9.7 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Πότε θα συνδεθεί με ΗΠΑ

Ένα εκατομμύριο επιβάτες αναμένεται να χάσει το 2022 το αεροδρόμιο «Μακεδονία» σε σχέση με το 2019 όπως προέβλεψε ο διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece κ. Γιώργος Βήλος σε κοινή εκδήλωση με την Aegean στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια μείωση της επιβατικής κίνησης που αγγίζει το 15% σε σύγκριση με πριν τρία χρόνια. Οι μισοί από τους επιβάτες που χάνει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν λόγω του πολέμου. Η φετινή χρονιά, λόγω και των μέτρων πρόληψης, ξεκίνησε με μείωση -35% στο Α’ τρίμηνο του 2022, η οποία ευτυχώς στη συνέχεια περιορίσθηκε στο -10%, με αποτέλεσμα στο σύνολο της χρονιάς η απώλεια στην επιβατική κίνηση, να διαμορφώνεται στο -15%.

Αύξηση των προσφερόμενων θέσεων κατά περίπου 30% το 2023

Το 2023 η Aegean θα φτάσει να συνδέει τη Θεσσαλονίκη, με απευθείας πτήσεις, με 21 διεθνείς προορισμούς σε 10 χώρες, όταν το 2019, δηλαδή στην τελευταία χρονιά προ πανδημίας, πετούσε σε 13 διεθνείς προορισμούς, σε 7 χώρες.

«Το 2023 προγραμματίζουμε μια αύξηση των προσφερόμενων θέσεων κατά περίπου 30%. Το 2023 θα πετάξουμε σε 21 απευθείας διεθνείς προορισμούς από τη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με τους 13 προορισμούς το 2019. Θα ενώσουμε την πόλη με απευθείας πτήσεις με δέκα χώρες, σε σχέση με τις επτά χώρες που είχαμε το 2019». ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτριος Γερογιάννης, που υπενθύμισε ότι η Aegean δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, ξεκινώντας το 1999 με πτήσεις και προς το εξωτερικό, τότε, κυρίως προς τέσσερεις πόλεις της Γερμανίας.

Μετά από 2-3 χρόνια η σύνδεση με τις ΗΠΑ

Την σύνδεση Θεσσαλονίκης- ΗΠΑ, πιθανότερα με Νέα Υόρκη, ο κ. Βηλος, την βλέπει να υλοποιείται μετά από 2-3 χρόνια καθώς όπως δήλωσε, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, για να φτάσουν από την ιδέα στην πράξη, στην ένταξη ενός νέου προορισμού στα προγράμματά τους, χρειάζονται περίπου τόσο χρόνο.

Το θετικό είναι ότι έχει ήδη γίνει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε ο κ. Βήλος, λέγοντας ότι πολλές Αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τη Fraport Greece, αλλά θα πρέπει ακόμη να γίνουν ενέργειες για να καταστεί η Θεσσαλονίκη προορισμός και να εξασφαλισθούν πληρότητες που θα καθιστούν βιώσιμη μία απευθείας σύνδεση.

«Παρούσα από το 1999»

«Από τους 40.000 επιβάτες το 1999 φτάσαμε τους 800.000 επιβάτες το 2019, φτάνοντας να είμαστε περίπου στο 35% της συνολικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και βέβαια ακόμη και στη δυσκολότερη περίοδο παγκοσμίως για τις αεροπορικές εταιρίες, στην περίοδο του covid, η Aegean δε σταμάτησε να είναι παρούσα στη Θεσσαλονίκη και να δυναμώνει περισσότερο την ανάπτυξη του δικτύου της» επεσήμανε ο κ. Γερογιάννης και συνέχισε:

«Το 2022 πετάξαμε σε περισσότερους προορισμούς από ότι το 2019 φτάνοντας στον ίδιο αριθμό επιβατών εξωτερικού με το 2019 μια επίδοση που δεν είναι εύκολη, ούτε τυχαία έχει γίνει μια πολύ συνετή επένδυση στην ανάπτυξη του δικτύου μας. Πετάξαμε σε έξι καινούργιους προορισμούς το 2022 Αμβούργο, Βερολίνο, Ζυρίχη, Βρυξέλλες, Ρώμη, Μιλάνο, τους οποίους κρατάμε και το χειμώνα».

Ο κ. Γερογιάννης αναφέρθηκε και στην πολύ καλή συνεργασία με τη Fraport και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στις επενδύσεις που γίνονται στον αερολιμένα, καθώς και στη συνεργασία με την ΕΚΟ για ανεφοδιασμό των αεροσκαφών με μείγμα καυσίμων πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και με άλλους φορείς.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα