Αυτοί μπαίνουν στο «στόχαστρο» της εφορίας

Σε συναγερμό η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

Παρά την παράταση ενός μήνα που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2019, την εξόφληση της πέμπτης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2018 και την καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, τα φορολογικά έσοδα τον Ιανουάριο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν κάτω από τον στόχο των 4,132 δισ. ευρώ που είχε τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Η εξέλιξη αυτή χτύπησε «καμπανάκι» στην ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οποία ζήτησε από τους εφόρους να είναι σε συναγερμό.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε και εντολή στους υπαλλήλους των Ελεγκτικών Κέντρων (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ) και των ΔΟΥ να διενεργήσουν φέτος 25.000 πλήρεις και μερικούς φορολογικούς ελέγχους.

Οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι και θα εστιασθούν στις φρέσκες υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, οι οποίες θεωρείται ότι μπορούν να φέρουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα έσοδα.

Σύμφωνα µε τις εντολές Πιτσιλή, από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, δηλαδή από τις 25.000 υποθέσεις, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Και από αυτές το 75% θα αφορούν την τελευταία τριετία για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Πηγή: Reader.gr

Σχετικά άρθρα