9.1 C
Thessaloniki
Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης: «Αισθανθήκαμε σοκ με όσα είδαμε στη Θεσσαλονίκη» (videos)

Τα ζητήματα αναπηρίας δεν είναι θέματα ταμπού, πρέπει να τα συζητάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση με τον Γιώργο Καπουτζίδη, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του «The Upfront Initiative», στο Ωδείο Αθηνών.

Μιλώντας για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι: «Υπάρχει οργή και βία στις νεαρότερες ηλικίες και εκδηλώνεται σε όσους δηλώνουν διαφορετικοί, Μακάρι να υπήρχε μια λύση σε όλο αυτό».

 

«Αισθανθήκαμε σοκ σε όσα είδαμε. Θέλει δουλειά για να το κατανοήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ισότητας στον γάμο και την τεκνοθεσία, ανέφερε: «Πρέπει να σκαλίσουμε πιο βαθιά και να καταλάβουμε τι είναι αυτό που προκαλεί αυτού τους είδους τις αντιδράσεις και γιατί η ψήφιση ενός νόμου να προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις. Και τι είναι αυτό που κάνει κάποιος τόσο αρνητικούς σε όσα θεωρούν διαφορετικά. Θα ξεκινήσει από το σπίτι, από το σχολείο και την αντιμετώπιση του bullying», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο Γ. Καπουτζίδης, αναφορικά με τον σχολικό εκφοβισμό πρόσθεσε ότι «δεν αρκεί να ενδυναμώσουμε το παιδί, αλλά να ενημερώσουμε την υπόλοιπη μικροκοινωνία του σχολείου», αναφορικά με τον σχολικό εκφοβισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης, στο πιλοτικό πρόγραμμα για τα δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία της δυτικής Αθήνας και της δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Για τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές»

Αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία ο πρωθυπουργός είπε ότι, «έχουμε ορίσει το “Προσωπικό Βοηθό”, ώστε να μπορούν να βγουν τα άτομα από το σπίτι με απόλυτη ασφάλεια. Τα ζητήματα αναπηρίας δεν είναι θέματα ταμπού, πρέπει να τα συζητάμε».

«Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους. Ο κίνδυνος είναι η τυραννία της πλειοψηφίας. Γι’ αυτό και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψηφιστικές πολιτικές. Για τα άτομα με αναπηρία έχουμε κάνει πολλά πράγματα, επειδή αντιληφθήκαμε ότι χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές. Στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα ανακοινώσουμε κι άλλες».

Όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Θέλω να αναφερθώ και σε κάτι προσωπικό. Η μητέρα μου ήταν άτομο με αναπηρία. Δεν κρύφτηκε ποτέ. Μίλησε ανοιχτά. Είχε αναφέρει ανοιχτά μέχρι και θέματα ψυχικής υγείας. Δεν είναι ταμπού. Πραγματικά, βγάζω το καπέλο μου στον αρχηγό της Εθνικής, τον Τάσο Μπακασέτα που βγαίνει ανοιχτά και μιλά για την κατάθλιψη. Έτσι βοηθά και άλλους να μιλήσουν για το πρόβλημα».

 

«Υπάρχει ακόμα μια ρύθμιση που άκουσα πρόσφατα ότι υπάρχει και με σόκαρε. Σε μια πολυκατοικία 12 ατόμων, αν ένα άτομο είναι ανάπηρο, για να αλλάξει η πρόσοψη της πολυκατοικίας, να φύγουν τα σκαλιά και να μπει η ράμπα, πρέπει να συμφωνήσουν οι 6 από τους 12. Δηλαδή για κάτι που είναι απαραίτητο -για να μπει ο άνθρωπος στο σπίτι του- επαφίεται στο τι θα πει η πλειοψηφία. Μου τα ξεκλείδωσε όλα. Οι μειοψηφίες ακόμα περιμένουν το τι θα πει η πλειοψηφία. Έχει το δικαίωμα η πλειοψηφία να πει τι θα φορέσω στην Αριστοτέλους; Οι μειοψηφίες χρειάζονται την ομπρέλα της Πολιτείας», είπε ο Γ. Καπουτζίδης, σχετικά με τα δικαιώματα των μειοψηφιών.

«Το κάνατε, αλλά θέλω να μου υποσχεθείτε ότι θα συνεχίσετε να το κάνετε», συμπλήρωσε ο Γ. Καπουτζίδης, απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Τέλος, ο Γ. Καπουτζίδης είπε ότι «στην επόμενη δουλειά που θα κλείσω, θέλω να προσλάβω ένα τρανς άτομο» και χειροκροτήθηκε από το συνέδριο.

Όταν τελείωσε το χειροκρότημα είπε «δεν θέλω να με χειροκροτήσετε, θέλω να το σκεφτείτε την επόμενη φορά και να το κάνετε κι εσείς».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα