Kαυτή αναμένεται η εβδομάδα, που ξεκινά από σήμερα σε ό,τι αφορά στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά την απαράδεκτη πρόκληση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Τον τόνο του εύρους, αλλά και της έντασης της αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης έχει δώσει από το βράδυ της Παρασκευής ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Και βεβαίως, η ( επιλογή της τουρκικής ηγεσίας) επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αθήνα προετοιμάζει πολύ μεθοδικά, όπως μεταδίδεται, μία σκληρή αντεπίθεση σε όλα τα διπλωματικά φόρα, αρχής γενομένης από τα τερέν των Βρυξελλών και της UNESCO. Προχθές, Σάββατο ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπαράσταση και στήριξη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε μαζί του, ενώ στενοί του συνεργάτες προϊδεάζουν πως ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες να συνομιλήσει με σημαντικούς Ευρωπαίους και όχι μόνον ηγέτες, όπως κατά πληροφορίες η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκέλα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν. Κεντρική θεώρηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως η παγκοσμίου εμβέλειας προσβολή της μετατροπής του φάρου της Ορθοδοξίας σε τζαμί οδηγεί την Τουρκία σε κατάσταση απομόνωσης από τον Δυτικό κόσμο με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη σχετική της θέση στο περιφερειακό ισοζύγιο ισχύος. Τα ίδια στελέχη, πάντως, συστήνουν εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, καθώς, εκτιμούν πως στο φόντο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ο Ερντογάν καθίσταται ακόμη πιο επικίνδυνος και απρόβλεπτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται μεταξύ άλλων, να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις ενέργειες της Αθήνας έναντι οιασδήποτε επιβουλής, καθιστώντας σαφές πως θα προασπίσει με κάθε διαθέσιμο μέσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και μολονότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι περιγράφουν την….ασύλληπτη απόφαση του Τούρκου προέδρου για το παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο της Αγίας Σοφίας, ως συνειδητή εναντίωση της Άγκυρας στον Δυτικό Χριστιανικό πολιτισμό διευκρινίζοντας πως η συγκεκριμένη τουρκική πρόκληση δεν θα πρέπει να λογίζεται ως…κεφάλαιο των ούτως ή άλλως εύθραυστων ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι σαφές ότι στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου – Βασιλίσσης Σοφίας – Πεντάγωνο δεν τρέφουν αυταπάτες για το που μπορεί να φθάσει η τουρκική επιθετικότητα. Εξ ου και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναμένεται να ζητήσει να υπάρχει έτοιμος λεπτομερής κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση προσβολής των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Δηλωτικό της αυξανόμενης πίεσης, που ασκεί πλέον η Αθήνα, είναι η συνάντηση, που θα έχει πριν από τη σημερινή σύνοδο με τον ύπατο εκπρόσωπο της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Πλέον θεωρείται βέβαιο πως η Αθήνα οδηγείται σε εκ των πραγμάτων σκλήρυνση της στάσης της, ζητώντας επί της ουσίας αλλαγή πλεύσης των Βρυξελλών για το πλαίσιο των ευρω – τουρκικών σχέσεων. Πλούσιο αναμένεται κατά πληροφορίες και το πρόγραμμα των διμερών επαφών του πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παρασκευή και Σάββατο στις Βρυξέλλες, καθώς θα θέσει μετ επιτάσεως στους Ευρωπαίους ηγέτες την ανάγκη έμπρακτης πλέον αποδοκιμασίας της τουρκικής παραβατικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στην Αθήνα τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ώστε Αθήνα και Λευκωσία να επικαιροποιήσουν, αλλά και να συντονίσουν την τακτική τους, εν όψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ούτως ή άλλως, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την κυπριακή αξίωση για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στο φόντο των παράνομων γεωτρήσεων εντός των ορίων της Κυπριακής ΑΟΖ.