Αφρίν: Τουλάχιστον 18 άμαχοι νεκροί

Στήριξη από τις ΗΠΑ ζητούν οι Κούρδοι

Τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τις τουρκικές επιχειρήσεις στην επαρχία Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, έγινε σήμερα γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου της αραβοκουρδικής συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Επιπλέον, 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων, συμπλήρωσε ο Κίνο Γκάμπριελ, ο εκπρόσωπος τύπου των SDF, σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιεί η συμμαχία. Οι SDF περιλαμβάνουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες YPG, τους οποίους στοχοθετεί η Άγκυρα.

Την ίδια ώρα οι Κούρδοι της Συρίας κάλεσαν σήμερα τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να «αναλάβει τις ευθύνες του» μπροστά στην επίθεση της Τουρκίας εναντίον της επαρχίας Αφρίν, μια επιχείρηση που σύμφωνα με τους ίδιους συνιστά «μια ξεκάθαρη στήριξη» στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Καλούμε τον διεθνή συνασπισμό να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον των δυνάμεών μας και του λαού μας στην Αφρίν» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

«Η διεθνής συνασπισμός, ο σύμμαχός μας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, μαζί με τον οποίο δώσαμε αξιέπαινες μάχες για να εξαλείψουμε την τρομοκρατία (…) γνωρίζει ότι αυτή η τουρκική επέμβαση στοχεύει στο να καταστήσει ανούσια την τελική νίκη» εναντίου του αυτοαπακολούμενου Ισλαμικού Κράτους, σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

Το κείμενο ανέγνωσε ο εκπρόσωπος τύπου των SDF κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε στην πόλη Άιν Αϊσά, μια πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Η Μόσχα είχε προτείνει στους Κούρδους να παραδώσουν το Αφρίν στην Δαμασκό

Πριν από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Συρία, η Μόσχα είχε προτείνει στους Κούρδους να θέσουν την περιοχή τους υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, δήλωσε στην ρωσική εφημερίδα RBK εκπρόσωπος του κόμματος «Δημοκρατική Ένωση». Οι εκπρόσωποι του εν λόγω κόμματος δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για την Συρία που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι.

Ο σύμβουλος του κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) Σιχανόκ Ντίμπο, με δηλώσεις του στην εφημερίδα RBK επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είχε προτείνει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF, η στρατιωτική πτέρυγα του PYD), να παραδώσουν το Αφρίν, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, στις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ ώστε να αποτραπεί η τουρκική επιχείρηση κατά των Κούρδων,

Ο Ντίμπο δήλωσε ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις απέρριψαν την πρόταση της Μόσχας καθώς, όπως είπε, « αυτό δεν θα συμβάλει σε καμία περίπτωση στην επίλυση τη συριακής διένεξης» . Ωστόσο ο ίδιος δεν αποκάλυψε ποιος συγκεκριμένα από μέρους της Ρωσίας έκανε την πρόταση αυτή

Η εφημερίδα RBK απέστειλε σχετικό ερώτημα στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο τρεις εκπροσώπους της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) μετέδωσε ότι η Ρωσία πρότεινε στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν να περάσει υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, ώστε να αποτραπεί η τουρκική επίθεση. Το πρακτορείο επικαλείται τον Μπαντράν Τσία Κουρντά, σύμβουλο της κυβέρνησης του Αφρίν , ο οποίος ισχυρίζεται ότι το αίτημα είχε χαρακτήρα τελεσιγράφου, που έλεγε: είτε η Τουρκία αρχίζει την στρατιωτική επίθεση στην Συρία είτε πρέπει να παραδώσει το Αφρίν στη Δαμασκό.

Σχετικά άρθρα