Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε πως το Ισραήλ ενημέρωσε τους στενούς τους, συμμάχους, τις ΗΠΑ πως ευθύνεται για την δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αντέδρασαν με έκπληξη και οργή στην εξόντωση του επικεφαλής της Χαμάς, την οποία είδαν ως πλήγμα στην πολύμηνη προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως ανέφεραν τρεις πηγές.
Αναλυτές σημείωσαν ότι σε αντίθεση με τον Σινουάρ -τον νέο ηγέτης της Χαμάς ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται σε ένα δίκτυο τούνελ κάτω από τη Γάζα-, ο Χανίγια ζούσε στο Κατάρ και ταξίδευε στο εξωτερικό και έτσι δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με το γιατί ο Νετανιάχου επέλεξε την δεδομένη χρονική στιγμή για να τον σκοτώσει.
Επίσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να παρατηρούν πως ο βασικός «παίκτης» που επηρεάζει εάν θα ξεσπάσει σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν είναι το Ιράν, αλλά ο Μπένιαμιν Νετανιάχου με τις κινήσεις του.
Οργισμένες οι ΗΠΑ και με τα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ
Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα εξαπολύσει πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ και των Ιρανών διοικητών χωρίς πρώτα να ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξοργίζοντας τους αξιωματούχους του Μπάιντεν και τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, σύμφωνα με την Washington Post.
Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ένα τηλεφώνημα μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα, μετά τον θάνατο του Χανίγια, ήταν «τεταμένο».
Μπορεί να διαφωνεί ο Μπάιντεν αλλά δεν πιέζει τον Νετανιάχου
Την ίδια στιγμή, πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές συζητήσεις δήλωσαν στην εφημερίδα ότι παρά τις κινήσεις του Ισραήλ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να ασκήσει σημαντική πίεση στη χώρα για να προσπαθήσει να περιορίσει τις ενέργειές του, όπως να θέσει όρους ή να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια.
Μετά το τηλεφώνημα της περασμένης εβδομάδας, ο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η εξόντωση του Χανίγια δεν ήταν χρήσιμη για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον Νετανιάχου νωρίτερα εκείνο το βράδυ, είπε ότι είχε συνομιλία με τον Νετανιάχου και ότι τον προέτρεψε να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Σε αποφυγή σύγκρουσης καλεί ο Μπλίνκεν
Το δημοσίευμα της Washington Post ήρθε την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ θα πρέπει να αποφύγουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή: «Κανείς δεν πρέπει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση. Έχουμε εμπλακεί σε έντονη διπλωματία με συμμάχους και εταίρους, επικοινωνώντας αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Κοινοποιήσαμε αυτό το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους.
«Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ από επιθέσεις τρομοκρατικών ομάδων ή των χορηγών τους, όπως ακριβώς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα στρατεύματά μας», τόνισε ο Μπλίνκεν. «Όμως όλοι στην περιοχή θα πρέπει να καταλάβουν ότι περαιτέρω επιθέσεις μόνο διαιωνίζουν τις συγκρούσεις, την αστάθεια, την ανασφάλεια για όλους», πρόσθεσε.