18.7 C
Thessaloniki
Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025

Νέα μέτρα στήριξης: Τρεις ομάδες-στόχους «ζυγίζει» η κυβέρνηση

Ενα πακέτο μέτρων εστιασμένο σε τρεις μεγάλες ομάδες – τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους συνταξιούχους- επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με τις ανακοινώσεις να γίνονται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Παράλληλα ειδικό πλέγμα ρυθμίσεων θα «τρέξει» στο στεγαστικό πεδίο, καθώς η εξεύρεση προσιτής στέγης αποτελεί για την συντριπτική πλειοψηφία των νέων- και όχι μόνο- άπιαστο όνειρο.

Από το Μαξίμου σε αυτή τη χρονική συγκυρία εστιάζουν στην υλοποίηση μιας σειράς μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και βάζουν φρένο στην παροχολογία. Αυτό που τονίζεται είναι πως δεν πρόκειται να γίνουν βιαστικές κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία και επομένως οι τελικές αποφάσεις για το πακέτο της ΔΕΘ θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα.

Όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης «αυτή την ώρα δεν γνωρίζουμε τον διαθέσιμο για τότε δημοσιονομικό χώρο γιατί συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με το τι θα αναγνωριστεί ως μόνιμος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος λόγω της μάχης εναντίον της φοροδιαφυγής και της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Επίσης δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα έχουμε λόγω της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες»

Αυτά τα στοιχεία θα είναι γνωστά μέσα στο καλοκαίρι, οπότε και θα κλειδώσουν οι τελικές αποφάσεις. Πάντως στο οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία μιας σειράς μέτρων, τα οποία θα «κοιτάνε» πρωτίστως προς τη μεσαία τάξη.

Από την κυβέρνηση μιλάνε για «ΔΕΘ φοροαπαλλαγών» και επομένως το κεντρικό πακέτο μέτρων θα είναι εστιασμένο στη μείωση φόρων. Μεταξύ άλλων φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ. Επίσης ένα άλλο μέτρο που φαίνεται πως κλειδώνει είναι και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα.

Παράλληλα έμφαση δίνεται από την κυβέρνηση στην αύξηση των μισθών, καθώς στόχος είναι το 2027 ο κατώτατος μισθός να είναι 950 ευρώ και ο μέσος μισθός 1500 ευρώ. Ταυτόχρονα αναζητούνται τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για το θέμα αυτό υπάρχει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς σήμερα το ποσοστό όσων καλύπτονται από συλλογική σύμβαση είναι περίπου στα 30% ( δηλαδή κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Πακέτο ρυθμίσεων θα υπάρξει για τους συνταξιούχους και στο τραπέζι είναι η οριστική κατάργηση ή το «ψαλίδισμα» της προσωπικής διαφοράς, μέτρο που αφορά περισσότερα από 600.000 άτομα. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ανακοινωθεί πως συνολικά 1,44 εκατομμύρια άτομα – στη συντριπτική πλειοψηφία συνταξιούχοι – θα πάρουν το Νοέμβριο οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ.

Η δύσκολη μάχη στο στεγαστικό πεδίο

Ενα μείγμα φορολογικών ρυθμίσεων για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές εξετάζεται, καθώς αυτή τη στιγμή το στεγαστικό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση. Μία από τις δύσκολες μάχες που θα δοθούν είναι για να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα κλειστά διαμερίσματα και επομένως να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι η μείωση της φορολογίας από ενοίκια και ήδη εναλλακτικά σενάρια είναι στο τραπέζι. Παρά το ό,τι από την κυβέρνηση δεν θέλουν να καλλιεργήσουν υπέρμετρες προσδοκίες – και επιχειρούν να κλείσουν σχετικά σενάρια- έχουν υπάρξει εισηγήσεις και για κάποια παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ (ωστόσο δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση καθώς ζυγίζεται το υψηλό κόστος που έχει ένα τέτοιο μέτρο).

Να σημειωθεί πως εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης των υφιστάμενων κινήτρων για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», με το οποίο επιδοτείται η ανακαίνιση παλιών κλειστών κατοικιών με σκοπό την διάθεσή τους για εκμίσθωση ως κατοικιών. Επίσης, στόχος είναι να τροποποιηθεί με νέα κίνητρα ο θεσμός της κοινωνικής αντιπαροχής, ώστε να γίνει πιο ελκυστική για την αξιοποίηση των κενών ακινήτων του δημοσίου.

Πηγή: ethnos.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα