Παρουσιάστηκαν τα μέτρα για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων. Οι προτάσεις της Επιτροπή αφορούν 29 νέες πολιτικές εκ των οποίων οι πέντε οριζόντιες και 69 νέα μέτρα.
Από τα πιο εμβληματικά μέτρα στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων, είναι το Kids Wallet, εργαλείο που στοχεύει στην πρόληψη κινδύνων που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες.
«Το όραμα είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από φόβο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η επικεφαλής της ομάδας που τον τελευταίο χρόνο μελέτησε τρόπους αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων, Βάσω Αρτινοπούλου.
«Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολιστική αντιμετώπιση των ανηλίκων και στη σωφρονιστική πολιτική απέναντι στους ανήλικους παραβάτες. Και σε αυτές τις πολιτικές προσθέσαμε 23 νέες προτάσεις» σημείωνε ακόμη είπε η κυρία Αρτινοπούλου.
Ένα από τα πλέον καινοτόμα τα οποία προτείνει η επιτροπή είναι τα παιδιά που παίρνουν αποβολή από το σχολείο αντί να μένουν στο σπίτι να συμμετέχουν σε κοινωνική εργασία στο σχολείο, σε πράξεις όπως η βοήθεια των μικρότερων παιδιών, ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις τα παιδιά να πηγαίνουν σε ειδικά κέντρα.
Μητσοτάκης: Οι γονείς να μιλούν με τα παιδιά – Πολύ σημαντικό το kids wallet
Στη λειτουργία της εφαρμογής kids wallet, την ενασχόληση με τον αθλητισμό, αλλά και την αντιμετώπιση των ζητημάτων ψυχικής υγείας εστίασε στην τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφορικά με την εφαρμογή του Kids wallet ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικού περιορισμού του φαινομένου του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο. «Ενθαρρύνω τους γονείς να κάνουν πλήρη αξιοποίηση αυτού του εργαλείου, να συζητήσουν με τα παιδιά τους, αλλά και να αφιερώσουν χρόνο να καταλάβουν πώς σκέφτονται τα παιδιά στην εφηβεία. Το kids wallet λειτουργεί κατ’ ουσίαν ως ένα πλαίσιο ορίων για τα παιδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύοντας και την πολύ σημαντική διάσταση της ψηφιακής επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη.
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασίας της άθλησης για τους νέους, ως μία διαδικασία «απίστευτης δημιουργικής εκτόνωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η ένταξη σε μία αθλητική ομάδα βοηθά τα παιδιά να αντιλαμβάνονται το πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η νέα γενιά δεν έχει κανένα ταμπού να θίξει τα ζητήματα ψυχικής υγείας των νέων, διευκρίνισε, πάντως, ότι η Πολιτεία οφείλει να παράσχει τις απαραίτητες υποδομές. Απαντώντας, δε, εμμέσως πλην σαφώς σε παρατήρηση προηγούμενου ομιλητή, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης ως τα φαινόμενα της νεανικής παραβατικότητας είναι προγενέστερη της γνωστής πλέον τηλεοπτικής σειράς Adolescence και τόνισε ότι τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας αντιμετωπίζονται πλέον με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την Ελληνική Αστυνομία.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην πλατφόρμα stop bullying, στην οποία έχουν καταγραφεί περισσότερα περιστατικά προϊδεάζοντας ότι θα υπάρξει οσονούπω επικοινωνιακή αναβάθμιση της, ενώ έκανε μνεία τόσο στην πλατφόρμα safe youth όσο και στη διακριτική, πλην όμως αποτελεσματική, όπως είπε, παρουσία της ΕΛ.ΑΣ σε χώρους που συχνάζουν νέοι.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκομένους στην εκπόνηση της συγκεκριμένης στρατηγικής και ειδικότερα τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, για το συντονιστικό ρόλο, που έχει αναλάβει, και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «είναι πολύ εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά το να είσαι γονιός θέλει πολύ κόπο και επιμονή, τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να γίνει εφικτό χωρίς τη ενεργό εμπλοκή των γονέων».
Σκέρτσος: Πολυπαραγοντικό φαινόμενο η παραβατικότητα ανηλίκων
Για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και πρόβλημα έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σχολιάζοντας την παραβατικότητα ανηλίκων, κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής, μια στρατηγική που ακουμπά τις πολιτικές και τις δράσεις δέκα υπουργείων της κυβέρνησης.
“Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει ένα συγκροτημένο κείμενο στρατηγικής που μας βοηθά να κατανοήσουμε, να ερμηνεύσουμε το πρόβλημα, να αποκωδικοποιήσουμε τις αιτίες και να σχεδιάσουμε καλύτερες πολιτικές” τόνισε ο κ. Σκέρτσος. “Η Ελλάδα, με βάση και την αξιολόγηση που έχει κάνει η Επιτροπή και η κυβέρνηση μας, έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει από το 2019 138 πολιτικές που αφορούν όλες τις εκφάνσεις της βίας. Και μιλάμε για βία που αφορά την ενδοοικογενειακή βία, την ενδοσχολική βία, τη βία στην κοινότητα, δηλαδή την αθλητική, την εξτρεμιστική, τη ρατσιστική βία, αλλά και την ψηφιακή βία” πρόσθεσε. “Αυτή τυπολογία πλέον έχει γίνει. Μας βοηθά να προσεγγίσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα το πρόβλημα και να δώσουμε πιο αποτελεσματικές και πειστικές απαντήσεις” κατέληξε.
Δ. Παπαστεργίου: Eνισχύει τον ρόλο των γονιών – Στις 12 διαθέσιμο
Mιλώντας για το Kids Wallet ο κ. Παπαστεργίου κωδικοποίησε τα τρία θέματα στα οποία παρεμβαίνει: Αρχικά τον γονικό έλεγχο (parental control, δεύτερον την επιβεβαίωση της ηλικίας (age verification) και τρίτον λειτουργεί ως εργαλείο ταυτοποίησης.
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η επιβεβαίωση της ηλικίας. Με το Kids Wallet δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στις πλατφόρμες την πραγματική ηλικία του κάθε παιδιού» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τονίζοντας παράλληλα ότι αναζητείται πανευρωπαϊκά ένα κοινό πρωτόκολλο συνεργασίας με τις ψηφιακές πλατφόρμες καλώντας τις σε συνεργασία.
«Ελάτε να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε πλέον να σώσουμε τα παιδιά και ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες ηλικίες. Το πώς αυτό θα γίνει το μελετά και η Ευρώπη και μάλιστα η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που επίσημα συμμετέχει στο πιλοτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβεβαίωση της ηλικίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές αγορές δήλωσε ότι ένα παιδί μπορεί πλέον να έχει την ψηφιακή του ταυτότητα στο Kids Wallet. Oδηγίες θα μπορέσουν να βρουν οι γονείς και τα παιδιά στο kidswallet.gov.gr
H εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη εντός της ημέρας.
«Το θέμα είναι βαθιά κοινωνικό, είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη»
«Σήμερα, είναι Σουηδοί Αστυνομικοί στην Αθήνα για να αντιγράψουν το ελληνικό μοντέλο αστυνόμευσης στους αθλητικούς χώρους. Το θέμα της βίας ανηλίκων, της έμφυλης βίας, είναι βαθιά κοινωνικό, είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη στις μεταρρυθμίσεις αστυνόμευσης και διαχείρισης», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Δημιουργήσαμε νέο αδίκημα με τίτλο: “Στρατολόγηση ανηλίκων για τέλεση εγκληματικών πράξεων”. Αυξήσαμε τις ποινές που αφορούν τη βία κατά των ανηλίκων ή διαπράττεται ενώπιον αυτών. Τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων είναι πλέον ρατσιστικά. Μπορούμε να είμαστε πιο ασφαλείς», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης.«Να αυξήσουμε τον αριθμό των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία»
«Ενδυναμώνουμε ακόμη περισσότερο τα παιδιά, ενισχύουμε τους εκπαιδευτικούς με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, συνδέουμε την εκπαίδευση μετά το δημοτικό με το επαγγελματικό κομμάτι», ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη.
«Η προστασία του παιδιού δεν είναι προσωπική ευθύνη, αλλά συλλογική»
Η Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι «η βία ανηλίκων είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Οι γονείς είναι οι προστάτες των παιδιών, το πρώτο πλαίσιο κοινωνικοποίησης και μέσα από αυτό συγκροτείται η προσωπικότητά του. Όταν η βία βρίσκει χώρο μέσα στην οικογένεια ή γίνεται αποδεκτή μέσα σε ένα σπίτι, τότε τα παιδιά δεν μαθαίνουν να απορρίπτουν τη βία, να την καταδικάζουν και να την αποτρέπουν. Δεν αποτελεί πηγή του κακού, αλλά μπορεί να γίνει η πηγή του καλού. Η προστασία του παιδιού δεν είναι προσωπική ευθύνη, αλλά συλλογική».
«Ο αθλητισμός είναι το αντίδοτο στη βία»
Ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως «ο αθλητισμός είναι το αντίδοτο στη βία», αναφερόμενος στα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, τον νόμο 5085 και τις άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
«Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε σειρά σωφρονιστικών και μετά–σωφρονιστικών δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα», υπογράμμισε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.