Αυξήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα! (video)

Σπάνε τα ρεκόρ ακρίβειας οι τιμές

Χωρίς φρένο συνεχίζεται το ράλι ανόδου στις τιμές ενέργειας, αλλά και τροφίμων εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύ​​​​​​​ματος, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί, ενώ από τις ανατιμήσεις δεν θα ξεφύγουν ο καφές αλλά και το…σουβλάκι.

Πάνω από 110% έχει αυξηθεί το φυσικό αέριο
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο έχει αυξηθεί πάνω από 110% επιβαρύνοντας σε τεράστιο βαθμό την τσέπη των καταναλωτών καθώς τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση δεν καλύπτουν ολοκληρωτικά τις αυξήσεις των τιμών. Για παράδειγμα:

 

Διαμέρισμα 80 τ.μ. που πλήρωνε πέρσι τον Οκτώβριο 200,35 ευρώ για 500 κυβικά μέτρα
Φέτος τον Σεπτέμβριο πληρώνει 423,45 ευρώ για την ίδια ποσότητα
Με την έκπτωση 15% που ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελέιο της κυβέρνησης τελικά θα πληρώσει 360 ευρώ, ήτοι 160 ευρώ περισσότερα από πέρυσι (ή αλλιώς αύξηση 111%)
Ήδη οι καταναλωτές σημειώνουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το ράλι ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα. «Μια 4μελης οικογένεια με μισθό 820 ευρώ πώς θα τα βγάλει πέρα ενώ έχει να πληρώσει ΔΕΗ και φυσικό αέριο», σημείωσε πολίτης στο OPEN.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

Νέο άλμα στην τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου – κάτω από 1,10 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης
Όπως δείχνει το αναλυτικό ρεπορτάζ του Βασίλη Τσεκούρα, η αύξηση στην τιμή της μεγαβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος έσπασε για ακόμα μία ημέρα ρεκόρ και μάλιστα την Δευτέρα έσπασε το όριο των 200 ευρώ ενώ χθες Κυριακή η τιμή της μεγαβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα ήταν στα 177 ευρώ.

Την ίδια ώρα και το φυσικό αέριο κυμαίνεται σε ιστορικά υψηλά με εξαπλάσια τιμή συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του θα είναι στα ύψη αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο βενζινοπωλών Αττικής Νίκο Παπαγεωργίου, η τιμή διάθεσης δεν αναμένεται να εκκινήσει μεγαλύτερη από 1,10€/ λίτρο.

Αλματώδεις αυξήσεις και στα καύσιμα κίνησης
Αλματώδεις είναι οι αυξήσεις και στα καύσιμα κίνησης, δηλαδή σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης. Συγκεκριμένα, στις 7 Ιανουαρίου η μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης ήταν 1,439 ευρώ ανά λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης 1,189ευρώ ανά λίτρο.

Στις 7 Οκτωβρίου η αμόλυβδη είχε ήδη σκαρφαλώσει στα 1,726 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,456 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται, ότι σήμερα Δευτέρα η τιμή του αργού πετρελαίου έσπασε και πάλι το φράγμα των 80 δολαρίων το βαρέλι.

Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης περνούν στα νοικοκυριά
Η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης περνά άμεσα και στα νοικοκυριά, με τους καταναλωτές να βλέπουν καθημερινές αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Ήδη πολλοί εστιάτορες αλλάζουν τιμοκαταλόγους καθώς όπως λένε αδυνατούν να καλύψουν τις αυξήσεις.

Αυξήσεις σε σουβλάκι και καφέ
Το αγαπημένο σουβλάκι έχει ήδη ανατιμηθεί κατά 10% με 15%, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ψησταριών, οι οποίοι δηλώνουν πως ήδη έχουν αυξήσει την τιμή κατά 30 λεπτά στο τυλιχτό σουβλάκι. «Όλα τα προϊόντα έχουν πάρει αύξηση και αυτό μα ς οδηγεί σε αύξηση της τιμής για να αντισταθμίσουμε το παραπάνω κόστος», δήλωσε εστιάτορας στο OPEN.

Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αύξηση και στο αγαπημένο ρόφημα του Έλληνα, τον καφέ.

Σχετικά άρθρα