12.4 C
Thessaloniki
Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, 2025

Στον «χορό» των Ρίχτερ η Σαντορίνη: «Μπορεί να είναι προσεισμός πριν από μεγάλο σεισμό»

Ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους της Σαντορίνης που χορεύει στον ρυθμό των Ρίχτερ τις τελευταίες ημέρες. Οι κάτοικοι ανησυχούν Μόνο τα ξημερώματα της Κυριακής 2/2, σημειώθηκαν πάνω 20 δονήσεις, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 1,9 και 3,7 Ρίχτερ. Οι σεισμοί σημειώνονται σε θαλάσσιο χώρο και έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους των Κυκλάδων, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 200 την τελευταία εβδομάδα.

Ο καθηγητής γεωλογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, έκανε λόγο για πιθανότητα οι δονήσεις να είναι προσεισμοί πριν από έναν μεγάλο σεισμό.

«Πρόκειται για μια πολύ συγκριμένη και ιδιόρρυθμη περιοχή γιατί έχουμε δυο φαινόμενα γεωδυναμικά να συνυπάρχουν: το φαινόμενο της σεισμικότητας με το φαινόμενο της ηφαιστειότητας.

Επιπλέον, ο περισσότερος κόσμος όταν μιλάει για ηφαίστειο της Σαντορίνης εννοεί τις Νέες Καμμένες και την Καλντέρα, όμως σε απόσταση 7 χλμ βορειανατολικά υπάρχει το θαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο που είχε δώσει θύματα με την έκρηξη του 1650» ανέφερε αρχικά.

Όπως πρόσθεσε:

«Έχουμε χαρτογραφήσει όλα τα ρήγματα της περιοχής και ξέρουμε όλες τις διασυνδέσεις που χουν τα ρήγματα με τα ηφαίστεια. Έχουμε μια δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν τα Χριστούγεννα με μικροσεισμούς, που θα μπορούσε να συνδέεται με άνοδο μάγματος μέσα στην καλντέρα κάτι που είχε συμβεί και το 1911. Κράτησε μερικούς μήνες τότε και έσβησε χωρίς να υπάρχει κάποιο άλλο φαινόμενο».

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται. «Δεν υπάρχει άμεση ανησυχία για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά πρέπει να το παρακολουθήσουμε. Όμως η ζώνη η τεκτονική που ξεκινά από την Καλδέρα και πάει στο Κολούμπο και συνεχίζει μέχρι την Άνυδρο πριν την Αμοργό. Είναι μια ζώνη που έχει δραστηριοποιηθεί και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μπορεί να είναι προσεισμός πριν από έναν μεγάλο σεισμό ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Άνυδρο που μπορεί να συμβεί στο επόμενο διάστημα.

Συνεδρίασαν χθες το απόγευμα στην Πολιτική Προστασία η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ λόγω της σεισμικής δραστηριότητας των δύο τελευταίων 24ωρων στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού.

Τι αποφάσισαν προληπτικά:

Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.

Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.

Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Καθησυχαστικός ο Δήμαρχος για τη σεισμική δραστηριότητα – «Δεν υπάρχει ανησυχία για λόγους

«Προληπτικά ελήφθησαν τα μέτρα για τεκτονική δραστηριότητα μέχρι τη Δευτέρα» ανέφερε στην τηλεόραση του OPEN, ο Δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα των δύο τελευταίων 24ωρων στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της νήσου Θήρας και της Αμοργού.

Ο ίδιος είπε ότι πολλές φορές δημιουργείται μεγαλύτερη ανησυχία από αυτήν που θα έπρεπε λόγω δημοσιευμάτων που παραπληροφορούν.

«Για παράδειγμα, οι παραμορφώσεις είναι συχνές λόγω του ηφαιστείου, σηκώνεται δηλαδή ή βυθίζεται το νησί λίγο, αυτό είναι μια φυσική δραστηριότητα.

Αν βάλεις κανείς έναν τίτλο «φουσκώνει σαν κέικ» η πρόληψη της είδησης είναι διαφορετική, αν πει κανείς χωρίς να εξηγήσει ότι η Θηρασιά κάθε χρόνο μετακινείται ένα εκατοστό και δεν πει ότι αυτό συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια, τότε η πρόληψη της είδησης είναι διαφορετική».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα