28.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025

Καιρός: Ο καύσωνας έρχεται με 43άρια και… για να μείνει! (videos)

Ένα μεγάλο κύμα καύσωνα είναι προ των πυλών και από Δευτέρα αναμένεται να «βράζει» η χώρα με θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς Κελσίου!

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, το κύμα καύσωνα θα είναι διαρκείας και θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Τονίζει, ωστόσο, πως η έξοδος από αυτό το μεγάλης διάρκειας κύμα καύσωνα «ενδέχεται να γίνει με τρόπο “βίαιο” σε ό,τι αφορά την αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας».

 

 

Το «ταβάνι» που θα φτάσει ο υδράργυρος υπολογίζεται στους 41 με 43 βαθμούς Κελσίου «κατά κανόνα σε κλειστές και μακριά από τη θάλασσα περιοχές», ενώ όπως τονίζει ο ειδικός, το πρόβλημα δεν είναι οι μεγάλες μέγιστες θερμοκρασίες αλλά οι θερμοκρασίες που θα καταλαμβάνουν τις περισσότερες ώρες μέσα στη νύχτα, οι οποίες θα είναι μεγαλύτερες των 28 βαθμών.

Η ανάρτηση Μαρουσάκη

 

 

Κύμα καύσωνα με διάρκεια

Το διάστημα Δευτέρα με Παρασκευή της άλλης εβδομάδας θα βιώσουμε ένα οργανωμένο και εκτεταμένο χωρικά και χρονικά κύμα καύσωνα, χαρακτηριστικά του οποίου θα είναι, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο:

1. Οι εκτεταμένες πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες με τιμές μεγαλύτερες των 37° βαθμών Κελσίου στις περισσότερες περιοχές

2. Οι υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες με έμφαση αστικοποιημένες περιοχές όπου θα συναντάμε τον υδράργυρο ακόμη και πάνω από τους 30° βαθμούς Κελσίου για πολλές ώρες ακόμη και μέσα στη βαθιά νύχτα.

3. Σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές μέσα στη νύχτα αναμένονται υψηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας οπότε και η δυσφορία θα είναι υψηλή.

 

 

4. Το κύμα καύσωνα που αναμένουμε θα συνδυαστεί και με μελτέμια μέσα στο Αιγαίο κυρίως. Αυτό συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς.

5. Το «ταβάνι» σε ό,τι αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες από πλευράς συνοπτικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας υπολογίζεται στους 41° με 43° βαθμούς Κελσίου και κατά κανόνα σε κλειστές και μακριά από τη θάλασσα περιοχές. Τοπικοί παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδραση της τοπογραφίας με τον άνεμο και την ηλιακή ακτινοβολία, είναι δυνατόν να ωθήσουν τον υδράργυρο και πιο πάνω, αυτό όμως θα αποτελεί μεμονωμένο γεγονός και δεν θα πρέπει να τίθεται στην κορυφή της ενημέρωσης σχετικά με το θέμα του καύσωνα.

6. Η έξοδος από αυτό το μεγάλης διάρκειας κύμα καύσωνα τοποθετείται χρονικά μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο και ενδέχεται να γίνει με τρόπο «βίαιο» σε ό,τι αφορά την αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς ή και σε επικίνδυνες καταιγίδες – μπουρίνια. Αυτό θα εξεταστεί πιο αναλυτικά όταν πλησιάσουμε πιο πολύ χρονικά σε αυτό το διάστημα.

Η χρονική εξέλιξη της θερμοκρασίας

Μπορεί μέσα από τα δελτία ενημέρωσης να δίνεται έμφαση στα μέγιστα των θερμοκρασιών, αξίζει όμως να τονιστεί ότι δεν είναι αυτό που επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

Μια θερμοκρασία της τάξης των 40° ή και παραπάνω βαθμών, συνήθως εμφανίζει μικρή χρονική διάρκεια δράσης. Αυτό που δημιουργεί μεγαλύτερη καταπόνηση είναι θερμοκρασίες της τάξης των 36° με 38° βαθμών που θα καταλαμβάνουν τις περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα, αλλά και θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 28° βαθμών που θα καταλαμβάνουν τις περισσότερες ώρες μέσα στη νύχτα.

Οπότε μην τρομάζουμε διαβάζοντας για θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 40° βαθμών, η μεγάλη διάρκεια μικρότερων θερμοκρασιακών τιμών δημιουργούν το πρόβλημα.

Ο κύκλος επίδρασης του μελτεμιού

Τα μελτέμια ή πιο σωστά ετησίες, ακολουθούν τον κύκλο θέρμανσης της επιφάνειας μέσα στην ημέρα.

Έτσι λοιπόν το μεσημέρι και το απόγευμα που μεγιστοποιούνται οι θερμοκρασιακές διαφορές, έχουμε και το μέγιστο επίδρασης αυτών.

Τη νύχτα όπου ελαχιστοποιούνται οι θερμοκρασιακές διαφορές οδηγούμαστε στο ελάχιστο της επίδρασής τους.

 

 

Τα παραπάνω είναι συνάρτηση του τοπογραφικού αναγλύφου της περιοχής όπου αναφερόμαστε.

Για καλή μας τύχη, η χώρα μας εμφανίζει μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτύσσεται το φαινόμενο της θαλάσσιας αύρας κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών.

Αυτό το κύτταρο κυκλοφορίας που αναπτύσσεται μεταξύ ξηράς – θάλασσας θα βοηθήσει σημαντικά θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές κατά τη διάρκεια των μέγιστων θερμοκρασιών.

Στη δεύτερη κάρτα μας παρουσιάζουμε το θερμοκρασιακό διάγραμμα για την Αθήνα σύμφωνα με το προγνωστικό μας σύστημα.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα