7.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Σύμη: Νέα στοιχεία για τον παρουσιαστή του BBC που αγνοείται

Ώρες αγωνίας βιώνει η οικογένεια του γιατρού και παρουσιαστή του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν στη Σύμη όπου βρισκόταν για διακοπές με τη σύζυγό του.

O 67χρονος δρ Μόσλεϊ αγνοείται από το μεσημέρι της Τετάρτης 5/6, όταν αποφάσισε να επιστρέψει μόνος περπατώντας στο κατάλυμά του από την παραλία του Αγίου Νικολάου, όπου βρισκόταν με τη σύζυγό του και ένα φιλικό ζευγάρι.

Ξαφνικά είπε ότι θα φύγει και θα περπατήσει και έκτοτε είναι άφαντος. Οικείοι του αναφέρουν ότι δεν είχε ψυχολογικά προβλήματα, δεν λάμβανε φαρμακευτική αγωγή και γενικά δεν είχε κάτι που να τον απασχολεί. Όταν εξαφανίστηκε, δεν είχε κινητό στην κατοχή του. Αμέσως σήμανε συναγερμό η σύζυγός του, επίσης γιατρός, δρ Κλερ Μπέιλι, ενώ στο νησί έχουν φτάσει και τα παιδιά του, τα οποία συμμετέχουν στις έρευνες στην ξηρά.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του στη θάλασσα, λόγω φόβου πτώσης του σε αυτή μέσα από επικίνδυνο μονοπάτι, έχουν σταματήσει έπειτα από τις φωτογραφίες που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα από κάμερες ασφαλείας.

Οι φωτογραφίες φέρονται να δείχνουν τον παρουσιαστή του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ, με ομπρέλα στο χέρι, να περπατά σε περιοχή του χωριού Πέδι της Σύμης. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, οι φωτογραφίες έχουν καταγραφεί αφότου ο Μόσλεϊ έφυγε από την παραλία και πήγε περπατώντας προς το Πέδι, γεγονός που φαίνεται να απομακρύνει το ενδεχόμενο ο παρουσιαστής να έπεσε στη θάλασσα.

Το περιστατικό με την αμνησία στην Κορνουάλη
Ο δρ Μόσλεϊ, ο οποίος πάσχει από διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με το abc.net.au, διατηρεί στήλη σε εφημερίδες και έχει γυρίσει βίντεο σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση.

Ηγούνταν της εκπομπής του Channel 4 «Michael Mosley: Who Made Britain Fat?» και συμμετείχε στη σειρά του BBC «Trust Me, I’m A Doctor».

Έζησε επίσης με ταινίες στο έντερό του για έξι εβδομάδες για το ντοκιμαντέρ «Infested! Living With Parasites», στο BBC Four.

Μέσω της περίφημης δίαιτάς του 5:2 Diet -που περιορίζει τις θερμίδες σε δύο ημέρες της εβδομάδας- και της δίαιτας The Fast 800, προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της διαλειμματικής νηστείας.

Σε μια στήλη στην Daily Mail το 2019, αποκάλυψε πώς κατέληξε στα επείγοντα περιστατικά μετά τη βουτιά που έκανε με τη σύζυγό του στις ακτές της Κορνουάλης. Είπε πώς «μπλόκαρε το μυαλό του» καθώς κολυμπούσε πίσω στην ακτή. Το επόμενο πράγμα που θυμάται είναι ότι ξύπνησε στο νοσοκομείο του Τρούρο, όπως αναφέρει η Sun.

Οι γιατροί τού είπαν ότι ήταν σχεδόν βέβαιο ότι είχε υποστεί ένα επεισόδιο παροδικής σφαιρικής αμνησίας, αλλά οι επιπτώσεις της είναι περιορισμένες και οι άνθρωποι συνήθως δεν υποφέρουν περισσότερες από μία φορές.

Η περιγραφή του ίδιου για το περιστατικό
«Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι ότι βρίσκομαι στα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο του Truro, με την Clare να κάθεται δίπλα μου και να δείχνει εξαιρετικά ανήσυχη.

Καθώς περιμέναμε να μας δουν, μου είπε ότι αφού βγήκα από το νερό, έδειχνα αμήχανος. Δεν ήμουν ιδιαίτερα αγχωμένος και από πολλές απόψεις φαινόμουν απολύτως φυσιολογικός.

Ήμουν σε θέση να μιλήσω, αλλά προφανώς της έκανα συνεχώς τις ίδιες δύο ερωτήσεις ξανά και ξανά: “Είναι 2017;” και “Έχασα τις αισθήσεις μου;”.
Επίσης, υπενθύμιζα συνεχώς στον εαυτό μου, δυνατά, ότι είχα τέσσερα παιδιά και έλεγα τα ονόματά τους, σαν να φοβόμουν ότι διαφορετικά θα τα ξεχνούσα. Για προφανείς λόγους, αυτό την ανησύχησε.

Με τη βοήθεια του αδελφού μου, η Κλερ με έντυσε και με πήγε κατευθείαν στο νοσοκομείο. Στο τμήμα των επειγόντων, περίπου δύο ώρες μετά το κολύμπι, η μνήμη μου άρχισε να επανέρχεται σιγά σιγά και άρχισα να αντιλαμβάνομαι το περιβάλλον μου.

Η Κλερ, η οποία είναι γενικός γιατρός, προφανώς ανησυχούσε πολύ ότι μπορεί να είχα υποστεί ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο – αυτό που είναι γνωστό ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή TIA (Transient ischemic attack).

Αυτό συμβαίνει όταν η ροή του αίματος διακόπτεται προσωρινά σε μια περιοχή του εγκεφάλου – συνήθως ως αποτέλεσμα ενός θρόμβου αίματος που σχηματίστηκε σε άλλο σημείο του σώματος και έφτασε στον λαιμό, προκαλώντας απόφραξη.

Η διακοπή έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικά συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως προβλήματα ομιλίας και όρασης, καθώς και μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια.

Μια TIA δεν διαρκεί τόσο πολύ όσο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και οι επιπτώσεις της συχνά μπορεί να διαρκούν μόνο λίγα λεπτά ή ώρες και να υποχωρούν πλήρως εντός 24 ωρών.

Αλλά είναι μια προειδοποιητική βολή: μια παροδική ισχαιμική προβολή, σημαίνει ότι διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για ένα πλήρες εγκεφαλικό επεισόδιο. Παραδόξως, δεν ανησυχούσα τόσο πολύ.

Στην πραγματικότητα, καθώς καθόμασταν εκεί, είπα στην Clare ότι η κύρια ανησυχία μου ήταν ότι το να πάω στο νοσοκομείο τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου δεν ήταν καλή ιδέα, καθώς τότε ξεκινούν οι νέοι γιατροί τις νέες τους δουλειές.

Όταν ήμουν στην ιατρική σχολή, την αποκαλούσαμε «εποχή των δολοφονιών» – και μελέτες έχουν δείξει έκτοτε, στατιστικά, ότι οι ασθενείς μπορεί να έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν αν εισαχθούν στο νοσοκομείο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου απ’ ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το γεγονός ότι μπορούσα να θυμηθώ κάτι που είχα μάθει στην ιατρική σχολή ήταν, υποθέτω, ένα καθησυχαστικό σημάδι.

Ευτυχώς, σύντομα με είδε μια νεαρή γιατρός που σαφώς ήξερε τι έκανε. Έκανε πλήρη νευρολογική εξέταση […]. Δεν είχα εμφανή σημάδια σωματικής αδυναμίας ή αδυναμίας στο πρόσωπο, ούτε η ομιλία μου ήταν συγκεχυμένη – και τα δύο είναι καταφανή σημάδια μιας TIA και ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε αυτό το σημείο είχα διαύγεια και το μόνο πράγμα που προφανώς δεν πήγαινε καλά μαζί μου ήταν το γεγονός ότι δεν θυμόμουν πώς είχα φτάσει εκεί ή τι μου είχε συμβεί.

