18.1 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Αφορολόγητα τα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ ανά μήνα

Θέσπιση αφορολόγητου θα ισχύει από εδώ και μπρος τα φιλοδωρήματα στους εργαζόμενους.

Σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε ότι το οικονομικό επιτελείο θα δρομολογήσει τις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ως σήμερα η φορολόγηση ίσχυε από το πρώτο ευρώ των φιλοδωρημάτων.

Με τη νέα ρύθμιση που φέρνει το ΥΠΟΙΚ ορίζει ως αφορολόγητο τα 300 ευρώ ανά μήνα καθώς με την νεα τεχνολογία των POS υπήρχε φορολόγηση ολόκληρου του ποσού των τιπς.

Παράλληλα, θα υπάρξουν δικλείδες έτσι ώστε ο εργοδότης να μην μειώνει τον μισθό του εργαζόμενου αντικαθιστώντας τον με τα φιλοδωρήματα.

Η ρύθμιση θα ισχύσει από 1η Νοεμβρίου, ενώ θα υπάρχει και απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές.

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

  1. Οι αλλαγές στο φιλοδώρημα. Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα
  2. Η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, είτε έχουν «μπλοκάκι» είτε όχι.
  3. Η αλλαγή στην διαδικασία και συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις. Θα υπάρχουν ημερομηνίες που ισχύουν παγίως και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.
  4. Ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και για τα μπλοκάκια

Σημειώνεται πως χθες ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, προανήγγειλε την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια».

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στα «μπλοκάκια» αφορά σε 25.000-30.000 ανθρώπους που εργάζονται με «μπλοκάκι» αλλά επί της ουσίας είναι μισθωτοί. Το Τέλος Επιτηδεύματος στους «μπλοκάκηδες» είναι 500 ευρώ, αν έχουν έδρα σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων, και 400 ευρώ για τις μικρότερες.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα