7.5 C
Thessaloniki
Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, 2025

«Στο πόδι» λόγω Ρίχτερ οι Κυκλάδες: Στο μικροσκόπιο των ειδικών η σεισμική έξαρση

Πολύ έντονη είναι η ανησυχία για τη σεισμική δραστηριότητα σε νησιά των Κυκλάδων τις τελευταίες 48 ώρες, με πλήθος κόσμου να αναχωρεί από τη Σαντορίνη, υπό τον φόβο ενός μεγάλου του Εγκέλαδου.

Εκατοντάδες σεισμοί τις τελευταίες δύο ημέρες

Είναι γεγονός ότι το επίκεντρο των σεισμών εντοπίζεται κυρίως στη βραχονησίδα Άνυδρο, ωστόσο στη Σαντορίνη σημειώνονται κατολισθήσεις και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα φέρουν οι επόμενες ώρες. Οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν μια πιο δυνατή δόνηση που θα πλησιάσει τα 6 Ρίχτερ, ενώ προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρεάζονται τα ηφαίστεια του κοσμοπολίτικου νησιού.

Οι ειδικοί παρακολουθούν τη δραστηριότητα, με τη συνεδρίαση των επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ να γίνεται με την παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να αποφασιστούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών. Το 112 ενημερώνει τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί, καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος κατολισθήσεων. Επιπλέον, απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο Αμμούδι, στον Αρμένη και το Παλιό Λιμάνι Φηρών στη Θήρα.

Παράλληλα, πάρθηκε απόφαση να κλείσουν τα σχολεία σε τέσσερα νησιά, όπου γίνονται αισθητοί οι συνεχείς σεισμοί, καθώς μέσα σε 48 ώρες έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 δονήσεις.

Σε εγρήγορση κάτοικοι και δήμος – «Έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, είμαστε εξοικειωμένοι με τους σεισμούς

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN, o δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος τόνισε: «Δεν έχουμε ένα μαζικό κύμα φυγής. Αν βρισκόμασταν πιο κοντά στο καλοκαίρι, δε θα αναχωρούσαν τόσοι πολίτες από το νησί, καθώς θα είχαν δουλειές. Σε ό,τι αφορά την προσαρμογή τους σε αυτά τα φαινόμενα, πρέπει να πούμε πως εδώ είμαστε συνηθισμένοι από τέτοιες καταστάσεις. Υπήρχε άλλωστε αντίστοιχη μικροσεισμικότητα την περίοδο 2011-12, όταν και ήταν σε διέγερση το ηφαίστειο. Οι νησιώτες εδώ έχουν διαρκή ενημέρωση για τέτοια θέματα, υπάρχει μια πιο προσαρμοσμένη συμπεριφορά από τους ίδιους απέναντι στο κίνδυνο. Με βάση την ενημέρωση που έχω, δεν αναμένουμε μεγάλο κίνδυνο από την υπάρχουσα δραστηριότητα”.

Και συνέχισε ο δήμαρχος λέγοντας: «Εμείς από πλευράς δήμου, εμείς έχουμε παρουσιάσει εδώ και καιρό το σχέδιο πολιτικής προστασίας, σε νεκρό χρόνο μάλιστα, που δεν υπήρχε αντίστοιχη σεισμική ακολουθία. Ένα σχέδιο υποκείμενο των υπερκειμένων σχεδίων, που αφορά τη Σαντορίνη και έχουν γίνει και συναντήσεις, ενώ έχει παρουσιαστεί και στην τοπική τηλεόραση. Επομένως υπάρχει μια προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε το κάθε ενδεχόμενο, στο καλύτερο επίπεδο που μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει τέτοιες περιστάσεις.

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα ζημιές, παρά το γεγονός πως υπάρχει από πλευράς δημοτικής Αρχής το ενδιαφέρον να μάθουμε και θα την είχαμε την πληροφόρηση άμεσα αν υπήρχαν ζημιές. Από εκεί και πέρα, είναι δουλειά εξιδεικευμένων ανθρώπων να μιλήσουν για την επικινδυνότητα των κατασκευών που βρίσκονται στην Καλντέρα».

Κλειστά τα σχολεία σε τέσσερα νησιά

Μετά τη συνεδρίαση ανακοινώθηκε η απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι την προσεχή Παρασκευή (7/2), σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ έγιναν και συστάσεις στους πολίτες.

Η ενημέρωση αναφέρει ότι «λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ). Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος».

Στη συνέχεια τονίζεται ότι πάρθηκαν ομόφωνα αποφάσεις και αναλύθηκαν τα όσα έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες.

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.

2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 8 το πρωί.

Λέκκας: Οι σεισμοί μπορεί να συνεχιστούν για βδομάδες -Ανοιχτό το σενάριο για μικρό τσουνάμι

Κοινή συνιστώσα όλων των επιστημόνων, επισήμανε ο Ευθύμιος Λέκκας, ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται πλέον κοντά στην Αμοργό θα διαρκέσει από ημέρες μέχρι εβδομάδες.

Όμως, επισήμανε, όλοι εκτιμούν πως «δεν πρόκειται να πάμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη, δεν μπορούμε να πάμε σε 7,6 Ρίχτερ του 1956, διότι για να ξαναγεμίσει ενέργεια το συγκεκριμένο ρήγμα, πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια.

Τα 6 Ρίχτερ είναι το ακραίο σενάριο, που πιστεύω δεν θα το φτάσουμε», σημείωσε, ενώ ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα που καταγράφεται εδώ και μήνες στην καλδέρα της Σαντορίνης, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εξελισσόμενη σεισμική ακολουθία. Παράλληλα, πρόσθεσε πως είναι υπαρκτή η έλευση ενός μικρού τσουνάμι, «αλλά σε καμία περίπτωση σαν το αυτό της Αμοργού ή του Κολούμπο.

Ήταν ομόφωνη η απόφαση της κοινής συνεδρίασης, κατά την οποία εκτέθηκαν όλες οι απόψεις, καθώς συνεδριάσαμε επί δύο ώρες. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος για πανικό.

Μπορεί να συνεχίσει έτσι η ακολουθία, με σεισμούς γύρω στα 5 Ρίχτερ ή και λίγο παραπάνω, αλλά καθώς δεν υπάρχει ένας σεισμός πολύ μεγάλης έντασης, η σεισμική ακολουθία θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες, δεν ξέρουμε για πόσες», κατέληξε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο Mega, το απόγευμα της Δευτέρας.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα