Αυτές είναι η πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές

Δείτε τα στοιχεία της έρευνας που καταρρίπτουν αρκετούς «μύθους»

Η πληθυσμιακή πυκνότητα αρκετών ευρωπαϊκών πόλεων βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας ενός Άγγλου καθηγητή και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά αλλά κι άκρως διδακτικά για όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Alasdair Rae του πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνάς του σχετικά με την υπερσυγκέντρωση του πληθυσμούυ αρκετών πρωτευουσών της ευρωπαϊκής ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, όπου η μεγαλύτερη συγκέντρωση κατοίκων δεν παρατηρήθηκε στις «συνήθεις ύποπτες» γειτονιές του Δήμου Αθηναίων (Κυψέλη, Παγκράτι, Πατήσια, Νέος Κόσμος) αλλά στην περιοχή πέριξ της πανεπιστημιούπολης στον Δήμο Ζωγράφου.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις τα ηνία κρατάει η μητροπολιτική περιοχή της Βαρκελώνης στην Ισπανία, ενώ ακολουθούν το Παρίσι, το Στέντσιν της Πολωνίας, οι Βρυξέλλες, με την Αθήνα να καταλαμβάνει την 5η θέση.

Να σημειωθεί πως η πυκνότητα του πληθυσμού σε μία συγκεκριμένη περιοχή δεν υπολογίζεται με τον παραδοσιακό τρόπο της διαίρεσης της συνολικής έκτασης της περιοχής με τον πληθυσμό αλλά με τη χρήση των στατιστικών στοιχείων της Εurostat.

Σχετικά άρθρα