Η Γαλλία έκανε αριστερή στροφή, πηγαίνοντας κόντρα στις δημοσκοπήσεις που μιλούσαν για «αδιαμφισβήτητη πρωτιά» της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Τελικά, η απόφαση των αριστερών δυνάμεων να συσπειρωθούν ως Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), απέδωσε.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν βρέθηκε στην τρίτη θέση και, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos, συγκεντρώνει 132 έως 152 έδρες. Το κόμμα του Μακρόν, έτσι, ανεβαίνει στη δεύτερη θέση.
Το NFP, ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου και ένωσε την «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Οικολόγους, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Generations, το Place Publique και άλλα κόμματα και ομάδες με αριστερό προσανατολισμό και, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, συγκεντρώνει από 172 έως 192 έδρες.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ipsos εντός του Νέου Λαϊκού Μετώπου η κατανομή των εδρών θα έχει ως εξής:
Από 68 ως 74 έδρες θα έχει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν
Από 63 ως 69 έδρες θα έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα
Από 32 ως 36 έδρες θα έχουν οι Οικολόγοι.
Πώς κατανέμονται οι έδρες
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ipsos, οι έδρες κατανέμονται στα κόμματα ως εξής:
Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 177 έως 192
Ensemble (Μακρόν ): 152 έως 158
Εθνική Συσπείρωση: 138 έως 145
Les Republicains (δεξιά): 63 έως 67
Η επόμενη μέρα
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο φαίνεται ότι κέρδισε τις περισσότερες έδρες. Ωστόσο, δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα κυβερνήσει τη Γαλλία.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την ισορροπία δυνάμεων εντός του NFP. Οι ομάδες που το απαρτίζουν περιλαμβάνουν από σοσιαλδημοκράτες μέχρι σκληροπυρηνικούς αντικαπιταλιστές. Ορισμένοι μετριοπαθείς σοσιαλιστές θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να αποχωρήσουν και να ενταχθούν στην ομάδα του Μακρόν για να σχηματίσουν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.
Εάν δεν μπορέσει να συγκεντρωθεί μια λειτουργική πλειοψηφία, τότε ο πρόεδρος Μακρόν μπορεί να ζητήσει από το μεγαλύτερο κόμμα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, αλλά είναι απίθανο να επιβιώσει για πολύ.
Θα μπορούσε να προκληθεί αστάθεια, ιδίως καθώς ο πρόεδρος δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές για έναν ακόμη χρόνο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Η πρώτη αντίδραση Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνέστησε «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πηγές της Γαλλικής Προεδρίας.
Όπως απαιτεί η παράδοση, θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.
Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η πρώτη αντίδραση Λεπέν
«Η νίκη μας απλώς καθυστερεί», είναι το πρώτο σχόλιο της Μαρίν Λεπέν, για τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία.
Η Λεπέν, που ηγείται του Εθνικού Συναγερμού, δήλωσε ότι βλέπει τους σπόρους της αυριανής νίκης στο σημερινό αποτέλεσμα.
Μελανσόν: Η Δημοκρατία είναι ασφαλής
Με το άκουσμα του πρώτου exit poll, πανηγυρισμοί επικράτησαν στο στρατόπεδο του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Στην πρώτη του δήλωση ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε συγκινημένος. «Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», εξήγησε.
Πρόσθεσε πως, «έλεγαν ότι είναι ανέφικτο. Όλοι κινητοποιήθηκαν και γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι αυτό γιατί είναι καλοκαίρι και έχουν φύγει κάποιοι διακοπές». Κατά την ομιλία του ο Μελανσόν απαίτησε την παραίτηση του Γάλλου πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Ατάλ.
Μπαρντελά: Η Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς
Ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά κατήγγειλε την «ατιμωτική συμμαχία» που στερεί από τους Γάλλους «μία πολιτική ανάκαμψης».
«Ο Εθνικός Συναγερμός ενσαρκώνει περισσότερο από ποτέ την μοναδική εναλλακτική λύση», δήλωσε παρά την ανατροπή που έφερε στην τρίτη θέση το ακροδεξιό του κόμμα και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του δεν θα υποπέσει σε κανέναν «πολιτικάντικο συμβιβασμό» δίνοντας την διαβεβαίωση ότι «τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που άρχισε πάλι να ελπίζει».
Πρόσθεσε, πως οι εξελίξεις «βάζουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς».