Οι εξελίξεις σε τεχνολογία για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να κάνουν περιττές τις «παραδοσιακές» μπαταρίες τα επόμενα χρόνια.
Μεγαλεπήβολα είναι τα σχέδια της ελβετικής nanoFlowcell που θέλει να «καταργήσει» τις μπαταρίες λιθίου στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να τις αντικαταστήσει με το δικό της σύστημα, το οποίο παρουσιάζεται παράλληλα και σημαντικό πιο φιλικό προς το περιβάλλον και χρησιμοποιεί μπαταρίες ροής.
Η ελβετική εταιρεία επεκτείνεται και στην άλλη μεριά Ατλαντικού και θα δημιουργήσει εκεί νέο Κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης για τις λεγόμενες μπαταρίες ροής που εξελίσσει ανεξάρτητα τα τελευταία 25 χρόνια και το δικό της ηλεκτρικό σύστημα κίνησης των 48V.
Σύμφωνα με τους Ελβετούς οι ΗΠΑ είναι επίσης το κατάλληλο έδαφος και για τη δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής των δύο αυτοκινήτων που έχει εξελίξει, τα οποία όπως αναφέρει, είναι πλήρως λειτουργικά και η εξέλιξή τους έχει ολοκληρωθεί.
Οι Ελβετοί έχουν βρει στις ΗΠΑ και τους κατάλληλους συνεργάτες για τα προηγμένα μικροτσίπ που χρειάζονται αλλά και για τις τεχνολογίες που εξελίσσουν και είναι σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη.
Οι μπαταρίες ροής είναι κυψέλες που χωρίζονται στη μέση από ειδική μεμβράνη και γεμίζουν με δύο υγρά διαλύμματα ηλεκτρολυτών (ένα θετικά και ένα αρνητικά φορτισμένο), τα οποία μπορούν να έχουν ως βάση τους ακόμη και το αλατόνερο.
Το διάλυμα που έχουν εξελίξει οι Ελβετοί ονομάζεται bi-iON και διαχωρισμένο μέσα στην κυψέλη από την μεμβράνη επιτρέπει την ανταλλαγή ηλεκτρονίων και έτσι την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το διάλυμα εξαντλείται από τα ρεζερβουάρ όπου αποθηκεύεται. Η αναπλήρωσή του είναι εύκολη και γρήγορη, όπως γίνεται σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, από μία αντλία -εφόσον βέβαια υπάρχουν οι υποδομές.
Η nanoFlowcell αναφέρει ότι απαιτούνται ελάχιστες μετατροπές στους υπάρχοντες σταθμούς ανεφοδιασμού βενζίνης και πετρελαίου για το δικό της υγρό «καύσιμο», το οποίο παράλληλα δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με κάποιον τρόπο, μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και δεν είναι εύφλεκτο και δεν είναι τοξικό.
Ανάλογα με το μέγεθος των ρεζερβουάρ η αυτονομία των μοντέλων της nanoFlowcell μπορεί να φτάσει έως και τα 2.000 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα, σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις.
Οι δοκιμές που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα οι Ελβετοί σε πραγματικές συνθήκες έχουν ξεπεράσει τα 500.000 χιλιόμετρα για την εξέλιξη του διθέσιου QUANTiNO, το οποίο αποδίδει πλέον 320 ίππους συνολικά -από σχεδόν 140 πριν από τρία χρόνια- από τους τέσσερεις ηλεκτρικούς κινητήρες που φέρει, ενώ χρησιμοποιεί δύο ρεζερβουάρ -ένα για το κάθε υγρό- χωρητικότητας 125 λίτρων έκαστο.