Αυστηρό μήνυμα από ΝΑΤΟ σε Τουρκία

«Αν αγοράσετε τους S-400 κινδυνεύει η θέση σας»

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης με τις παράτολμες αποφάσεις της, όπως είναι η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Στην ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση «της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία», όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, ο Πενς, ενέτεινε τις πιέσεις προς την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή με τη Μόσχα.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;» διερωτήθηκε.

«H αγορά των 2,5 δισ. δολαρίων του οπλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για το ΝΑΤΟ και την ισχύς αυτή της συμμαχίας. Το γεγονός ότι η Τουρκία προχωρά με αυτήν την αγορά, ακόμα και αφότου οι ΗΠΑ έθεσαν στη διάθεσή της το σύστημα Patriot είναι βαθιά ανησυχητικό» τόνισε ο Πενς.

Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».

Σχετικά άρθρα