7.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» της ΔΕΘ και τα σενάρια για μέτρα-έκπληξη

«Ζυγίζουν» τα οικονομικά περιθώρια στην κυβέρνηση για να συμπεριλάβουν και κάποια πρόσθετα μέτρα στο τελικό πακέτο. Αυτό βέβαια που υπογραμμίζεται εμφατικά από το Μαξίμου είναι πως δεν θα υπάρχει παροχολογία και οι ανακοινώσεις που θα γίνουν δεν θα απειλούν την δημοσιονομική σταθερότητα.

Ουσιαστικά το «καλάθι» θα είναι προσεκτικά κοστολογημένο, ενώ στόχος είναι η ομιλία του πρωθυπουργού να έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ για να εμπλουτιστεί το πακέτο των παροχών και με κάποια μέτρα εκπληξη.

Μία σειρά μέτρων έχουν ήδη κλειδώσει και αδιαμφισβήτητα η μητέρα των μαχών θα δοθεί στο πεδίο των τιμών, με παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση  της αισχροκέρδειας  αλλά και μια σειρά μέτρων που οδηγούν σε μόνιμες αυξήσεις του εισοδήματος των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό πακέτο θα περιλαμβάνει:

  • Συντάξεις : Έκτακτη ενίσχυση θα καταβληθεί στο τέλος του χρόνου σε όσους συνταξιούχους  έχουν προσωπική διαφορά (οι οποίοι  βλέπουν την αύξηση των συντάξεων να μένει στα χαρτιά). Παράλληλα νέα αύξηση συντάξεων έρχεται το 2025, με το τελικό ποσό να υπολογίζεται σε συνάρτηση με την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας και από τον πληθωρισμό και να διαμορφώνεται κοντά στο 2.5%. Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί  «ψαλίδι» στην Εισφορά Αλληλεγγύης, με τη ρύθμιση να περιλαμβάνεται στο  «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέσα στο φθινόπωρο.
  • Μισθοί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα των μισθών καθώς στόχος είναι μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ. Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει το 2025, ενώ από την κυβέρνηση κοιτάνε και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για στήριξη των μέσων μισθών (μόλις το 31,6% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καλύπτεται από κάποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας)
  • Εισφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες  από τις εκπλήξεις που θα περιλαμβάνει το καλάθι της ΔΕΘ είναι η επιτάχυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Με βάση το αρχικό σενάριο οι εργοδοτικές εισφορές επρόκειτο  να μειωθούν κατά 0,5%  το 2025 και κατά 0,5 % το 2027. Ωστόσο φαίνεται πως βρέθηκε ο δημοσιονομικός χώρος και η μείωση θα μπει σε εφαρμογή σε μία δόση το 2025.
  • Φορολογικό. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό το 2025 πρόκειται να υπάρξει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Επίσης αναμένεται να υπάρξει και μία  ακόμα έκπληξη στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών με στοχευμένες αλλαγές που δεν θα αλλάζουν βέβαια την φιλοσοφία του νόμου.

Την ίδια στιγμή σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπεται πως μονιμοποιείται  η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025.  Οι αγρότες, προσκομίζοντας τα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου μέσω διαδικασίας που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ που έχουν πληρώσει μέσα σε κάθε έτος.

-Επιδόματα. Στοχευμένα μέτρα στήριξης θα μπουν σε εφαρμογή για τα νέα ζευγάρια που αποκτούν το πρώτο ή το δεύτερο παιδί, ενώ  θα υπάρξει  περαιτέρω ενίσχυση των τριτέκνων στους οποίους θα επεκταθούν μια σειρά ρυθμίσεων που ισχύουν ήδη για τους πολύτεκνους.

Συγκεκριμένες αλλαγές θα μπουν σε εφαρμογή στο επίδομα ανεργίας. «Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά» σημείωσε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, εξηγώντας ότι η λογική είναι ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή, στη δύσκολη περίοδο που ξεκινάει η ανεργία, και εν συνεχεία αυτό το ποσό να βαίνει μειούμενο προκειμένου ακριβώς να τον ωθήσει να βρει απασχόληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο στο νέο επίδομα να προστίθεται ένα μπόνους προϋπηρεσίας, που θα αφορά ανέργους που έχουν περισσότερα χρόνια στην αγορά εργασίας.

-Φτηνή Στέγη. Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» με διεύρυνση των δικαιούχων (και αλλαγές στα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια). Στο μεταξύ μέσα  στο 2024 αναμένεται να γίνει ο διαγωνισμός για αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου στο πλαίσιο  του  προγράμματος της «Κοινωνικής Αντιπαροχής». Βελτιώσεις μπαίνουν σε εφαρμογή και στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που στόχο έχει να δοθούν κίνητρα προκειμένου να ανοίξουν 12.500 κλειστά διαμερίσματα.  Επίσης στόχος είναι να υπάρξουν και κάποια μορφής φορολογικά κίνητρα, ενώ στοχευμένες παρεμβάσεις έρχονται στο Airbnb.

Έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας

Αδιαμφισβήτητα η ακρίβεια  αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών, ωστόσο παράλληλα στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως υπάρχουν παθογένειες χρόνων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έμφαση  θα δοθεί σε μια ατζέντα καθημερινότητας και μεταξύ άλλων στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν θέματα που σχετίζονται με την παιδεία, την υγεία, τις μεταφορές, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την ασφάλεια των πολιτών

Στο Μαξίμου έχουν πάρει το «μήνυμα» των ευρωεκλογών και αναγνωρίζουν πως οι πολίτες αναμένουν να τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα μια σειρά αλλαγών σε κρίσιμους τομείς. Στο  γαλάζιο στρατόπεδο δεν περνά απαρατήρητο πως σε μια σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες η Νέα Δημοκρατία κινείται στα ποσοστά που είχε στις κάλπες του Ιουνίου (όπου πέρασε  κάτω από τον πήχη που έχετε τεθεί).

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως οι δημοσκοπήσεις πάντοτε έχουν την αξία τους και αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο. Βέβαια αυτό που υπογραμμίζουν είναι πως η κυβέρνηση επανεξελέγη το 2023 με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζει και θα κριθεί για αυτό το 2027. Τώρα στόχος είναι – και από τη Θεσσαλονίκη – να σταλεί μήνυμα στους πολίτες πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση αλλά οι προεκλογικές υποσχέσεις θα γίνουν πράξη.

πηγή: ethnos.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα