«Αδικαιολόγητοι οι φόβοι για Grexit»

Tι λέει μέλος του προεδρείου του FDP

Ένας άνθρωπος που στο παρελθόν είχε ασκήσει σκληρή κριτική απέναντι στην Ελλάδα και είχε ζητήσει ακόμη και την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, απάντησε αρνητικά -με το χαρακτηριστικό «nein»- σε ερώτηση εάν θα θέσει τέτοιο θέμα στο προσεχές μέλλον. Επίσης, τόνισε ότι είναι «αδικαιολόγητοι» παρόμοιοι φόβοι.

Όπως διευκρίνισε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, βουλευτής και μέλος του προεδρείου του FDP, «κανείς δεν θέλει ένα Grexit. Ούτε εμείς το θέλουμε, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη είναι η συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων. Όντως, η εξέλιξη της πραγματικής οικονομίας είναι θετική».

Στο παρελθόν, σε συζήτηση στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών (VAP) στο Βερολίνο, ο Λάμπσντορφ είχε δηλώσει πως θα πρέπει να δημιουργηθεί η δυνατότητα της εξόδου από την Ευρωζώνη χωρίς ένα κράτος να χάνει την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, τονίζοντας παράλληλα, ότι «η σταθερότητα της Ζώνης είναι σημαντικότερη από τον αριθμό των μελών της».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το προσεχές μέλλον η γερμανική Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα. Ποια στάση θα τηρήσουν οι Φιλελεύθεροι; Σύμφωνα με τον Λάμπσντορφ, τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν εξαρτώνται από το κατά πόσο η εκταμίευση «είναι νόμιμη, είναι οικονομικά αποτελεσματική και θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εκείνα τα αποτελέσματα που θα καθιστούν την Ελλάδα οικονομικά δυναμική και δημοσιονομικά σταθερή. Αυτά είναι τα καθοριστικά κριτήρια».

Το Μάιο του 2016 το Eurogroup είχε συμφωνήσει να εξετάσει με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου δανειακού προγράμματος το ελληνικό χρέος και εφόσον κριθούν αναγκαία, να ληφθούν μέτρα που θα το καθιστούν βιώσιμο. Κατά πόσο είναι διατεθειμένοι οι Φιλελεύθεροι να σεβαστούν αυτή τη δέσμευση, ρωτήθηκε επίσης από την Deutsche Welle. Ο Λάμπσντορφ κατέστησε σαφές ότι η απόφαση δεν μπορεί να σημαίνει περικοπή του χρέους επειδή -όπως είπε- θα έστελνε το «λάθος μήνυμα» σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Αν υπήρχε η δυνατότητα για κούρεμα, δεν θα έδιναν σημασία στη δημοσιονομική σταθερότητα.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε»

Σε ό,τι αφορά τις ελαφρύνσεις δήλωσε πως «σαφώς και είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε. Πάντα, όμως, θα δίνουμε έμφαση σε μια βασική αρχή: κάθε κράτος θα πρέπει να αναλάβει το ίδιο την ευθύνη για τη δημοσιονομική του σταθερότητα». Με άλλα λόγια, προϋπόθεση της όποιας συμφωνίας για ελαφρύνσεις θα πρέπει να είναι ένας, τουλάχιστον, ισοσκελισμένος κρατικός προϋπολογισμός.

Σχετικά με τη συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός τέταρτου δανειακού προγράμματος, ο πολιτικός του FDP δήλωσε στην Deutsche Welle πως «προς το παρόν δεν μπορεί να δοθεί απάντηση. Πιστεύω όμως ότι θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Λετονία αλλά και ακόμη και η Γερμανία, να κερδίσεις την υποστήριξη τους για ένα 4ο, 5ο ή 6ο πρόγραμμα βοήθειας. Κάποτε θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου η Ελλάδα θα είναι, με τις δικές της δυνάμεις, οικονομικά και δημοσιονομικά υγιής».

Αντιθέτως, οι Φιλελεύθεροι συμφωνούν με τις περισσότερες προτάσεις που έχει καταθέσει ο γάλλος πρόεδρος. Είτε αυτές αφορούν την ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, την ψηφιοποίηση, είτε την ανάπτυξη μιας εταιρικής σχέσης με την Αφρική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Όπως όμως τονίζει ο Λάμπσντορφ, υπάρχουν και «ορισμένες λεπτομέρειες» στις οποίες το FDP διατυπώνει μια διαφορετική άποψη. Ειδικά σε ό,τι αφορά την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και φορολογικές τροποποιήσεις.

«Με άλλα λόγια», συμπέρανε, «ένα 80% με 90% όσων έχει προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν μπορούμε να τα στηρίξουμε, ορισμένα ζητήματα χρειάζονται συζήτηση. Στο ζήτημα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού λέμε όμως ξεκάθαρα ότι είναι ο λάθος δρόμος.» Ο Λάμπσντορφ επισήμανε ότι και η πρώτη αντίδραση της καγκελαρίου Μέρκελ στις προτάσεις Μακρόν ήταν μεν θετική, αλλά «με έναν προσεκτικό τρόπο».

Σε σχέση με τα προγράμματα βοήθειας σε κράτη μέλη της Ευρωζώνης – τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και η Άνγκελα Μέρκελ θα ήθελαν να αντικατασταθεί το ΔΝΤ από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Στον ρόλο αυτό βλέπουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο Λάμπσντορφ, όχι όμως το κόμμα του…

«Προσωπικά πιστεύω πως ο ΕΜΣ είναι ασφαλώς ένας χρήσιμος μηχανισμός. Η πλειοψηφία του FDP έχει μια διαφορετική άποψη, ότι δηλαδή θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να καταργηθεί. Επιμένω όμως ότι η βασική ιδέα για την μετατροπή του σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι σωστή. Σε περίπτωση που υπάρξουν προγράμματα τότε θα πρέπει η υλοποίηση τους να ελέγχεται με αντικειμενικά κριτήρια και με όσο το δυνατόν μικρότερη πολιτική ανάμειξη. Αυτά τα κριτήρια τηρούνται από το ΔΝΤ για το οποίο τρέφω μεγάλη συμπάθεια», τόνισε.

Τέλος, όπως σημείωσε, η πολιτική της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης θα είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των κομμάτων που θα συνεργαστούν.

Σχετικά άρθρα