος – εντατικολόγος στο Νοσοκομείου του Ρίου, Χαράλαμπος Κοτσώνης.

Ο μάρτυρας, ο οποίος είχε παραλάβει τη μικρή Τζωρτζίνα Δασκαλάκη στο νοσοκομείο του Ρίου μετά την ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο, με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε τη συμπεριφορά της κατηγορούμενης μητέρας μέσα στο νοσοκομείο του Ρίου η οποία, όπως είπε, ενώ είχε χάσει τα άλλα δυο της παιδιά Μαλένα και Ίριδα και η πρωτότοκή της Τζωρτζίνα είχε υποστεί ανακοπή, «έδειχνε να μην κατανοεί αυτή την τραγωδία».

Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας ανέφερε: «Είδαμε ότι η μη αντίδραση και ο μη θρήνος των γονιών μετά το αρχικό σοκ από την ανακοπή, που είχε υποστεί το παιδί συνεχίζονταν. Περισσότερο μας έκανε εντύπωση η αντίδραση της μητέρας. Είδαμε μια μητέρα που μας φαίνονταν διαδικαστική στα περισσότερα που έκανε με το παιδί. Την ενδιέφερε να τροφοδοτεί τα social media που είχε. Δεν μας έδειξε ότι αυτή την τραγωδία την είχε κατανοήσει. Δεν μπορεί να έχεις υποστεί τέτοια πρόβλημα στην οικογένειά σου και να ανεβάζεις φωτογραφίες στο facebook από παραλίες και συναυλίες. Το θεωρώ αδιανόητο, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Δουλεύω 16 χρόνια σε αυτή τη Μονάδα και είναι η πρώτη φορά που το σύνολο του προσωπικού που ήρθε σε επαφή με τη μητέρα είπε: «εδώ υπάρχει πρόβλημα». Ήταν η πρώτη φορά που είπαμε εδώ υπάρχει θέμα με αυτή τη συμπεριφορά.».

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας εξήγησε με ποιο σκεπτικό οι γιατροί του νοσοκομείου του Ρίου, άρχισαν να προβληματίζονται για τη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε κάποια επιστημονική εξήγηση για την ανακοπή που είχε υποστεί η μικρή Τζωρτζίνα, ούτε όμως και για τους θανάτους των άλλων δυο κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη. «Με αυτά τα δεδομένα κρίναμε ότι πρέπει να διερευνηθεί και το θέμα της εμπλοκής σε αυτούς τους θανάτους της οικογένειας. Οφείλαμε να ενημερώσουμε για αυτά τα παιδιά και ας αποδειχτεί μετά ότι κάποιο έπεσε από τη κούνια. Είναι το ίδιο σαν σου έρθει ένα παιδί με σπασμένο πλευρά. Οφείλεις να ενημερώσεις. Δεν ξεκινάμε να αποδείξουμε κάτι εμείς. Όλη η ομάδα στήριξε τον κ. Ηλιάδη για να γίνει κάποια διερεύνηση προς αυτή τη κατεύθυνση», είπε ο μάρτυρας, ο οποίος νωρίτερα είχε περιγράψει τα επεισόδια που παρουσίαζε το κοριτσάκι ενώ βρίσκονταν στη Παιδιατρική Μονάδα του νοσοκομείου και ποτέ όσο νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ.

Αναφερόμενος στη διακομιδή του παιδιού από το Καραμανδάνειο στο νοσοκομείο του Ρίου και την εξέλιξη της υγείας του μετά τη διασωληνωσή του, ο εντατικολόγος είπε στην κατάθεσή του: «Έγινε μια σωστή διακομιδή του παιδιού σε εμάς. Η Τζωρτζίνα ήρθε με καλά ζωτικά σημεία. Μόλις παραλάβαμε το παιδί ο κ. Χασαπόπουλος (σ.σ. ο αναισθησιολόγος που έκανε την ανάνηψη στο παιδί στο Καραμανδάνειο) με ενημέρωσε για τη διαδικασία ακολούθησε. Τί φάρμακα είχε δώσει και πόσο κράτησε η ανάνηψη. Μου είπε το ιστορικό της οικογένειας και για τους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας. Ξεκινήσαμε τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας στη ΜΕΘ. Οι γονείς νομίζω ήρθαν μετά από λίγο. Τους συστήθηκα, τους είπα την ειδικότητα μου και δεν τους έδωσα κάποιες πληροφορίες εκείνη τη στιγμή, γιατί χρειάζονταν χρόνος ώστε να δούμε πρώτα το περιστατικό. Ξεκίνησε η διαδικασία της παρακολούθησης του παιδιού και από τις πρώτες ενδείξεις δεν φαίνονταν πρόβλημα με αναπνευστικό ούτε και πρόβλημα μειωμένης καρδιακής παροχής. Από κάποια στοιχεία φάνηκε ότι μπορεί να υπήρχε και πρόβλημα εγκεφαλικού οιδήματος. Αυτό είναι αναμενόμενο μετά από ανακοπή, η οποία είναι τρομερό σοκ για κάθε οργανισμό.

Μεγάλη σημασία έχει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Ήταν προβλήματα που τα είχαμε ξαναδεί. Ξεκίνησε η χορήγηση της υποστήριξης και έγινε μια πρώτη πιο ήρεμη ενημέρωση των γονιών. Η πρώτη μας ενημέρωση ήταν ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούσαμε να πούμε ούτε καν αν το παιδί θα ζήσει. Δεν είχαμε κάποια αιτία για την ανακοπή, γιατί αν είχαμε αιτία θα ξέραμε αν θα μπορούσαμε να την αναστρέψουμε ή όχι. Οι γονείς ήταν σοκαρισμένοι. Δεν είδαμε υπερβολικές αντιδράσεις, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο σε αυτό το στάδιο. Το σοκ ήταν μεγάλο. Σίγουρα μας ρώτησαν για το ποια θα ήταν η πρόγνωση για το παιδί, όμως για αυτό δεν μπορούμε να μιλήσουμε πριν περάσουν τρία 24ωρα. Ποια θα ήταν τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετώπιζε το παιδί ήταν αδύνατον να πούμε σε αυτό το στάδιο».

Ο κ. Κοτσώνης κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ξεκαθάρισε πως από τον έλεγχο που έγινε στο κοριτσάκι δεν εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα και πως αυτό μετά την αποσωλήνωσή του, άρχισε να έχει μια καλύτερη επικοινωνία με το περιβάλλον και να αντιδρά σε κάποια ερεθίσματα.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα