Αυτή είναι η νούμερο 1 αιτία διαζυγίου

Τι λένε οι επιστήμονες

Είναι φυσιολογικό να τσακωνόμαστε με τον σύζυγο μας. Όταν όμως οι διαφωνίες μας κάνουν πάντα και τους δύο να βράζουμε από αγανάκτηση –οι καρδιακοί παλμοί μας να επιταχύνουν, η επιδερμίδα μας να ιδρώνει, το στομάχι μας να γίνεται κόμπος– τότε «δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε νέα δεδομένα, χάνουμε την αίσθηση του χιούμορ και τη δημιουργικότητά μας» εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής Μάικ ΜακΝάλτι, συνεργάτης του ειδικού στις σχέσεις ζευγαριών Τζον Γκότμαν στο ομώνυμο ινστιτούτο (Gottman Institute).

Η περιφρόνηση, εξηγεί ο ΜακΝάλτι, η οποία κάνει έξω φρενών το σύντροφό μας. Ίσως του τη δείχνουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε, με εκφράσεις προσώπου ή με δηλώσεις που κρύβουν ένα αίσθημα ανωτερότητας απέναντί του. «Για παράδειγμα, όταν οι σύντροφοι συζητούν πώς να διατηρήσουν το σπίτι τους καθαρό, μπορεί να πει ο ένας στον άλλο “στην οικογένειά μου μας ενδιέφερε περισσότερο η καθαριότητα…”, αφήνοντας να εννοηθεί η συνέχεια: “…απ’ όσο στη δική σου οικογένεια”. Έτσι υπονοούμε το εξής: “Η οικογένειά μου είναι ανώτερη από τη δική σου”». Όπως προσθέτει ο ΜακΝάλτι, οι τελειομανείς είναι πιθανότερο να πέσουν σε τέτοια ατοπήματα.

Αν πάντως αναγνωρίζετε στις παραπάνω περιγραφές τη σχέση σας, μπορείτε να αρχίσετε να διαχειρίζεστε καλύτερα τις εντάσεις σας προτού να είναι αργά. Οι παρακάτω αλλαγές είναι «σχετικά απλές, αλλά μπορούν να κάνουν τη διαφορά», σύμφωνα με τον ΜακΝάλτι:

– Αποφεύγετε εκφράσεις προσώπου και φράσεις που δείχνουν περιφρόνηση.

– Αναπροσαρμόστε τις προσδοκίες που έχετε από το σύντροφό σας. Κακά τα ψέματα, όπως υποστηρίζει ο ΜακΝάλτι, πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζετε μαζί του δεν θα λυθούν ποτέ, επομένως θα χρειαστεί να κάνετε και συμβιβασμούς για να σώσετε τη σχέση σας.

– Όταν ο σύντροφός σας σας λέει την άποψή του, προσπαθήστε να την ακούσετε προσεκτικά αντί να σπεύσετε να εκφράσετε τη δική σας. «Αυτό βοηθάει τους συντρόφους να είναι πιο υπομονετικοί στο διάλογο» λέει ο ΜακΝάλτι.

Αν νιώθετε την ανάγκη να του κάνετε παράπονα, μιλήστε για τα δικά σας συναισθήματα σχετικά με μια κατάσταση χωρίς να τον κατηγορήσετε.

Σχετικά άρθρα