Προβληματισμένη, ο νεαρή γιατρός πήγε να φέρει έναν μεγαλύτερο συνάδελφο. Εκείνος έκανε μια περαιτέρω εξέταση και μου έδωσε τα καλά νέα ότι ό,τι κι αν μου συνέβαινε, δεν είχα πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο ή επιληπτική κρίση.

Αντίθετα, μου είπε ότι σχεδόν σίγουρα είχα πάθει κάτι που ονομάζεται παροδική σφαιρική αμνησία και ότι προκλήθηκε από το κολύμπι σε κρύο νερό.

Είπε ότι ήταν σαν κρίση ημικρανίας και ότι, παρόλο που η μνήμη μου είχε επηρεαστεί σοβαρά, ανέμενε ότι θα επανέλθει στο φυσιολογικό εντός 24 ωρών».

Τι είναι η παροδική σφαιρική αμνησία και σε ποιους μπορεί να συμβεί;
Η παροδική σφαιρική αμνησία είναι μια καλοήθης νευρολογική οντότητα παροδικής διαταραχής της μνήμης που οδηγεί τον ασθενή και τους οικείους του σε αναζήτηση συμβουλής από ένα νευρολόγο, σύμφωνα με το neurolife. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως συχνότερο σε άτομα άνω των 50 ετών και σε άνδρες.

Με ποιες καταστάσεις συνδέεται η παροδική σφαιρική αμνησία;
Η παροδική σφαιρική αμνησία και η εμφάνισή της έχει συσχετισθεί με προηγούμενο έντονο ψυχικό στρες είτε σωματική κόπωση, ακόμα και σεξουαλική επαφή ή έκθεση σε ψυχρό νερό.

Με τι συμπτώματα σχετίζεται η παροδική σφαιρική αμνησία;
Η έναρξη είναι πάντα αιφνίδια με αδυναμία του ασθενούς να διατηρήσει στη μνήμη του νέες πληροφορίες και γεγονότα κατά τη διάρκεια του συμβάντος, ενώ μπορεί να διαταραχθεί και η μνήμη των πρόσφατων γεγονότων πριν την έναρξή του. Ο ασθενής με παροδική σφαιρική αμνησία είναι σε θέση να αναγνωρίσει τους οικείους του και διατηρεί στη μνήμη τα προσωπικά του στοιχεία, ενώ χαρακτηριστικά διακατέχεται από άγχος σχετικά με τη κατάσταση του και επαναλαμβάνει συνεχώς τις ίδιες ερωτήσεις, πχ «Πως ήρθαμε εδώ?», «Τι μου συμβαίνει?». Παρόλα αυτά είναι ικανός να πραγματοποιήσει σύνθετες δραστηριότητες, όπως να οδηγήσει ή να παίξει ένα μουσικό όργανο.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου η λοιπή νευρολογική εξέταση πέραν της διαταραχής της μνήμης είναι απολύτως φυσιολογική χωρίς να αναδεικνύονται σημεία ύποπτα εγκεφαλικής βλάβης.

Πόσο διαρκεί ένα επεισόδιο;
Η διάρκεια του επεισοδίου είναι συνήθως 3-6 ώρες και σπάνια μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες. Η παρέλευση της διαταραχής της μνήμης συμβαίνει σταδιακά ενώ όταν πλέον επανέλθει στη φυσιολογική κατάσταση δεν είναι σε θέση να ανακαλέσει τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

Ποια είναι τα αίτια για την παροδική σφαιρική αμνησία;
Όσον αφορά την αιτιολογία της παροδικής σφαιρικής αμνησίας αυτή είναι άγνωστη. Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί μεταξύ των οποίων αυτή να οφείλεται σε αγγειακό παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, επιληπτική κρίση ή ημικρανική κρίση, καμία όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αυτό που έχει σαφώς φανεί από τις μελέτες είναι η δυσλειτουργία αμφότερων των ιπποκάμπων και παραϊπποκάμπειων περιοχών των κροταφικών λοβών κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Αρκετοί θεωρούν πως η δυσλειτουργία αυτή οφείλεται σε διαταραχή της τοπικής μικροαγγειακής κυκλοφορίας λόγω φλεβικής ανεπάρκειας και συμφόρησης της έσω σφαγίτιδας φλέβας.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα