Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός

Στους 90 οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Μάτι

Κατέληξε άνδρας εγκαυματίας ηλικίας 85 ετών, που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ευαγγελισμού, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι σε 90.

Ακόμη, 37 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 7 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

Το «μαύρο κουτί» στα χέρια του εισαγγελέα

Τις απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική ψάχνει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί απομαγνητοφωνημένο αντίγραφο όλων των συνομιλιών που περιέχονται στο καταγραφικό μηχάνημα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για πέσει φως, στο τι ακριβώς έγινε το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου.

Για την ώρα οι μαρτυρίες αστυνομικών και πυροσβεστών που πήραν μέρος στην επιχείρηση δείχνουν ένα γενικότερο αλαλούμ που οδήγησε στην τραγωδία. Ασύρματοι εκτός λειτουργίας, πυροσβεστικά οχήματα χωρίς νερό και ασυνεννοησία σε όλους τους τομείς.
Τα καυτά ερωτήματα της εθνικής τραγωδίας

Η εισαγγελική έρευνα θα προσπαθήσει να απαντήσει 4 κρίσιμα ερωτήματα.

-Δόθηκε εντολή εκκένωσης στο Μάτι και αν ναι τι ώρα;
-Τι ώρα κινητοποιήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Μάτι Αττικής;
-Υπήρξε σωστός συντονισμός ανάμεσα σε Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό;
-Τι ώρα συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας;

Πυριτιδαποθήκη η Ανατολική Αττική

Δυο Γάλλοι εμπειρογνώμονες αξιωματικοί της Πυροσβεστικής επισκέφθηκαν την περιοχή, δυο μέρες μετά την φονική καταστροφή. Με βάση την εναέρια και τη χερσαία αυτοψία, οι βασικές αιτίες που εκτιμούν ότι συντέλεσαν στο να θεριέψει η πυρκαγιά, σχετίζονται με τους πολύ ισχυρούς ανέμους, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, την πολλή καύσιμη ύλη σε αυλές σπιτιών και οικοπέδων, τις προβληματικές αναδασώσεις και τον ελάχιστο χρόνο αντίδρασης.

Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως «ακόμα και αν είχε τεθεί σε εφαρμογή ένας σημαντικότερος προληπτικός μηχανισμός – στα πρότυπα της χώρας τους – και πάλι θα είχε καταρρεύσει μπροστά στο πύρινο μέτωπο που θα καλείτο να αντιμετωπίσει». Οι ερευνητές όμως επισημαίνουν ότι υπήρξαν λάθη. Οι φυτεύσεις χαμηλών δέντρων πρόσφεραν καύσιμη ύλη στην πυρκαγιά. Οι αναδασώσεις που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, δεν έγιναν σωστά και εφοδίασαν τις εστίες φωτιάς με καύσιμη ύλη σε μεγάλες ποσότητες.

Η συνέχεια της βλάστησης συνέβαλε στη διάδοση της πυρκαγιάς στην αστική ζώνη. «Οι διαπιστώσεις που έγιναν στο έδαφος μας επέτρεψαν να επιβεβαιώσουμε ότι στις παρυφές της κατοικημένης περιοχής, αλλά και μέσα σε αυτήν στα οικόπεδα, διευκόλυναν τη διάδοση της πυρκαγιάς και αύξησαν την έντασή της».

Η βασική αιτία της φονικής και καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν «η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης», επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, προσθέτοντας ότι η αλλαγή συνηθειών έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της υπαίθρου. Και καταθέτει την πρόταση, «να εκπονηθεί ένα εθνικό, «ολιστικό σχέδιο» για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών όπως στο Μάτι».

Για το τι θα πρέπει να κάνουν άμεσα οι Έλληνες o παγκοσμίως κορυφαίος ειδικός λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όλοι, όχι μόνο οι Έλληνες, πρέπει να προσανατολιστούμε προς τις μεταβολές που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Θα είναι επώδυνο, διότι πρέπει να αποχαιρετίσουμε οριστικά συνήθειες του παρελθόντος, ώστε να καταστήσουμε γενικά το περιβάλλον ανθεκτικό απέναντι σε τέτοιες ακραίες καιρικές καταστάσεις. Να αποχαιρετήσουμε λ.χ. τα παλιά πολεοδομικά πρότυπα και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί μακροπρόθεσμα. Η κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει μεγάλο πολιτικό θέμα. Είναι πολύ σημαντικό, διότι θα καθορίσει την μελλοντική εξέλιξη του κόσμου. Επιβάλλεται να γίνει έστω και αν πονέσει».

Σχετικά άρθρα