Στο μέτωπο της ακρίβειας, η μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού για τον μήνα Δεκέμβριο, δεν μεταφράζεται στην πράξη σε μειωμένες τιμές σε όλα τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ.
Έρευνα του Ινστιτούτου Λιανεμπορίου καταγράφει τιμές που τον τελευταίο μήνα συνέχισαν να αυξάνονται κυρίως σε μπισκότα και ζάχαρη και άλλες που κινήθηκαν πτωτικά.
Ποια προϊόντα κατέγραψαν μείωση
Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες: απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού (-10,52%), τροφές και είδη για κατοικίδια (-7,8%), χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής (-5,42%), βρεφικές και παιδικές τροφές (-4,74%), κατεψυγμένα είδη (-3,1%). Οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς μετά την πανδημία και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα.
Ποια πήραν τον… ανήφορο
Κάποια προϊόντα όμως… συνεχίζουν να τραβούν την ανιούσα. Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις κατηγορίες: μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (+4,5%), φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (+4,44%), αλκοολούχα ποτά (+3,42%), νερά, αναψυκτικά, χυμοί (+2,59%). Καθοριστικό παράγοντας μείωσης του πληθωρισμού τροφίμων…. οι μείωση του ποσοστού αύξησης στις τιμές του ελαιολάδου, οι οποίες πέρυσι τέτοια εποχή είχαν αυξηθεί κατά 58,5%.
Πληθωρισμός: Μικρή αποκλιμάκωση στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – 2,4% αυξήθηκε στην Ευρωζώνη
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί στο 2,4% τον Δεκέμβριο του 2024, από 2,2% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (4,0%, έναντι 3,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, σταθερός σε σύγκριση με τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, έναντι 0,6% τον Νοέμβριο) και την ενέργεια (0,1%, έναντι -2,0% τον Νοέμβριο).
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα μειωθεί ελαφρώς στο 2,9% τον Δεκέμβριο από 3% τον Νοέμβριο του 2024. Τον Δεκέμβριο, τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Κροατία (4,5%), το Βέλγιο (4,4%), η Εσθονία (4,1%) και η Ολλανδία (3,9%). Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Ιρλανδία (1%), η Ιταλία (1,4%), το Λουξεμβούργο (1,6%), η Φινλανδία (1,7%) και η Λιθουανία και η Γαλλία (1,8% και οι δύο).
Ακρίβεια: Σε ξέφρενο ράλι οι τιμές των προϊόντων μετά την απόφαση της Ουκρανίας να κλείσει τους αγωγούς του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη
Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη προκαλεί η απόφαση του Κίεβου να κλείσει τους αγωγούς του ρωσικού αερίου που περνούν από το έδαφός της Ουκρανίας, με τους αναλυτές να μιλούν πλέον για ισορροπία τρόμου, καθώς οι αποθήκες της Ευρώπης αδειάζουν ταχύτερα από το αναμενόμενο λόγω του ψυχρότερο χειμώνα.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, που δέχεται μαζί με τη Μολδαβία το μεγαλύτερο πλήγμα από το κλείσιμο της στρόφιγγας, απειλεί ήδη την Ουκρανία με αντίποινα. «Την πρώτη ημέρα του 2025, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άρχισε να βλάπτει σκόπιμα τη Σλοβακία και ολόκληρη την ΕΕ. Με τη μονομερή του απόφαση να σταματήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς τη Σλοβακία και άλλους ευρωπαίους εταίρους, ο πρόεδρος Ζελένσκι στερεί από τη Σλοβακία σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως», δήλωσε ο Φίτσο που απείλησε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία και να κόψει την οικονομική βοήθεια σε 130.000 Ουκρανούς πρόσφυγες που ζουν στη χώρα του. Η Σλοβακία δεν χάνει μόνο το αέριο, αλλά και τα υψηλά τέλη διαμετακόμισης που εισέπραττε.
Σε δεινή θέση όμως βρίσκονται και οι 450.000 κάτοικοι της αποσχισθείσας Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, με την τοπική εταιρεία ενέργειας να κόβει τη θέρμανση και το ζεστό νερό στα νοικοκυριά, προτρέποντας τις οικογένειες να συγκεντρώνονται σε ένα μόνο δωμάτιο και να καλύπτουν τα παράθυρα με κουβέρτες όταν οι θερμοκρασίες είναι υπό το μηδέν. Η κατάσταση είναι περίπλοκη, καθώς στην Υπερδνειστερία βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί ολόκληρη τη Μολδαβία, ενώ η Ρωσία διαθέτει εγκατεστημένους 1500 στρατιώτες στην περιοχή. Οι αγωγοί αερίου που περνούσαν από την Ουκρανία μετέφεραν ρωσικό αέριο προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Οι ροές προς την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία είχαν ελαχιστοποιηθεί ή σταματήσει πριν από την Πρωτοχρονιά, ενώ οι χώρες που συνέχιζαν να λαμβάνουν ρωσικό αέριο σε μικρότερες αλλά σημαντικές ποσότητες ήταν η Σλοβακία, η Αυστρία και η Μολδαβία.
Ο καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης είπε στο OPEN πως «φαίνεται ότι αρχίζει ένας νέος κύκλος γεωπολιτικής αποσταθεροποίησης που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τη Ρωσία να στοχοποιεί πλέον τις υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας, κάτι το οποίο δεν είχε κάνει στον ίδιο βαθμό έντασης, να στοχοποιεί τις υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου και τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς φυσικού αερίου, εφόσον η ίδια δεν έχει κερδίσει τίποτα». Οι υπόγειες αποθήκες της Ουκρανίας σήμερα είναι γεμάτες στο 16,3% με 52 τεραβατώρες φυσικού αερίου, δηλαδή το 7% των συνολικών αποθεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πάλι όμως είναι ένα κρίσιμο μέγεθος, καθώς το σύνολο των αποθεμάτων της Ευρώπης έχει πέσει πλέον στα 71,8% και όλοι ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα.
Η Ευρώπη θα πληρώσει ακριβά την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο
Η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο εντείνει την ανησυχία για έναν πολύ ακριβό ενεργειακό χειμώνα που θα ζήσει η Ευρώπη. Και οι εκτιμήσεις των αναλυτών, όμως, είναι δυσοίωνες με την Ευρώπη – και συγκεκριμένα τους ευρωπαίους καταναλωτές- να πληρώνουν για μία ακόμη φορά τη νύφη.
Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Γιάννης Φώσκολος, το φυσικό αέριο που θα αγοράζει πλέον ως υγροποιημένο φυσικό αέριο η Ευρώπη, προκειμένου να αναπληρώσει τις ροές που περνούσαν από την Ουκρανία, θα είναι 40% ακριβότερο. Οι εκτιμήσεις των ενεργειακών αναλυτών λένε ότι το έξτρα κόστος θα είναι 70 δισεκατομμύρια το χρόνο. Η Ευρώπη εισάγει 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. Δεν παράγει φυσικό αέριο, το εισάγει ολόκληρο. Και το έξτρα κόστος γι΄αυτή την κατάσταση, η οποία δημιουργείται από τη διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας, θα είναι 70 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο – με την τιμή αυτή τη στιγμή στα 50 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, ενώ μπορεί να έχουμε και νέα αύξηση. Αυτό το κόστος θα το επωμιστούν οι ευρωπαίοι καταναλωτές. Η Bank of America εκτιμά ότι η τιμή μπορεί να φτάσει τα 70 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, μέσα στο 2025. Άρα μπορεί να μιλάμε για 140 δισεκατομμύρια ζημιά. Ήδη φαίνεται στις χονδρικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αφού η τιμή έχει εκτοξευθεί στην Ιρλανδία, στα 165 ευρώ, στην Ιταλία στα 135,44, ενώ στην Ελλάδα είμαστε κοντά στα 125 ευρώ. Στην Πορτογαλία στα 120 ευρώ, και στην Ισπανία επίσης κοντά στα 120. Το μεγάλο θέμα βρίσκεται ακριβώς στο ότι αυξάνονται οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα περάσουν μετά και στους καταναλωτές. Ευνοημένες από τον ακριβό λογαριασμό, όπως εξηγούν οι αναλυτές, είναι οι ΗΠΑ αφού, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, αύξησαν 4,5% από πέρυσι τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς εξήγαγαν πάνω από 88 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Το 55% των αμερικανικών εξαγωγών LNG ήρθε στην Ευρώπη, που φαίνεται ότι είναι μεγάλος πελάτης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εφιαλτικά σενάρια για μια σειρά από ανατιμήσεις
Μετά την απόφαση της Ουκρανίας να κλείσει τη στρόφιγγα του αερίου προς την Δύση, η διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση δημιουργεί εφιαλτικά σενάρια για μια σειρά ανατιμήσεων.
Στο στόχαστρο βρίσκονται καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης- κυρίως όσα εισάγει η χώρα μας.
Η οικονομική αναλύτρια, Δάφνη Γρηγοριάδη, σημείωσε στο OPEN πως, «και οι βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να μην μπορούν να αντικαταστήσουν τα αποθέματά τους στις εκάστοτε τρέχουσες τιμές, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τις τιμές των τελικών προϊόντων για να είναι σίγουρες ότι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις επικείμενες ανατιμήσεις. Φυσικά, αυτό για εμάς τους καταναλωτές συνεπάγεται επιπλέον κόστος». Όπως λένε οι ειδικοί, μέσα στο 2025, οι αυξήσεις σε μεταφορικά κόστη και κόστος παραγωγής ανεβάσουν τις τιμές των ίδιων των τελικών προϊόντων. Ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, υπογράμμισε πως, «είναι γεγονός ότι μας φοβίζουν οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και στο ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή ό, τι χρειάζεται για την παραγωγή των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο θα μας αναγκάσει να κάνουμε περισσότερες εισαγωγές. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι και λόγω της αύξησης του μεταφορικού κόστους, αφού το γεωπολιτικό πεδίο δεν έχει εξομαλυνθεί, θα φέρει επιπλέον αυξήσεις οι οποίες θα φτάσουν στον τελικό καταναλωτή».
Ελαιόλαδο: Η τιμή παραγωγού πέφτει, η τιμή στο ράφι παραμένει ψηλά
Η ανησυχία για το επερχόμενο ντόμινο ανατιμήσεων αυξάνεται, αρχής γενομένης από το ελαιόλαδο, που διαχρονικά οδηγεί την κούρσα της ακρίβειας. Ενώ σε άλλες χώρες φαίνεται πως έχει μειωθεί η τιμή του, στην Ελλάδα επιμένει.
Όπως επισήμανε ο Αντώνης Κρητικός, πτώση της τιμής του ελαιολάδου περιμέναμε και στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, με δεδομένο ότι, το προηγούμενο διάστημα, έχει πέσει σημαντικά η τιμή παραγωγού. Επιπλέον, η φετινή σοδειά έχει πάει καλύτερα, με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να είναι 40% κάτω από την περσινή, υψηλή τιμή. Ωστόσο, σε έρευνα του OPEN, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται προς 21,73 ευρώ το λίτρο. Το απλό ελαιόλαδο, πωλείται στα 15 ευρώ. Οι τιμές είναι ακατέβατες, όπως παρατηρούν και οι καταναλωτές, με μόνο μερικές ιδιωτικές ετικέτες – όχι σε επώνυμο λάδι- να έχουν μειώσει κατά 10% τις -πολύ υψηλές- τιμές. Όλα αυτά, την ώρα που στη γειτονική Ισπανία, όπου επίσης αντιμετώπισαν πρόβλημα με την παραγωγή, ρίχνουν τις τιμές τους στο μισό από ότι πέρυσι.