Αυτό είναι το πιο ζεστό μέρος στον πλανήτη

Εκεί που η θερμοκρασία φθάνει στους 63 βαθμούς Κελσίου

Ο ήλιος καίει το ραγισμένο χώμα, με τον ζεστό αέρα, τη σκόνη και την υγρασία να μπλέκονται και να κάνουν την ατμόσφαιρα ανυπόφορη.

Η Danakil Depression στην Αιθιοπία είναι ένα από τα πιο καυτά, ξηρά και χαμηλότερα μέρη του πλανήτη.

Η γούβα βρίσκεται στην περιοχή Αφάρ της βορειοανατολικής Αιθιοπίας κοντά στα σύνορα με την Ερυθραία. Αν στοιχηματίζατε πως άνθρωποι δεν ζουν εδώ, θα χάνατε, μιας και ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, οι άνθρωποι του Αφάρ αποκαλούν το μέρος σπίτι τους.

Η μέση θερμοκρασία στη Danakil Depression αγγίζει τους 34,4 βαθμούς Κελσίου όλο τον χρόνο (η μέση θερμοκρασία της Γης είναι στους 15 βαθμούς Κελσίου), με τις εξάρσεις υπερβολικής ζέστης να είναι σύνηθες φαινόμενο. Η μέγιστη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην περιοχή είναι 63 βαθμοί Κελσίου.

Η βροχή εδώ φτάνει μόλις τα 100 με 200 χιλιοστά ετησίως, την ώρα που το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα από τα χαμηλότερα της Γης, 125 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες κάνουν τη Danakil Depression ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη.

Αν περπατήσει κανείς στην περιοχή θα νομίζει πως βρίσκεται σε κάποιον άλλον πλανήτη, με τα ηφαίστεια, τα πολύχρωμα υδροθερμικά πεδία και τις μεγάλες αλυκές να καθηλώνουν.

Η Danakil Depression είναι το βορειότερο τμήμα του τρίγωνου Αφάρ, μια γεωλογικής γούβας που συναντήθηκαν τρεις τεκτονικές πλάκες. Εδώ, οι πλάκες απομακρύνονται μαζί με ρυθμό 1-2 εκατοστά ετησίως.

Αυτός είναι ο λόγος που κάποιος μπορεί να δει λίμνες λάβας να φωτίζονται κάτω από τον νυχτερινό ουρανό, ρήγματα φωτιάς και θερμοπίδακες.

Εκατομμύρια χρόνια αργότερα, οι πλάκες θα μετακινηθούν τόσο πολύ, που τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας θα διαχυθούν, δημιουργώντας έναν νέο ωκεανό, με τον τοπίο να χάνεται.

Το 1974, ο Ντόναλντ Τζόχανσον και οι συνεργάτες του βρήκαν το ορυκτό γνωστό ως «Lucy» στην περιοχή. Παράλληλα, πολλά απολιθώματα από την εποχή του homo sapiens έχουν αποκαλυφθεί εδώ, με ορισμένους παλαιοντολόγους να ισχυρίζονται πως στην περιοχή έχει εξελιχθεί το ανθρώπινο είδος. Γι’ αυτό συχνά αναφέρεται ως το «λίκνο της ανθρωπότητας».

Σχετικά άρθρα